U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Hans Wiegel denkt weer eens hardop na over zijn toekomst
Hans Wiegel, schaduwleider van de VVD, roert zich weer. Zijn jongste ambitie: premier van Nederland worden.

Alle druppels samen maken een zee
Muhammet Uysal riep namens de Turkse gemeenschap in Nederland op tot een inzamelingsactie op de televisie. Vanavond is het zover. Tijdens de voorbereiding kwam er erg veel op hem af.

Code op Internet gekraakt
Wetenschappers van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam hebben een code van 512 bits weten te kraken die veel gebruikt wordt om commerciële transacties op Internet te beveiligen. Daarmee hebben de onderzoekers aangetoond dat de populaire sleutelgrootte van 512 bits niet meer toereikend is.

GroenLinks hekelt Bolkestein
GroenLinks vraagt zich af of Frits Bolkestein wel lid kan worden van de Europese Commissie. GroenLinks Europarlementariër Joost Lagendijk heeft voor die twijfel argumenten aangedragen in een brochure die vandaag in vier talen in Brussel is verschenen.

Innovaties van whizzkid uit het DDR-tijdperk
Het oosten van Duitsland torst nog de lasten van het DDR-verleden. Maar tien jaar na de val van de Muur kent de Wende er ook winnaars. Onder hen zijn veel vrouwen. "Wij waren gewend te werken", zegt whizzkid Dörthe Barz.

Exact haalt winstgroei vooral in buitenland
Vooral de buitenlandse activiteiten fungeren als aanjager voor Exact. Het Delftse softwarehuis behaalde over het eerste halfjaar een 109 procent hoger bedrijfsresultaat ( 27,7 miljoen gulden) en een winstsprong van 117 procent naar 20,5 miljoen gulden.

VNU investeert fors in Internet
Uitgever VNU gaat de helft van zijn budget voor nieuwe activiteiten besteden aan Internet-diensten. Daarmee neemt de onzekerheid over het succes van die investeringen toe. "We zullen wel eens mis schieten."

Gevoel voor verhoudingen
Enige jaren geleden liet een rabbijn zich ontvallen dat vrede in het Midden-Oosten wel eens rare gevolgen zou kunnen hebben. "Ik sluit niet uit dat de tegenstellingen binnen Israel zich dan nóg verder zullen verscherpen." De daar woonachtige zonen en dochters van het oude volk maken het elkaar inderdaad niet erg gemakkelijk. "'Heel jammer dat ze jou bij de holocaust zijn vergeten', luidde een laatste e-mailtje aan Lapid, die de jodenvervolging heeft overleefd." Het citaat is afkomstig uit Vrij Nederland dat een artikel wijdt aan de leider van de areligieuze Sjinoei-partij, Tommy Lapid.

Mandela held van deze eeuw
Nelson Mandela is voor Nederlanders de held van de 20e eeuw. Dat blijkt uit een onderzoek van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS. De uitkomsten werden gisteravond gepresenteerd in het televisieprogramma Studio RKK. De voormalige president van Zuid-Afrika kreeg 17 procent van de stemmen en bleef daarmee onder anderen Winston Churchill en Bill Clinton de baas. Zij kwamen met 9 procent op een gedeelde tweede plaats. Moeder Teresa, John F. Kennedy en Johan Cruijff delen de derde plaats.

AVRO beboet wegens reclame
Het Commissariaat voor de Media heeft de AVRO een boete van 1,2 ton opgelegd voor de uitzending van het programma Heineken Night of the Proms. De AVRO heeft 150 keer het logo van het evenement laten zien, waarin het logo van Heineken duidelijk herkenbaar is verwerkt. Ook heeft de AVRO niet volgens de regels aan de kijkers duidelijk gemaakt dat de bierproducent het programma sponsorde. Tenslotte heeft de AVRO Heineken te veel kans gegeven zijn bier rond het programma te promoten, stelt het Commissariaat.

Cisco koopt branchegenoot Cerent
De Amerikaanse producent van Internetapparatuur Cisco Systems neemt de kleine branchegenoot Cerent Corp over voor 6,9 miljard dollar (14,5 miljard gulden) in aandelen. Volgens Cerent-directeur Vindo Khosla gaat het om de grootste overname ooit van een particulier technologiebedrijf, zo bericht The Wall Street Journal. Het in Californië gevestigde Cerent maakt apparatuur voor telefoon- en Internetverkeer. Het bedrijfje heeft in zijn tweeënhalfjarig bestaan slechts 10 miljoen dollar omgezet en nog nooit winst geboekt. Cisco heeft al een belang van 8 procent in Cerent. Cisco heeft ook bekendgemaakt het Internetbedrijf Monterey Networks in Texas te kopen voor 450 miljoen dollar in aandelen.

Nortel Networks koopt branchegenoot
Het Canadese telecombedrijf Nortel Networks koopt voor omgerekend 915 miljoen gulden het Amerikaanse Periphonics. De twee ondernemingen sluiten volgens Nortel goed op elkaar aan. Periphonics maakt computeroplossingen voor zogeheten callcenters. Nortel betaalt de aankoop in aandelen.

Disney verkoopt Fairchild Publications
Het Amerikaanse film- en amusementsconcern Walt Disney verkoopt zijn tijdschriftendochter Fairchild Publications aan Advance Publications. Er waren meerdere kandidaten. De prijs is niet bekendgemaakt, maar ligt vermoedelijk rondom de 650 miljoen dollar (1,3 miljard gulden). Onder Fairchild vallen modebladen als W, Jane en Women's Wear Daily.

Britse Polydoc lijdt verlies
Polydoc heeft in de eerste helft van 1999 een verlies voor belasting geleden van ongeveer 600.000 pond sterling (2 miljoen gulden). Het softwarehuis, dat een vestiging in Hoofddorp heeft, zag zijn omzet met 14 procent stijgen. Polydoc meldt niet hoe groot de omzet is. Het bedrijf kondigde ook aan de Britse collega AppliedNet over te willen nemen.

Orkesten blijven in actie
De omroeporkesten zetten hun acties om salarisverhoging (7 procent per jaar vanaf 1997), betere onkostenvergoedingen en lagere werkdruk met ingang van het nieuwe seizoen onverminderd voort. Het Radio Philharmonisch Orkest speelt vanavond in het Amsterdamse Concertgebouw alleen Brahms' Vierde symfonie. Het Concertgebouw, dat achter de eisen staat, organiseert daarna een 'verrassingsconcert'. Morgen zorgt het Metropole Orkest tijdens een live-tv-uitzending van de Amsterdamse Uitmarkt voor een 'verrassing'. Het Groot Omroepkoor zingt Leoncavallo en Puccini in protesthemden. Intussen wordt de stemming over een algemene werkstaking gepeild, aldus de Toonkunstenaarsbond.


Bij de nationale actie Help Turkije!, vanavond te zien op vijf televisiezenders, hoort natuurlijk ook een website. Via deze site kan geld worden gestort voor de slachtoffers van de aardbeving en wordt informatie gegeven over welke projecten in Turkije door de Samenwerkende Hulporganisaties worden betaald met het ingezamelde geld. Verder op de site links naar alle hulporganisaties en naar nieuwssites. (www.giro797.nl)

NRC Webpagina's
26 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)