U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wenken voor Amsterdammers (2)

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Het is jammer dat het Amsterdamse kabelaanbod zo bij de eisen van de tijd achterop is geraakt, want het enige alternatief - een schotel - is voor stadsbewoners vaak onhandig. Maar meer alternatieven zijn er niet: supersnel datatransport via telefoonlijnen wordt door PTT Telecom wel beproefd, onder de naam Snelnet, maar hoe dit alles zal functioneren, en wanneer, is nog onduidelijk.

Hetzelfde geldt voor digitale etherontvangst. Zeker voor wie buitenlandse televisie en radio tot zich wil nemen, is de schotel nog jaren de beste oplossing. Maar er zijn problemen. Een schotel moet namelijk de satelliet waarvan hij het signaal plukt 'zien', wat wil zeggen dat de schotel hoog genoeg moet staan - om niet een boom of gebouw in zijn weg te vinden - en naar het zuiden gericht. Hier ondervindt de aankomende schotelaar soms tegenstand op zijn weg. De makkelijkst te overwinnen oppositie komt van (deel)gemeentelijke autoriteiten, of schoonheidscommissies, die schoteltjes ontsierend vinden. Hier past enig doorzettingsvermogen: het recht op informatie weegt zwaar bij de Nederlandse rechter, en vooral als CNN van de kabel verdwijnt heeft de Amsterdamse schotelaar krachtige argumenten in handen. Mocht dat niet gebeuren, dan zijn er nog tal van andere satelliet-stations, die in dit verband als overtuigend argument kunnen worden gebruikt. Het is natuurlijk aanbevelenswaardig, zich inschikkelijk te betonen ten aanzien van schoonheidsoverwegingen: zo kan men bijvoorbeeld aanbieden de schotel te verplaatsen naar een minder in het oog vallende plaats, of een schotel te nemen die min of meer doorzichtig is, of is gespoten in een bij de gevel passende kleur. Maar een categorisch schotelverbod, waartoe sommige Amsterdamse deelgemeenten eigenlijk neigen, is allang niet meer haalbaar. De situatie op de balkons in buitenwijken waar veel Turken of Marokkanen wonen, spreekt boekdelen. Die Turken en Marokkanen weten allang, waar de autochtone bevolking van de hoofdstad nu geleidelijk achter komt: het kabelaanbod staat in geen verhouding meer tot wat er in de ruimte aan radio en televisie beschikbaar is.

Moeilijker ligt het met woningbouwverenigingen en coöperaties, waarvan de statuten zeggen dat het plaatsen van schotels verboden is. Hier dient de aanstaande schotelaar in overleg te treden, omdat hij anders civielrechtelijk gedwongen zou kunnen worden zijn aanwinst weer weg te halen. Meer kapitaalkrachtige complexen kunnen overigens overgaan tot het plaatsen van gemeenschappelijke satellietinstallaties, min of meer functionerend zoals de voor de opmars van de kabel bestaande Centrale Antenne Inrichtingen.

En het zou natuurlijk mooi zijn als nieuwe woningen en complexen standaard zouden worden ingericht met zo'n schotelinrichting - de belangrijkste exploitant van omroepsatellieten voor West-Europa, de Luxemburgse SES, heeft daar ook concrete plannen voor. SES wil gaan assisteren bij de bouw van dit soort installaties, en aan nieuwe gebouwen het keurmerk GSO (Gereed voor Stalliet Ontvangst) gaan toekennen. Het enige nadeel van die plannen is dat ze uitsluitend betrekking hebben op de door SES geëxploiteerde Astra-satellieten. Wie zijn afhankelijkheid van het kabelnet niet wil verruilen voor een nieuwe van een satelliet-exploitant, neme een installatie waarmee hij ook naar de zgn. Hotbirds van concurrent Eutelsat kan kijken. En het zou natuurlijk mooi zijn, als er weer een digitaal satelliet-boeket voor Nederland kwam, zodat de Nederlandse schotelaar zich kan abonneren op abonneezenders als Discovery, Eurosport met Nederlandse tekst of National Geographic. Zo'n pakket is vorig jaar bij gebrek aan belangstelling opgeheven.

NRC Webpagina's
2 SEPTEMBER 1998


Eerder verschenen in deze rubriek:

Wenken voor Amsterdammers (1)
(26 augustus 1998)
Verleidingen voor de piraat
(19 augustus 1998)
Beheerst nieuws
(12 augustus 1998)
De mens is slecht
(5 augustus 1998)
Le Tour, c'est nous
(29 juli 1998)
Een sombere disco
(22 juli 1998)
Klooien met digitale machine
(15 juli 1998)
Exit NBC
(8 juli 1998)
Op naar mijn eigen universum
(1 juli 1998)
Trance via de satelliet
(24 juni 1998)
WK-leed (leve de radio)
(17 juni 1998)
Voer voor slapelozen
(3 juni 1998)
Het Beste van Nederland
(27 mei 1998)
Archiefwerk in beeld en geluid
(20 mei 1998)
De verrader van Sarajevo
(13 mei 1998)
Digitalen kunnen wachten
(6 mei 1998)
Mooi, ouderwets en leerzaam
(29 april 1998)
Amerikaanse tv minder in trek
(22 april 1998)
Digitale bedrijfsgeheimen
(15 april 1998)
Saai versus saaier
(8 april 1998)
Nieuwe vragen rond Barabbas
(1 april 1998)
Canal+ krijgt culturele trekjes
(25 maart 1998)
Nederlandse tv is voor dommertjes
(18 maart 1998)
Porno zonder uitverkoop
(11 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(4 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(25 februari 1998)
Hartverwarmende nummertjes
(18 februari 1998)
Vanuit Bosnië niets nieuws
(11 februari 1998)
Bladen voor de schotelkijker
(4 februari 1998)
CNN negeert Newsweek
(28 januari 1998)
Sprookjesachtig schijnsel
(21 januari 1998)
De opmars van educatieve tv
(14 januari 1998)
Het jachterige van Fashion-TV
(7 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)