U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Op naar mijn eigen universum

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Wie wil weten hoe video on demand en vooral audio on demand in de toekomst zullen aanvoelen, kan daarvoor terecht op de webpagina's van de BBC Worldservice.

Op ieder moment van de dag is het mogelijk om daar het laatste wereldnieuws-bulletin op te vragen en per real audio af te spelen. Maar daar blijft het niet bij: via de nieuwspagina's van de BBC Worldservice - die op zich al meer dan voortreffelijk zijn - is het mogelijk om per onderwerp audio- en video-reportages op te vragen. Natuurlijk kan (via het Amerikaanse broadcast.com) de World Service live worden beluisterd, en zijn er ook tal van uitzendingen op Internet in andere talen dan het Engels. Maar het fraaist en handigst zijn toch de uitzendingen die als een lange clip via het Internet worden uitgezonden, zodat je als luisteraar heen en weer kunt spoelen in de uitzending: een onderwerp nog eens herhalen, of iets wat je niet interesseert overslaan.

Dat is niet alleen met de nieuwsbulletins in het Engels (van ongeveer vijf minuten) mogelijk, maar ook met de meeste actuele magazine-programma's van de World Service, zoals Newshour, The World Today, World Update, Europe Today en World Business Report. Zo zouden radio en televisie altijd moeten zijn - in hun transmissie geheel toegesneden op de persoonlijke smaak. Het leven is te kort, en het aanbod aan radio en televisie te groot, om nog langer rond te dolen in uitzendschema's waarin wat jou nu bijzonder interesseert al net is geweest, en wat er op het moment dat je inschakelt te horen of te zien is, je minder interesseert. Nu nog een betere audio- en video-kwaliteit dan het Internet over het algemeen bieden kan. Natuurlijk liggen de voornaamste kwaliteiten van de BBC Worldservice niet alleen op het gebied van de transmissie, maar ook in de hoge kwaliteit van de programma's. Het moet gezegd dat deze eerbiedwaardige instelling, eens opgericht als de Imperial Service voor Britten overzee, en gefinancierd uit de Britse schatkist, zich na decennia van financiële onzekerheid en bezuinigingen, er toch in geslaagd is een vrijwel onontkoombaar radio-instituut te blijven. Wel is in de loop der jaren het karakter van de World Service sterk veranderd: nieuws was altijd al belangrijk, maar de meeste tijd was toch weggelegd voor een ouderwets, algemeen radio-aanbod: magazines over allerlei onderwerpen, quizzen, hoorspelen, muziekprogramma's. Die zijn niet helemaal verdwenen, maar minstens de helft van elk uur is nu toch gereserveerd voor uitgebreide nieuwsvoorziening.

De BBC Worldservice is in het Engels, maar is inhoudelijk daadwerkelijk een wereldstation. Het is bepaald niet zo, dat Britse actualiteiten een streepje voor hebben. Dat is heel anders voor Radio France International (RFI), waarvan de nieuwsbulletins overigens eveneens per real audio als clip kunnen worden opgeroepen, evenals de live stream van het station en sommige magazines. RFI is een onmiskenbaar Franse zender, waarvoor Parijs duidelijk het centrum van de wereld is. RFI heeft sinds een paar jaar de vorm van een 24-uurs nieuwszender, maar als internationaal nieuwsmedium doet het station toch voor de BBC onder: minder correspondenten, minder achtergronden, en met soms zeer provinciaalse Franse onderwerpen op een prominente plaats in alle bulletins. Wel biedt RFI traditioneel veel informatie over Afrika, omdat zich daar veel luisteraars naar het station bevinden.

BBC World Service op het web (www.bbc.co.uk/worldservice) en RFI (www.rfi.fr). Beide radiostations zijn in Europa onder andere analoog te ontvangen per satelliet. De BBC World Service via Eutelsat/Hotbird op 13 graden oost, 11.619 GHz., v. audio 7.74 MHz. RFI via Astra, 19,2 graden oost, 11.156 GHz. V., audio 7.38 MHz.

NRC Webpagina's
1 JULI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Trance via de satelliet
(24 juni 1998)
WK-leed (leve de radio)
(17 juni 1998)
Voer voor slapelozen
(3 juni 1998)
Het Beste van Nederland
(27 mei 1998)
Archiefwerk in beeld en geluid
(20 mei 1998)
De verrader van Sarajevo
(13 mei 1998)
Digitalen kunnen wachten
(6 mei 1998)
Mooi, ouderwets en leerzaam
(29 april 1998)
Amerikaanse tv minder in trek
(22 april 1998)
Digitale bedrijfsgeheimen
(15 april 1998)
Saai versus saaier
(8 april 1998)
Nieuwe vragen rond Barabbas
(1 april 1998)
Canal+ krijgt culturele trekjes
(25 maart 1998)
Nederlandse tv is voor dommertjes
(18 maart 1998)
Porno zonder uitverkoop
(11 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(4 maart 1998)
De schoolmeesters van CNN
(25 februari 1998)
Hartverwarmende nummertjes
(18 februari 1998)
Vanuit Bosnië niets nieuws
(11 februari 1998)
Bladen voor de schotelkijker
(4 februari 1998)
CNN negeert Newsweek
(28 januari 1998)
Sprookjesachtig schijnsel
(21 januari 1998)
De opmars van educatieve tv
(14 januari 1998)
Het jachterige van Fashion-TV
(7 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)