U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Een ode aan het lezen

MARIE-JOSÉ KLAVER
,,Goedendag, mejuffrouw, bzzz, bzzz.... Ik heet Mnemo. Ik verloor de controle over mijn ruimteschip.''

Lulu en Mnemo in de woestijn.

Met deze woorden begroet de buitenaardse robot Mnemo prinses Lulu. Mnemo is in de tuin van Lulu's kasteel neergestort. De automatische piloot van zijn vliegende schotel deed het niet meer. Vandaar.

Prinses Lulu is tien jaar oud en woont met haar ouders, de Koning en Koningin, in een groot kasteel. Lulu woont niet alleen in een kasteel, ze woont óók in de bladzijden van een boek. Geen gewoon boek wat je uit de kast kunt halen en openslaan, maar een boek op een cd rom.

De cd rom Het Boek van Lulu van Romain Victor-Pujebet is een lust voor het oog. De bladzijden lijken net van echt, romig handgeschept papier. Als je met de muis klikt om een bladzijde om te slaan, hoor je ook het geluid van papier.

Op bijna elke bladzijde staat een sprookjesachtige, negentiende-eeuws aandoende tekening. Sommige van deze tekeningen worden filmpjes als je er op klikt. Het is alsof je als een soort Alice in Wonderland door de tekeningen heen in het verhaal verdwijnt.

Prinses Lulu en robot Mnemo zijn de belangrijkste personages. De derde hoofdfiguur is het boek zelf. Er wordt telkens aan het boek en de indeling in hoofdstukken en alinea's gerefereerd in het verhaal.

Het spannendste avontuur beleven Lulu en Mnemo als de robot verdwaald raakt in de bladzijden van het boek. Een prachtige animatie laat zien hoe Mnemo met grote krachtinspanning een bladzijde probeert om te slaan om verder te komen. Per ongeluk slaat hij een paar pagina's over (De oplettende lezer ziet meteen dat de nummering niet meer klopt).

Op zijn speurtocht naar de prinses vertrapt Mnemo paragrafen en plaatjes met zijn metalen voetjes. Een ontdekkingsreiziger brengt ze weer bij elkaar. Herenigd gaan ze verder op zoek naar energie voor Mnemo's planeet Solus.

Het Boek van Lulu is een ode aan het lezen. De Franse auteur en ontwerper van Lulu, Romain Victor-Pujebet, heeft de cd rom aan zijn dochter Lola opgedragen.

Toen zij klein was, maakte Victor-Pujebet regelmatig boeken met de computer voor Lola om haar op een creatieve manier te leren lezen. Hij ontdekte dat er nauwelijks goede kinder cd roms bestonden, en besloot er zelf eentje te maken.

Het resultaat is een betoverend verhaal met romantische animaties, die een logische aanvulling op de tekst zijn, dat vanwege zijn schoonheid en originele gebruik van multimedia-toepassingen de belangrijkste Europese multimedia-prijzen heeft gewonnen.

De interface is simpel en doeltreffend. Het boek zelf neemt het grootste deel van het beeldscherm in beslag. Door op de zwarte ruimte rondom het boek te klikken komt een aantal iconen tevoorschijn waarmee de lezer terug naar de inhoudsopgave kan en van animaties naar tekst kan springen. Met een klik op de fonograaf wordt het verhaal voorgelezen, wat de cd rom ook geschikt maakt voor kinderen die nog niet zelf kunnen lezen.

Het Boek van Lulu is op een bijzondere manier interactief. Niet in de zin dat de lezer zelf de verhaallijn bepaalt. Lulu is voor de joystick-generatie de juiste schakel tussen oude en nieuwe media. De cd rom verhaalt zo aanstekelijk van boeken dat ouders niet vreemd moeten opkijken als hun kinderen uit eigen beweging een boek van papier gaan lezen.

Het Boek van Lulu (Organa/Valkieser Publishing, Nederlandstalige cd-rom voor Windows en Mactintosh, 69,95 gulden) Website (met filmpjes uit de Engelstalige versie van de cd-rom): www.organa.com/lulu.html

NRC Webpagina's
19 SEPTEMBER 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

De geschiedenis op een schijfje
(2 mei 1997)
Genees en word rijk
(16 mei 1997)
Leren langs zijpaden
(23 mei 1997)
Een glimmende geleidehond
(30 mei 1997)
Virtueel de baas in Den Haag
(6 juni 1997)
Teleurstellend racen op de A2
(13 juni 1997)
Een avontuurlijk naslagwerk
(20 juni 1997)
Tijdschrift met bewegend beeld
(27 juni 1997)
Laag cijfer voor Tien voor taal
(4 juli 1997)
Jaarverslag op cd voegt weinig toe
(11 juli 1997)
Zappen in een eigen universum
(18 juli 1997)
Vraag het aan de mammoet
(25 juli 1997)
Een trage schat aan gegevens
(1 augustus 1997)
Van achter- naar kinderkamer
(8 augustus 1997)
Een eentonige reis
(15 augustus 1997)
Grote vragen in cyberspace
(22 augustus 1997)
Geestig getekende musical
(29 augustus 1997)
Buitenaardse wezens
(5 september 1997)
Speurtocht naar Cornflakes
(12 september 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)