U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Van dattem' op z'n Russisch

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Russische mannen en vrouwen vallen, uitzonderingen daargelaten, over het algemeen niet op door een verpletterende erotische uitstraling. En de gasten van het televisieprogramma Pro eto - eerzame vrouwen in bloemetjesjurken en mannen in de slechtzittende pakken die de ondergang van de socialistische kledingindustrie hebben overleefd - maken op die regel geen uitzondering.

Des te vreemder is het dus om hen over de intiemste details van hun seksuele leven te horen praten, want dat is het waaraan Pro eto (Over van dattem) is gewijd. Een man beschrijft, hoe hij zich verheugt over de billenkoek waaraan zijn vrouw hem regelmatig, met zijn volledige instemming, onderwerpt. Het publiek in de uitzending moet om deze sadomasochistische details af en toe onbedaarlijk lachen, maar luistert daarna weer aandachtig toe. Vrouwen vertellen over hun exhibitionistische neigingen.

In weinig landen is het alledaagse jargon zó doorspekt van seksuele verwijzingen en scheldwoorden als in Rusland, maar de opschudding rond en populariteit van Pro eto, deze wekelijkse talkshow over seksuele aangelegenheden, laat zien dat er ook op het punt van 'praten over seks' in Rusland nog veel valt in te halen. Na de eerste afleveringen, in september vorig jaar, vormde het programma zelfs een klein nationaal schandaal, met vragen in het parlement van communistische zijde. Een onuitgesproken, additionele grond voor irritatie over Pro eto was misschien ook dat de uitzending wordt gepresenteerd door een zwarte presentatrice. Jelena Khanta heeft weinig van een seksbom, ofschoon ze zich voor de uitzending onveranderlijk uitdost in zwaar gedecolleteerde jurken. Ze is echter een eerzame journaliste, van het kwaliteitsweekblad Moskovskije novosti, die haar tijd verdeelt tussen een leven in Moskou en één in New York, want haar vader was een Amerikaan.

Ofschoon men zo te zien bij Pro eto niet wars is van seksuele getuigenissen van een grondig gerepeteerd, en naar je af en toe denkt verzonnen karakter, kun je toch niet zeggen dat het programma een sensationeel karakter draagt. Zeker: de aangesneden taboes kunnen niet smakelijk genoeg zijn - homoseksualiteit, partnerruil etc. Maar in tegenstelling tot soortgelijke uitzendingen in de Nederlandse cultuurkring gaat er in Pro eto niemand uit de kleren. Pro eto is een van de meer spraakmakende uitzendingen van NTV, een van de twee Russische televisiestations die in West-Europa met een kleine satellietschotel probleemloos te ontvangen zijn. Pro eto wordt uitgezonden rond middernacht op zaterdagavond (bij ons dus tien uur 's avonds), een tijdstip waarop NTV de rest van de week meestal populaire zangers en zangeressen ten tonele voert, begeleid door verbazingwekkend vindingrijke videotrucs.

De grote kracht van NTV ligt in zijn nieuws- en andere actuele uitzendingen, waaraan je goed kunt merken dat Rusland een groot land is, met enorme voorraden talent. NTV, nu nog gratis te zien in West-Europa, wordt dit najaar een abonneezender. Gratis daarentegen blijft het Russian World Channel, de andere Russische zender die in West- Europa probleemloos van de satelliet is op te pikken. Maar er is helaas geen vergelijk: RWC is een vage, karakterloze zender vol vage, trage documentaires uit de archieven van de oude Sovjet-televisie en films met de vreselijkste methode van nasynchronisatie, ooit bedacht: één stem leest alle rollen.

Beide genoemde zenders zijn digitaal te zien via Eutelsat/Hotbird op 13 graden oost. NTV op 11.938 GHz, h., WRC op 12.245 Ghz., h. In het Westen zijn via Russische satellieten nog meer Russische zenders te ontvangen, maar alleen met zeer grote schotels.

NRC Webpagina's
9 SEPTEMBER 1998


Eerder verschenen in deze rubriek:

Wenken voor Amsterdammers (2)
(2 september 1998)
Wenken voor Amsterdammers (1)
(26 augustus 1998)
Verleidingen voor de piraat
(19 augustus 1998)
Beheerst nieuws
(12 augustus 1998)
De mens is slecht
(5 augustus 1998)
Le Tour, c'est nous
(29 juli 1998)
Een sombere disco
(22 juli 1998)
Klooien met digitale machine
(15 juli 1998)
Exit NBC
(8 juli 1998)
Op naar mijn eigen universum
(1 juli 1998)
Trance via de satelliet
(24 juni 1998)
WK-leed (leve de radio)
(17 juni 1998)
Voer voor slapelozen
(3 juni 1998)
Het Beste van Nederland
(27 mei 1998)
Archiefwerk in beeld en geluid
(20 mei 1998)
De verrader van Sarajevo
(13 mei 1998)
Digitalen kunnen wachten
(6 mei 1998)
Mooi, ouderwets en leerzaam
(29 april 1998)
Amerikaanse tv minder in trek
(22 april 1998)
Digitale bedrijfsgeheimen
(15 april 1998)
Saai versus saaier
(8 april 1998)
Nieuwe vragen rond Barabbas
(1 april 1998)
Canal+ krijgt culturele trekjes
(25 maart 1998)
Nederlandse tv is voor dommertjes
(18 maart 1998)
Porno zonder uitverkoop
(11 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(4 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(25 februari 1998)
Hartverwarmende nummertjes
(18 februari 1998)
Vanuit Bosnië niets nieuws
(11 februari 1998)
Bladen voor de schotelkijker
(4 februari 1998)
CNN negeert Newsweek
(28 januari 1998)
Sprookjesachtig schijnsel
(21 januari 1998)
De opmars van educatieve tv
(14 januari 1998)
Het jachterige van Fashion-TV
(7 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)