U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Oud en wijs

MICHEL KRIELAARS
Zo'n vier jaar geleden overleden kort na elkaar Bep en Leo. Ze liepen tegen de negentig en hadden het wel zo'n beetje gezien op aarde, ook al waren ze na zestig jaar huwelijk nog steeds verliefd op elkaar en deed het afscheidnemen hun pijn. Leo droeg altijd keurige pakken, vertelde moppen, citeerde Thomas Mann en raakte in extase als hij een opera van Mozart hoorde. Bep was halfblind en opstandig, maar nog in alles en iedereen geïnteresseerd.

Na het lezen van Vrij Nederland van deze week lijkt het wel of Bep en Leo de laatsten in hun soort waren. Want waardig oudzijn is tegenwoordig iets om je voor te schamen. Zestigers en zeventigers heten in het fin de siècle jong-senioren, rennen zich rot, willen bungeejumpen en zijn bezig met een inhaalrace op elk gebied. Op zich is dat natuurlijk prachtig, vooral als je je leven lang hard hebt gewerkt en nu wel eens wilt genieten. Of als je zo'n leuk beroep hebt dat je er niet mee kan ophouden, zoals de 78-jarige psychiater A. van Dantzig: "Tegenwoordig is er ruimte voor individuele verschillen en er blijken er veel meer te zijn dan we dachten. Daardoor verandert ook de definitie van oud." Schrijver-bioloog Midas Dekkers heeft er maar moeite mee dat de ouderdom is afgeschaft. Hem lijkt het juist spannend een oud mannetje te zijn: "Die laatste treden van de levenstrap worden almaar gerekt, en over de afdaling hoor je niemand." Het liefst werd Dekkers dan ook een oude opa: "Dan volgde ik meteen een cursus sigaren roken en nam ik een horlogeketting. [...] Wat moeten die arme kinderen van nu met al die afgetrainde, gejaagde opa's in hun joggingpakken?" De in het weekblad afgedrukte foto's van vier naakte jong-seniore vrouwen (waar zijn overigens de naakte jong-seniore mannen?), waarvan er een ontsnapt lijkt uit een psychiatrische inrichting voor bejaarde travestieten, spreken overigens boekdelen.

Voor de jong-senioren die hun leven saai vinden en dwingend behoefte hebben aan wat spanning en sensatie, biedt HP/De Tijd deze week een korte psychobiografie van Alfred Hitchcock. Het grote nieuws: de Master of Suspense heeft een diep ongelukkig leven gehad. Hij werd gekweld door angsten uit zijn jeugd en frustraties over zijn uiterlijk. Toen zijn echtgenote na twee jaar huwelijk niet meer met hem naar bed wilde, ging hij op zoek naar zijn ideale vrouw 'die eruitziet als een schooljuffrouw, maar die in een taxi de man z'n kleren van het lijf begint te trekken'. Het waren de Grace Kelly's en Tippi Hedrens die zijn films beroemd zouden maken, maar ook al niet met hem naar bed wilden. Alfred had eens moeten weten hoe jaloers Midas Dekkers op zijn uiterlijk van dikke, kale, sigarenrokende opa zou zijn geweest. Voor het bevredigen van de consumptiebehoefte van de jong-senioren heeft Elsevier zijn omslagartikel aan het tweede huis gewijd. Nederland telt er officieel zo'n 83.000, maar waarschijnlijk zijn het er veel en veel meer. Ook het tweede huis is veryupt, met een jacuzzi en een botenhuis en lijkt in niets meer op het knusse 'huisje op de Veluwe' van vroeger. Er wordt dan ook stevig gebouwd, belegd en gespeculeerd. Een beetje recreatiewoning kost overigens al gauw vier ton. Het blad schenkt uitvoerig aandacht aan zowel de (belasting)voordelen als de nadelen - vooral bij het kopen van een vakantievilla in Spanje (zoals in 1998 4000 landgenoten deden).

In De Groene Amsterdammer kijkt psychiater en fenomenoloog prof. Jan Hendrik van den Berg, de uitvinder van de metabletica ('de leer van de veranderingen in de opvattingen van de mens'), terug op 'zijn' eeuw. Het is een boeiend verhaal over teleurstelling, oorlog en miskenning: "We leven in een disteltijdperk", aldus Van den Berg. Dat zal de jong- senioren goed doen. Distelsoep maakt tenslotte jong en energiek. Gelukkig blijft het Bep en Leo bespaard.

NRC Webpagina's
22 JULI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Stijgers en dalers
(15 juli 1999 )
Levensgeluk
(8 juli 1999 )
Zonder visie met vakantie
(1 juli 1999 )
Uitblazen en nadenken
(24 juni 1999 )
Overpeinzingen bij het biljart
(17 juni 1999 )
Een weekend naar de hei
(10 juni 1999)
Van kaft tot kaft
(3 juni 1999)
De prins en een partij
(27 mei 1999)
Een boek uit 1934
(20 mei 1999)
Treurige toestanden
(14 mei 1999 )
De boel bij elkaar houden
(6 mei 1999 )
In de war
(29 april 1999 )
Wakker liggen
(22 april 1999)
Deuken in een masker
(15 april 1999)
Niemand weet het echt
(8 april 1999)
De groten der aarde
(1 april 1999)
Een heel goede ervaring
(25 maart 1999)
Een persoonlijke brief
(18 maart 1999)
Kwakkelen
(10 maart 1999)
Lijdenstijd
(4 maart 1999)
Wachten op gelijk
(18 februari 1999)
Tsjechov in de polder
(11 februari 1999)
Alleen gedachten
(4 februari 1999)
De buitenwereld
(28 januari 1999)
Het land van Flipje
(21 januari 1999)
Tijger was nooit depri
(14 januari 1999)
De tijd tikt door
(7 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)