U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Digitalen kunnen wachten

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Per 1 april hield Fashion TV, een geheel aan modeshows gewijde televisiezender, het analoog voor gezien en ging over op (ongecodeerde) digitale satellietuitzendingen.

Maar na een dag was de zender al weer terug op de gebruikelijke analoge frequentie (Eutelsat/Hotbird, 13 graden oost, 11.055 GHz, h.). Het aantal protesten was groot geweest, liet een onderin beeld geprojecteerde tekst weten. Men bleef nog een paar weekjes analoog, om de kijkers de gelegenheid te bieden een digitale satellietontvanger te kopen.

Wie een analoge schotelontvanger bezit - een prachtig, technisch geheel uitontwikkeld apparaat dat een beeld - en geluidskwaliteit produceert waar geen kabel of digitale schotelontvangst aan kan tippen - aarzelt om zo'n ingewikkeld digitaal ding in huis te halen. Bovendien zijn er analoog nog steeds vele tientallen ongecodeerde, buitenlandse tv-zenders te zien.

Voor Franse kijkers is de keuze duidelijk. Er zijn in dat land tientallen digitale themakanalen in alle soorten en maten voorhanden - waarvoor overigens wel betaald moet worden. Maar in een land als Nederland is de keuze moeilijker. Zeker zijn de voornaamste Nederlandse publieke en commerciële tv- en radiozenders digitaal beschikbaar, maar de meeste Nederlanders hebben die al voor een prikje op de kabel.

De meerwaarde van digitale satellietontvangst moet voor een Nederlander dus vooral komen van de diverse abonneezenders en andere betaalde diensten die door Canal+, de enige bedrijver van een digitaal satellietplatform voor ons land tot nu toe, zullen worden aangeboden. Nu blijft die keus nog beperkt tot de zenders Canal+1 en Canal+2. Maar dat zal, hopelijk, niet zo blijven. Wie op deze manier van zijn schoteltje wil profiteren kan met de aanschaf van een digitale tuner/decoder beter even wachten tot dit najaar. Na maanden van onduidelijkheid heeft Canal+ namelijk laten weten dat dan naast de huidige conditional acces module (cam) van het Irdeto-systeem - een stukje hardware dat voor de ontvangst van alle Nederlandse zenders onontbeerlijk is - een nieuwe cam wordt ingevoerd van het zgn. Seca-type. Hoewel Canal+ plechtig belooft dat bezitters van de tot nu toe verkochte apparatuur zich geen zorgen hoeven te maken, omdat er nog geruime tijd in beide systemen zal worden uitgezonden, lijkt het raadzaam op de nieuwe cams te wachten. Het lijkt immers niet waarschijnlijk, dat Canal+ nieuwe diensten in twee systemen tegelijk zal aanbieden.

Een tweede, voor kabelbezitters zeker aantrekkelijker toepassing van digitale satelliet-tv is de ontvangst van de buitenlandse, ongecodeerde zenders. Die zijn er in overvloed - zo'n honderd, als we het aanbod van de meestbekeken satellietgroepen, Astra en Eutelsat/Hotbird bij elkaar optellen. Maar of het de moeite loont, van analoge op digitale ontvangst over te stappen, hangt van je belangstellingssfeer af.

Voor wie heel erg van Italië houdt is de keus duidelijk. De RAI is digitaal met zeven zenders present, Berlusconi met drie. Maar de keus aan Duitse en Franse digitale tv-zenders blijft achter bij de analoge. Wel is er veel Franse radio - overigens alleen toegankelijk voor wie in zijn ontvanger PID-codes kan invoeren. In de Engelse taal was er, zonder illegale decoder, ook analoog op de satelliet al niet zo heel veel te beleven, en dat blijft zo. Het onvolprezen BBC World is ongecodeerd wel analoog, maar niet digitaal beschikbaar. Exclusief digitaal zijn Knowledge TV en Travel. Wie nog even zonder Fashion TV, of andere specialiteiten als de Chinese zender CCTV-4 kan, hoeft met digitaal dus niet zo'n haast te maken. Maar dat kan morgen veranderen, want de ontvanger van ongecodeerde satelliet-signalen is altijd geheel overgeleverd aan de goedertierenheid van de programma-aanbieder.

NRC Webpagina's
6 MEI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Mooi, ouderwets en leerzaam
(29 april 1998)
Amerikaanse tv minder in trek
(22 april 1998)
Digitale bedrijfsgeheimen
(15 april 1998)
Saai versus saaier
(8 april 1998)
Nieuwe vragen rond Barabbas
(1 april 1998)
Canal+ krijgt culturele trekjes
(25 maart 1998)
Nederlandse tv is voor dommertjes
(18 maart 1998)
Porno zonder uitverkoop
(11 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(4 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(25 februari 1998)
Hartverwarmende nummertjes
(18 februari 1998)
Vanuit Bosnië niets nieuws
(11 februari 1998)
Bladen voor de schotelkijker
(4 februari 1998)
CNN negeert Newsweek
(28 januari 1998)
Sprookjesachtig schijnsel
(21 januari 1998)
De opmars van educatieve tv
(14 januari 1998)
Het jachterige van Fashion-TV
(7 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)