U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Saai versus saaier

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Op geen enkele televisie komen zoveel bloemen in beeld als op de Iraanse. Gezongen nummers worden verlucht met bloemen: hele potten en vazen vol, of bloemen drijvend op het water. Omroepsters, of kunstenaars op de viool worden eveneens door grote bossen omringd, en soms zelfs aan het oog onttrokken. Een fleurig land dus, Iran, al blijven de meeste programma's van de Iraanse staatstelevisie voor het buitenland (IRIB Jaam-e-Jam-TV Network) voor mij natuurlijk onduidelijk, vanwege gebrek aan kennis van het farsi.

In Iran zelf zijn satellietschoteltjes verboden - buitenlandse zenders mochten de bevolking eens op ongodvruchtige gedachten brengen. Maar dat verhindert de Iraanse staat dus niet om met satellietuitzendingen de zegeningen van de revolutie te exporteren. Voor een deel gebeurt dat met in het Engels ondertitelde programma's, of zelfs met geheel in het Engels gevoerde interviews met vooraanstaande personen uit het Iraans maatschappelijk leven. Wie aan de televisie niet voldoende heeft, kan bovendien nog terecht op een met het tv-signaal meegestuurd radiostation, Voice of the Islamic Republic of Iran.

De overtuigingskracht van al die uitzendingen op mij is, ook als ik ze kan verstaan, gering. Men doet namelijk niet zozeer aan overtuigen en argumenteren, maar aan proclameren. Sinds de Iraanse revolutie is het leven in Iran zinvoller, prachtiger en meer voldoeninggevend geworden, is steeds de boodschap. Zelden legt iemand uit waarom. Bijna alles wat in het buitenland over Iran gezegd wordt, is een leugen.

Maar leugens worden zelden ontmaskerd in die zin, dat er een beeld gegeven wordt van de werkelijkheid. Het blijft bij de proclamatie - zoals je je dat ook voorstelt bij een land dat wordt geleid door schriftgeleerden. Even inhoudsloos is het tv-drama dat uit Teheran tot ons komt. Er gebeurt maar hoogstzelden iets in die tv-families. Wel zijn alle gezinsleden voortdurend bezig elkaar vermanend toe te spreken. Een buitengewoon saaie samenleving, zou je denken, als de hedendaagse Iraanse cinema - die in deze tv-uitzendingen geheel ontbreekt - ons niet beter deed weten.

Overigens is er voor de satellietkijker een alternatief voor de Iraanse staatstelevisie: elke dag een uurtje tv verzorgd door de Supporters of the National Council of Resistance of Iran. Maar helaas: deze programma's zijn zo mogelijk nog saaier dan die van de regering. Dames met hoofddoekjes lezen een uur lang in het farsi nieuwsberichten voor. Omringd door veel vazen bloemen, dat wel.

Jaam-e-Jam-TV Network is te zien op Eutelsat-Hotbird 913 graden oost, 12.437 GHz., h. De radiouitzendingen bevinden zich op audiocarrier 7.02 MHz. De oppositionele Sima-yeh Moghavemat is van 20 tot 21 u. te zien via Eutelsat-Hotbird op 11.658 Ghz., v.

Fout 1. Ten onrechte is op deze plaats onlangs gezegd dat Canal+ in Nederland een einde had gemaakt aan het programma Cyber, waarin een rondborstige virtuele dame de kijker rondleidt in de wereld van internet, cd-rom en computerspel. Op de meeste vooravonden is deze tien minuten durende uitzending nog steeds te zien op de abonneezender.

Fout 2. Evenmin blijkt het juist, dat de vrij toegankelijke Nederlandse televisie in het geheel geen uitzendingen over deze zaken heeft. Op zaterdag is bij RTL4 het programma Computer Vision te zien. Deze uitzending kreunt enigszins onder het gewicht van de sponsor, een winkelketen. Ook lijkt de redactie geen keuze te kunnen maken tussen het soort uitleg dat alleen maar interessant is voor mensen die nog nooit een computer in handen hebben gehad, en instructies die alleen maar voor vergevorderden begrijpelijk zijn. Maar helemaal geen uitzendingen op de Nederlandse tv over computers - dat was dus niet waar.

NRC Webpagina's
8 APRIL 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Nieuwe vragen rond Barabbas
(1 april 1998)
Canal+ krijgt culturele trekjes
(25 maart 1998)
Nederlandse tv is voor dommertjes
(18 maart 1998)
Porno zonder uitverkoop
(11 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(4 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(25 februari 1998)
Hartverwarmende nummertjes
(18 februari 1998)
Vanuit Bosnië niets nieuws
(11 februari 1998)
Bladen voor de schotelkijker
(4 februari 1998)
CNN negeert Newsweek
(28 januari 1998)
Sprookjesachtig schijnsel
(21 januari 1998)
De opmars van educatieve tv
(14 januari 1998)
Het jachterige van Fashion-TV
(7 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)