U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Trance via de satelliet

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Elke avond van tien uur tot drie uur 's ochtends: liefhebbers van techno en aanverwante muziekstijlen hebben sinds deze week hun eigen televisiestation.

Wbpm heet het, en het geluid is in gloedvol stereo. Alleen het aantal clips dat ze bij Wbpm in huis hebben, lijkt nog aan de bescheiden kant. Je ziet vaak dezelfde, waarbij opvalt dat het vliegen door een virtuele buis of nauwe gang in technokringen het favoriete thema lijkt. Maar er zijn ook technoclips zonder dat soort effecten. Mijn favoriet is er een waarin een symfonieorkest net doet alsof zij de synthesizergeluiden voortbrengen.

De internationale ontwikkeling waarbij muziekstijlen hoe langer hoe meer hun eigen radiostations krijgen, heeft met de komst van Wbpm nu ook op de televisie zijn intrede gedaan. Al te lang zal Wbpm overigens niet op de satelliet analoog te zien zijn. Het is de voorbode van een digitaal boeket van een bedrijf dat voor Europa gratis zichtbare themakanalen wil gaan exploiteren - een nobel streven, vooral waar veel gratis themakanalen die het alleen van reclame moeten hebben de laatste maanden de strijd op de Europese markt hebben opgegeven: The weather channel (dat ook een Nederlandstalige versie exploiteerde), Country Music Television, het Amerikaanse educatieve station Knowledge TV en het Duitse kinderkanaal Nickelodeon. Voor wat techno, house, trip hop en aanverwante muziekstijlen betreft, is de satelliet trouwens ook een uitkomst op radiogebied. Het Nederlandse kabelstation New Dance Radio gaat sinds een paar maanden immers steeds meer op een puberzender als Radio 538 lijken - ik hoorde er laatst zelfs Nederlandstalig repertoir. Dance Radio wisselt techno af met hip hop en r&b, genres die ook op veel andere radiostations te horen zijn.

Een analoog alternatief is te horen op de satelliet Evosonic uit Keulen, een station dat al een keer failliet dreigde te gaan maar nu, onder andere vertrouwend op vrijwillige financiële bijdragen van luisteraars, weer terug is. Op Evosonic begint de dag met rustige trance, voor wie op de vroege ochtend geen stevige beat kan velen. De dag is verdeeld in handige blokken met een verschillende sfeer, maar zonder r&b. Het is wel in hart en nieren een Duits station, waar de culturele idealen van liefde en broederschap met Duitse nadrukkelijkheid door de dj's worden uitgedragen. En de Duitse techno-varianten zijn wat aan de stamperige kant.

Dan is het Franse RadioFG wat meer ontspannen en artistieker in opzet. Dezer dagen besteedt RadioFG veel aandacht aan de grote manifestatie Sónar 98 in Barcelona. Ook Nederland wordt niet vergeten: elke dinsdagavond is op RadioFG het geluid uit de Amsterdamse Mazzo te horen.

Wbpm is analoog te zien op Eutelsat/Hotbird (13 graden oost, 11.055 GHz., h.) Op den duur verhuist het station naar een digitale stek op dezelfde satelliet.

Evosonic is analoog te horen via Astra (19,2 graden oost, 11.391 GHz., h., audiocarriers 7.74 en 7.92 Mhz.), programmaoverzicht op (www.evosonic.de).

RadioFG is digitaal eveneens via Astra (12.402 GHz., v. PID 93) te beluisteren, maar alleen op tuners waarbij PID-codes kunnen worden ingevoerd of anderszins de Franse radiopakketten digitaal kunnen worden uitgepakt. Programmaoverzicht op (www.radiofg.com), alwaar het station in Real Audio ook beluisterd kan worden.

NRC Webpagina's
24 JUNI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

WK-leed (leve de radio)
(17 juni 1998)
Voer voor slapelozen
(3 juni 1998)
Het Beste van Nederland
(27 mei 1998)
Archiefwerk in beeld en geluid
(20 mei 1998)
De verrader van Sarajevo
(13 mei 1998)
Digitalen kunnen wachten
(6 mei 1998)
Mooi, ouderwets en leerzaam
(29 april 1998)
Amerikaanse tv minder in trek
(22 april 1998)
Digitale bedrijfsgeheimen
(15 april 1998)
Saai versus saaier
(8 april 1998)
Nieuwe vragen rond Barabbas
(1 april 1998)
Canal+ krijgt culturele trekjes
(25 maart 1998)
Nederlandse tv is voor dommertjes
(18 maart 1998)
Porno zonder uitverkoop
(11 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(4 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(25 februari 1998)
Hartverwarmende nummertjes
(18 februari 1998)
Vanuit Bosnië niets nieuws
(11 februari 1998)
Bladen voor de schotelkijker
(4 februari 1998)
CNN negeert Newsweek
(28 januari 1998)
Sprookjesachtig schijnsel
(21 januari 1998)
De opmars van educatieve tv
(14 januari 1998)
Het jachterige van Fashion-TV
(7 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)