U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Het Beste van Nederland

Raymond van den Boogaard
Wie niet sterk is moet slim zijn: Studio NL, het eigen actualiteitenprogramma van BVN - de door de Wereldomroep opgezette televisiezender voor Nederlanders in Europa - is een van de leukste actualiteitenprograma's van de Nederlandse televisie.

Dagelijks om acht uur is het te zien: het NOS-journaal wordt door BVN eveneens doorgegeven maar pas om half negen. Wist u dat de aanvoerster van het Nederlands nationaal elftal damesvoetbal er de brui aan geeft en naar Schotland vertrekt om daar technisch coach van het nationale elftal te worden? En dat men in het buitenland vele malen meer geld overheeft voor damesvoetbal dan in Nederland? Ik niet, tot die aardige reportage van Studio NL gisteravond. Leuker nog was het studiogesprek met Piet Bukman, ex-Kamervoorzitter. Hij leek de vragen van de jonge interviewer over kritiek op zijn voorzitterschap en zijn verdwijning uit de kamer maar nauwelijks serieus te willen nemen. Des te beter kwam naar voren hoe zuur Bukman onder dit alles is, en een slecht verliezer.

Studio NL is een van de weinige nieuws- en actualiteitenprogramma's op de Nederlandse televisie, die 'mede tot stand komen' door sponsoring. Van Sony, in dit geval. En het wordt, onder auspiciën van de Wereldomroep gemaakt door een particuliere productiemaatschappij. De opzet ervan is zichtbaar bescheiden. Maar het resultaat bijna altijd verrassend en origineel, ook voor wie niet - door heimwee verteerd - vanuit het buitenland naar BVN kijkt. BVN is in 1996 door de Wereldomroep opgezet onder de naam Zomer-TV, en heette vorig jaar Wereldomroep-TV. De naamsverandering in BVN - een nietszeggende afkorting die voor de ronkende kreet Beste van Nederland staat - is de vrucht van de blijvende participatie van de NOS en de andere binnenlandse omroepen in het project. Aanvankelijk had de NOS gedreigd een eigen, concurrerend, televisiestation voor het buitenland op te zetten. BVN, zoals dat in september vorig jaar definitief gestalte kreeg, betekende ook een voorlopig einde voor de opzet van de Wereldomroep, om van het station een pan-Nederlandstalige zender te maken: niet langer wordt naast het NOS-journaal ook dat van de Vlaamse BRT (thans VRT) doorgegeven. De Vlaamse inbreng blijft tegenwoordig beperkt tot het peuterprogramma Tik Tak.

Eigen programma's heeft BVN, afgezien van Studio NL, maar weinig. Er is een dagelijkse compilatie van kinderuitzendingen, en eens per week een aardige compilatie van actuele reportages van regionale omroepen. En dan zijn er natuurlijk het Europese weerbericht en de van de Wereldomroep-radio befaamde 'oproepen van de ANWB-alarmcentrale'. Wat opvallend ontbreekt, zijn uitzendingen in andere talen dan het Nederlands, zodat ook een buitenlander in het buitenland nog eens iets van BVN kan opsteken.

De rest van de programmering bestaat uit programma's van de landelijke publieke omroepen - alleen de in eigen beheer gemaakte wel te verstaan, want aangekocht materiaal kan om auteursrechtelijke redenen niet ongecodeerd buiten Nederland worden verspreid. Daarom is BVN ook het enige Nederlandse tv-station op de satelliet dat in heel Europa kan worden bekeken. Tenminste: in theorie.

In werkelijkheid transporteren zoveel Nederlanders wederrechtelijk digitale ontvangers, decoders en smartcards naar het buitenland om naar Nederland 1, 2 en 3, RTL, Veronica, SBS6 etc. te kijken, dat de weerman van RTL hen zelfs vertelt hoeveel zon er morgen is aan de Costa Brava.

BVN: dagelijks 19.00-24.00u. Digitaal via Astra, 19,2 graden oost: 12.441 GHz., v. Analoog via Eutelsat/Hotbird, 13 graden oost: 11.283 GHz., v.)

NRC Webpagina's
27 MEI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Archiefwerk in beeld en geluid
(20 mei 1998)
De verrader van Sarajevo
(13 mei 1998)
Digitalen kunnen wachten
(6 mei 1998)
Mooi, ouderwets en leerzaam
(29 april 1998)
Amerikaanse tv minder in trek
(22 april 1998)
Digitale bedrijfsgeheimen
(15 april 1998)
Saai versus saaier
(8 april 1998)
Nieuwe vragen rond Barabbas
(1 april 1998)
Canal+ krijgt culturele trekjes
(25 maart 1998)
Nederlandse tv is voor dommertjes
(18 maart 1998)
Porno zonder uitverkoop
(11 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(4 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(25 februari 1998)
Hartverwarmende nummertjes
(18 februari 1998)
Vanuit Bosnië niets nieuws
(11 februari 1998)
Bladen voor de schotelkijker
(4 februari 1998)
CNN negeert Newsweek
(28 januari 1998)
Sprookjesachtig schijnsel
(21 januari 1998)
De opmars van educatieve tv
(14 januari 1998)
Het jachterige van Fashion-TV
(7 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)