U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Levensgeluk

MICHEL KRIELAARS
Als de laatste tram naar de remise sukkelt en op het Binnenhof alleen nog een eenzame nachtwaker ronddoolt, is het centrum van Den Haag uitgestorven. Toch is er hoop voor de vreemdeling op zoek naar wat nachtelijk levensgeluk. Want op een steenworp afstand van paleis Noordeinde bevindt zich de Pijpenla, een oergezellige, ouderwetse dancing. De bediening is er vriendelijk, agressie heeft er nooit bestaan, klerenkasten lopen er niet rond en het publiek is er gevarieerd - van Haagse Harry's en verlopen journalisten tot een verdwaalde D66-medewerker en twee geheimzinnige blonde schonen.

Het is een wereld van verschil met de hoofdstad. Althans, dat beeld rijst op uit een interview in Vrij Nederland met opperklerenkast Hugo Broers en drugssnuffelaar Fons van Beijnem van de iT, de discotheek die vorige week door de politie werd dichtgetimmerd wegens handel in drugs. Ze zijn diep verontwaardigd over de actie, maar ook over de kritiek op de portiers die de drugs hebben doorgelaten. Broers: "Het is gewoon een hetze tegen de iT. De jongens aan de deur zijn fijne mensen" (behalve dan voor de discoganger die een chemische drug had geslikt en bewusteloos op straat werd gegooid).

Het levensgeluk is ook niet in het beloofde land te vinden, zo blijkt uit een reportage in hetzelfde Vrij Nederland over de lotgevallen van joodse Amerikanen in Israel. Ze vormen er een geïsoleerde groep en zoeken hun toevlucht bij hulporganisaties als de Religious Observant Mothers considering Single Motherhood en Parents of Children who are being influenced by Christian Missionaries. Een ex- hippie uit Los Angeles komt er nog het best vanaf: als ultra-orthodoxe rabbijn verkondigt hij tegenwoordig het Woord vanaf de surfplank (in zwarte zwembroek). Volgens de bijbelgeleerde is surfen, net als skiën en honkbal, een wezenlijk onderdeel van Gods schepping.

Het klinkt vreedzamer dan het gedrag van Baruch Goldstein, de keurige jongen uit Brooklyn die zijn geweer leegschoot op een groep Palestijnen. Amerikaanse joden kunnen in Israel eindelijk de cowboy uithangen, zegt een andere rabbijn. Het zijn woorden die Netwerk-presentator en Israel- freak Fons de Poel - geen Amerikaanse jood maar een katholieke volksjongen uit Gelderland - op het lijf geschreven zijn. "Israel is samen eenzaam zijn. Die schizofrenie in dat land. Die scheppingsdrang, die overlevingsdrang, dat voel ik net zo", zegt hij in een interview in Vrij Nederland over geldingsdrang die geen ijdelheid wil zijn maar het toch is.

Grote ego's als Fons de Poel lijden wat af. Maar gelukkig biedt HP/De Tijd deze week fysieke bijstand met een 'lexicon van het gezonde voedsel'. Een gezonde geest zit tenslotte in een gezond lijf. En wat blijkt: aardappelen zijn goed voor de lijn, sla bevat veel nitraat en is ongezond en acht koppen koffie per dag kunnen geen kwaad. Boerenkool, ui en rode peper hebben een louterende werking, waarmee maar weer eens wordt onderstreept dat Nederland nooit een echte eetcultuur zal krijgen.

Het omslagartikel van Elsevier schiet de emancipatiegedachte aan flarden. Man en vrouw zijn de afgelopen decennia weliswaar naar elkaar toegegroeid, maar leven steeds meer in hun eigen wereld. Er is zelfs sprake van een toenemende herzuiling der seksen, aldus het weekblad. De hardwerkende man mag zijn iets minder hardwerkende vrouw dan wel helpen bij de afwas, maar uiteindelijk is 'gelijkheid' op 'immateriële' vlak steeds verder te zoeken. De nieuwe postfeministische vrouw is bovendien nadrukkelijk vrouwelijk. Ze gaat haar eigen weg en lijkt meer om de kwaliteit van het leven te geven dan haar man die zich geheel op zijn carrière stort. Vrouwen zijn 'ook al tevreden als...' en mannen zijn 'pas tevreden als...', is de verklaring van een ervaringsdeskundige. Kortom, om ver te komen moet je ver willen komen. Dat dit ook zijn keerzijde heeft en niet tot meer levensgeluk leidt, heeft Fons de Poel inmiddels al door. De windsurfende rabbijn is nog zoekende. In de Haagse Pij penla zijn beiden in ieder geval van harte welkom.

NRC Webpagina's
8 JULI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Zonder visie met vakantie
(1 juli 1999 )
Uitblazen en nadenken
(24 juni 1999 )
Overpeinzingen bij het biljart
(17 juni 1999 )
Een weekend naar de hei
(10 juni 1999)
Van kaft tot kaft
(3 juni 1999)
De prins en een partij
(27 mei 1999)
Een boek uit 1934
(20 mei 1999)
Treurige toestanden
(14 mei 1999 )
De boel bij elkaar houden
(6 mei 1999 )
In de war
(29 april 1999 )
Wakker liggen
(22 april 1999)
Deuken in een masker
(15 april 1999)
Niemand weet het echt
(8 april 1999)
De groten der aarde
(1 april 1999)
Een heel goede ervaring
(25 maart 1999)
Een persoonlijke brief
(18 maart 1999)
Kwakkelen
(10 maart 1999)
Lijdenstijd
(4 maart 1999)
Wachten op gelijk
(18 februari 1999)
Tsjechov in de polder
(11 februari 1999)
Alleen gedachten
(4 februari 1999)
De buitenwereld
(28 januari 1999)
Het land van Flipje
(21 januari 1999)
Tijger was nooit depri
(14 januari 1999)
De tijd tikt door
(7 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)