U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuwe vragen rond Barabbas

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Religieuze- en theologische televisieprogramma's staan niet bekend als enorme publiekstrekkers. Maar Corpus Christi, de documentaire serie van de Europese cultuurzender Arte over Christus' lijden, was vorig jaar in Frankrijk een van de weinige sensaties in een overigens tam verlopen televisieseizoen.

Nederlandse kijkers doet Corpus Christi wellicht een beetje aan de programma's van Wim Kayzer denken. Niet minder dan 27 deskundigen uit alle delen van de wereld laten Gérard Mordillat en Jérôme Prieur, de makers van Corpus Christi, aanrukken om het Christus-verhaal uit de evangeliën op alle denkbare manier tegen het licht van de wetenschap te houden: archeologen, taalkundigen, godsdiensthistorici etc. Het resultaat is een demontage van het lijdensverhaal uit de vier evangeliën tot een lange reeks onopgeloste raadsels, waarmee Arte verleden jaar rond Pasen ongebruikelijk hoge kijkcijfers haalde.

Dat succes zal dit jaar naar verwachting worden geprolongeerd met de herhaling van de eerste serie van vijf uitzendingen op de educatieve zender La Cinquième, en zeven nieuwe afleveringen met nieuwe vraagstukken en nieuwe raadsels - zes op Arte en één op La Cinquième. Nadat vorig jaar de deskundigen met succes de kruisiging van Christus of de juridische procesgang hadden geproblematiseerd, zal dit jaar de vloer worden aangeveegd met wat christelijke gelovigen menen te begrijpen van de figuur van Barabbas, Judas, of de opstanding.

De grondslag van Corpus Christi is het gegeven, dat de tekst van de vier evangeliën, voor zover wij weten, lang na de kruisiging van Christus tot stand zijn gekomen - even aangenomen die gebeurtenis werkelijk heeft plaatsgevonden. Het oudste manuscript waarover we beschikken is een in Egypte gevonden tekst van het evangelie van Johannes in het Grieks, die ongeveer dateert uit het jaar 170, bijna anderhalve eeuw dus ná de beschreven gebeurtenissen.

Gegeven is verder nog dat Christus' leven, behalve in die vier evangelieteksten, verder in geen enkel geschrift is gedocumenteerd. Passages bij Tacitus waarin dat het geval lijkt, zijn door de wetenschap inmiddels ontmaskerd als toevoegingen van middeleeuwse monikken, die het onaanvaardbaar vonden dat deze Romeinse historicus schreef over Palestina aan het begin van de jaartelling zonder de meest kapitale gebeurtenissen in de ogen van de middeleeuwse Christenheid zelfs maar te noemen. Daar komt nog bij dat de evangeliën meer zijn dan een onvolkomen historische bron. Het zijn vooral propagandateksten, bedoeld om de Christelijke religie aantrekkelijk en aanvaardbaar te maken.

Ofschoon daar formeel-wetenschappelijk gesproken weinig grond voor bestaat, nemen de meeste geleerden die in Corpus Christi optreden gemakshalve aan dat er zo iemand als Christus heeft bestaan. Daarmee houden de zekerheden wel zo'n beetje op: wie hij geweest is, waarom hij terecht is gesteld, en hoe bijzonder hij was in zijn eigen tijd blijven onduidelijk. Van een mystiek- wordt Christus op deze manier eigenlijk een wetenschappelijk mysterie. En daarmee misschien ook wél zo fascinerend voor iemand die leeft aan het eind van de twintigste eeuw.

Alle twaalf uitzendingen vinden plaats tussen 6 en 12 april. Bezitters van digitale ontvangstapparatuur kunnen La Cinquième en Arte zien via de Astra-satellieten, Arte zowel in het Frans als in het Duits. Analoge kijkers kunnen via Astra de Duitse versie van Arte zien, soms met een alternatief Frans geluidskanaal. Voor de analoge versie van Arte-Frans en La Cinquième is het nodig om te schakelen naar de Eutelsat/Hotbird-satellietgroep. Nadere programmagegevens op Internet (www.arte-tv.com). Aldaar ook gegevens over de bij Corpus Christi behorende Franse boekjes en videoserie (in Secam).

NRC Webpagina's
1 APRIL 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Canal+ krijgt culturele trekjes
(25 maart 1998)
Nederlandse tv is voor dommertjes
(18 maart 1998)
Porno zonder uitverkoop
(11 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(4 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(25 februari 1998)
Hartverwarmende nummertjes
(18 februari 1998)
Vanuit Bosnië niets nieuws
(11 februari 1998)
Bladen voor de schotelkijker
(4 februari 1998)
CNN negeert Newsweek
(28 januari 1998)
Sprookjesachtig schijnsel
(21 januari 1998)
De opmars van educatieve tv
(14 januari 1998)
Het jachterige van Fashion-TV
(7 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)