U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Opera Fatal

PAUL LUTTIKHUIS
Echt groot is het Anton Pieck-achtige operagebouwtje niet. Hoewel het niet precies te zeggen is, zolang de zaaldeuren op slot zitten - en voorlopig is het nog niet gelukt ze open te krijgen. Op de begane grond bevinden zich een vestiaire en een kassa, en op de eerste verdieping het secretariaat, de kamer van de maestro en de bibliotheek. En dan is er natuurlijk de kelder, met onder meer een instrumentenkamer, een opslagruimte voor requisieten, een verwarmingsketel en vooral veel spinrag.

Want het gaat om een oud operagebouw. Scharnieren kraken, laatjes en deurtjes zijn vaak alleen met een tang of schroevendraaier open te krijgen, schakelkasten functioneren matig en hier en daar zijn stroomdraden losgeraakt. Reparatie is noodzakelijk voordat bijvoorbeeld elektrisch vergrendelde deuren open kunnen. Die deuren, laden en kastjes moeten beslist open, anders kan de voorstelling niet doorgaan. Op het programma staat Beethovens opera Fidelio, maar een of andere booswicht heeft de partituur gestolen en die is alleen met de juiste speurzin, een beetje geluk en met enige muzikale wijsheid terug te vinden.

Opera Fatal heet dit computerspel, dat in de eerste plaats bedoeld is om de muzikale kennis van de speler te verrijken. Door vragen juist te beantwoorden is het mogelijk de partituur te vinden. De vragen staan genoteerd op her en der in het gebouw verspreide, verfomfaaide papiertjes. Ze zijn, voor degenen die een beetje kennis hebben van de klassieke muziek niet zo moeilijk. En wie het antwoord niet weet, kan op verschillende plaatsen in het gebouw antwoorden vinden. Naarmate de speurtocht vordert, worden de vragen pittiger en wordt het vinden van de briefjes lastiger.

Het programma van Opera Fatal oogt eenvoudig en besturing vraagt weinig computerkennis. Een 486 PC (50 Mhz.) met Windows 3.1, 8 Mb RAM-geheugen en een double-speed cd-rom speler is voldoende om het te kunnen spelen. Het is verstandig om het resultaat van de zoektocht af en toe op te slaan. De cd-rom wil wel eens haperen en dan is al het werk voor niets geweest. Alle verzamelde sleutels, tangetjes en ander gereedschap om kisten, deuren en luiken te openen moeten dan opnieuw worden 'gehaald'.

De muzikale vragen zijn misschien niet heel moeilijk, maar vooral de muziektheorie vereist enig inzicht. Hoewel het betoog over muziektheorie niet veel verder gaat dan de allereerste beginselen van notenschrift, toonsoorten, harmonieleer en ritmiek, is het waarschijnlijk niet gemakkelijk om de principes ervan goed te doorgronden. Al hebben de makers er alles aan gedaan om het abstracte notenbeeld concreet te maken. Wat dat betreft is de computer een ideaal hulpmiddel om te leren notenlezen: een klikje met de muis op een noot geeft een bepaalde toonhoogte; een klikje op een pianotoets laat een noot in de partituur oplichten.

De muziekgeschiedenis - die hier begint bij de barok en eindigt met het impressionisme (om te voorkomen dat mensen worden afgeschrikt door een middeleeuwer als De Machaut of een modernist als Stockhausen) - wordt gelardeerd met informatie over de algemene historische situatie.

Maar ook voor wie het opdoen van muzikale kennis niet het eerste doel is, biedt Opera Fatal aardig vermaak. De vragen zijn met vernuft verborgen, overal zijn aanwijzingen te vinden en alles kan met alles te maken hebben. Er ligt bijvoorbeeld een vraag in een wasbak verstopt onder een laag vuil. Helaas werkt de kraan niet, waardoor de rommel niet weggespoeld kan worden. Later blijkt in de kelder de aansluiting van de waterleiding geblokkeerd. Wie wil dat de première van Fidelio doorgaat, moet vooral zijn ogen goed de kost geven.

Opera Fatal, f 59,95

NRC Webpagina's
23 JANUARI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

A Bridge Too Far
(16 januari 1998)
Scharrelen tussen de darmen
(9 januari 1998)
Op zoek naar kat in griezelkasteel
(19 december 1997)
Knettergek naslagwerk
(12 december 1997)
Spelletjes beheersen de markt
(5 december 1997)
Magere plot van spel Riven
(28 november 1997)
Naarstig ronkt de computer
(21 november 1997)
Zoek, onnozeling, zoek!
(14 november 1997)
Multimediaal les over snelheid
(7 november 1997)
Het 'virus' van Moon Child
(31 oktober 1997)
'U bakt er niet veel van!'
(24 oktober 1997)
Superbabe Lara doet PacMan vergeten
(17 oktober 1997)
Blind varken vindt zijn eikeltje
(3 oktober 1997)
Voer voor Citrofielen
(26 september 1997)
Een ode aan het lezen
(19 september 1997)
Speurtocht naar Cornflakes
(12 september 1997)
Buitenaardse wezens
(5 september 1997)
Geestig getekende musical
(29 augustus 1997)
Grote vragen in cyberspace
(22 augustus 1997)
Een eentonige reis
(15 augustus 1997)
Van achter- naar kinderkamer
(8 augustus 1997)
Een trage schat aan gegevens
(1 augustus 1997)
Vraag het aan de mammoet
(25 juli 1997)
Zappen in een eigen universum
(18 juli 1997)
Jaarverslag op cd voegt weinig toe
(11 juli 1997)
Laag cijfer voor Tien voor taal
(4 juli 1997)
Tijdschrift met bewegend beeld
(27 juni 1997)
Een avontuurlijk naslagwerk
(20 juni 1997)
Teleurstellend racen op de A2
(13 juni 1997)
Virtueel de baas in Den Haag
(6 juni 1997)
Een glimmende geleidehond
(30 mei 1997)
Leren langs zijpaden
(23 mei 1997)
Genees en word rijk
(16 mei 1997)
De geschiedenis op een schijfje
(2 mei 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)