U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De mens is slecht

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
U bent een Britse gepensioneerde die de winter in Benidorm doorbrengt, en u hoort met genoegen dat op 28,2 graden oost digitaal niet alleen uw vertrouwde televisiezenders als BBC1, Channel Four etc. te zien zijn, maar ook een groot aantal betaalzenders.

Aangezien de Spaanse televisie u niet vermag te boeien en door het taalprobleem ook grotendeels aan u voorbij gaat, haast u zich naar de winkel om de benodigde digitale ontvanger te kopen en een abonnement te nemen dat u van een geldige smartcard voorziet. Jammer, maar dat zal niet gaan. De signalen uit de ruimte mogen misschien dan wel in heel Europa zijn op te vangen, ontvangst blijft echter, om auteursrechtelijke redenen (zie deze rubriek vorige week) beperkt tot de Britse eilanden. De oplossing is om uw tante Truus in Birmingham het apparaat te laten kopen en ook het abonnement te laten nemen. Die belooft dan plechtig in een contractje met Sky, de organisatie die de digitale satelliet-platforms voor Groot- Brittannië beheert, dat zij apparaat en smartcard alleen op de Britse eilanden zal gebruiken en stuurt de hele boel naar u op.

Het is dan wel zaak, dat tante Truus de abonnementsgelden regelmatig blijft voldoen. In geen geval dient de man in Benidorm stortingen en overboekingen te plegen met behulp van een bankrekening in Spanje, of een bankrekening waarin een adres in Spanje wordt genoemd. In dat geval kan Sky de smartcard in Benidorm op afstand blokkeren, en doet dat ook - zoals menige analoge Sky-abonnee de laatste jaren heeft mogen ondervinden.

Sinds de handel in illegale smartcards effectief is onderdrukt, is de ongeoorloofde export van decoders en smartcards de grote nachtmerrie van aanbieders van gecodeerde televisie in Europa. Niet alleen voor de Britse eilanden geldt dat natuurlijk, maar ook voor andere landen. Veel Nederlanders die in de krant hebben gelezen dat Nederland 1, 2 en 3 digitaal op de satelliet zitten, evenals de voornaamste commerciële zenders van Nederland, stellen zich daar veel van voor, aan de Costa Brava of hun huisje aan de Dordogne. Maar zo eenvoudig is dat dus niet: het kan alleen maar dankzij een tante Truus, en dan maar hopen dat het niet uitlekt dat je het zaakje Nederland hebt uitgebracht. De smartcard waarmee je die zenders kunt zien is wel gratis, maar mag het land niet uit. Maar de mens is slecht, het begrip onder de mensen over grensoverschrijdende televisie die de grens niet over mag is beperkt - en dus zijn er gewetenloze ondernemers die, bijvoorbeeld, in Spanje decoders en smartcards te koop aanbieden waarmee je wel naar Studio Sport kunt kijken. Zo ver gaan deze euvele praktijken zelfs, dat de weerman van RTL4 zich regelmatig met een apart kaartje wendt tot de kijkers aan de Costa Brava, terwijl die helemaal niet naar hem mógen kijken!

En hier komen we op een pijnlijk punt voor deze rubriek, die zich de laatste maanden in een toenemend aantal lezersreacties mag verheugen, vooral via e-mail. Het probleem is alleen dat die lezers meestal ook vragen stellen, en wel met name de vraag wat zij moeten doen om in hun Franse buitenhuisje naar de Nederlandse televisie te kunnen kijken. Deze vragen, hoe sympathiek ook, komen helaas niet voor beantwoording in aanmerking. Zowel de tante Truus-formule als de gang naar een commerciële tante Truus komt neer op een schending van de voorwaarden waaronder de betreffende smartcards worden verstrekt, contractbreuk dus. En dit is een fatsoenlijke krant, waarvan de redacteuren geen persoonlijk advies kunnen verstrekken over de manier waarop de lezer het best contractbreuk kan plegen, of de belastingen ontduiken.

NRC Webpagina's
5 AUGUSTUS 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Le Tour, c'est nous
(29 juli 1998)
Een sombere disco
(22 juli 1998)
Klooien met digitale machine
(15 juli 1998)
Exit NBC
(8 juli 1998)
Op naar mijn eigen universum
(1 juli 1998)
Trance via de satelliet
(24 juni 1998)
WK-leed (leve de radio)
(17 juni 1998)
Voer voor slapelozen
(3 juni 1998)
Het Beste van Nederland
(27 mei 1998)
Archiefwerk in beeld en geluid
(20 mei 1998)
De verrader van Sarajevo
(13 mei 1998)
Digitalen kunnen wachten
(6 mei 1998)
Mooi, ouderwets en leerzaam
(29 april 1998)
Amerikaanse tv minder in trek
(22 april 1998)
Digitale bedrijfsgeheimen
(15 april 1998)
Saai versus saaier
(8 april 1998)
Nieuwe vragen rond Barabbas
(1 april 1998)
Canal+ krijgt culturele trekjes
(25 maart 1998)
Nederlandse tv is voor dommertjes
(18 maart 1998)
Porno zonder uitverkoop
(11 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(4 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(25 februari 1998)
Hartverwarmende nummertjes
(18 februari 1998)
Vanuit Bosnië niets nieuws
(11 februari 1998)
Bladen voor de schotelkijker
(4 februari 1998)
CNN negeert Newsweek
(28 januari 1998)
Sprookjesachtig schijnsel
(21 januari 1998)
De opmars van educatieve tv
(14 januari 1998)
Het jachterige van Fashion-TV
(7 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)