U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Zappen in een eigen universum

DIRK LIMBURG
Al meer dan vijf jaar experimenteert op het Amsterdamse kabelnet tussen 1 en 2 uur 's nachts de zender PARK 4D TV met uitzendingen die zich nog het best laten omschrijven als 'videokunst'. Daarvan heeft PARK een compilatie op cd-rom uitgebracht die op een eenvoudige manier de integratie van computer en televisie een stapje dichterbij brengt.

Wat nog niet zo lang geleden in de tijd van de zwart-wit monitoren en trage computers onmogelijk leek, gebeurt als je de PARK-cd op de computer draait. Op het scherm verschijnt na een snelle leader en de gesproken boodschap 'bij de volgende toon is het precies, 1 uur' een overzichtskanaal zoals elk kabelnet dat kent. Vanaf dat moment is de pc tv geworden. Op het overzichtskanaal staat linksboven Kanaal 0 met een klok op 1 uur die seconden en minuten wegtikt. De overige schermpjes laten zien wat daar op dat moment wordt vertoond. Met muis en cijfertoetsen zap je tussen de kanalen.

Zo is er een 'Star Channel' waarop heel klein een groepje mensen zittend en staand te zien is. Op een ander kanaal gaat de zon onder en weer een ander laat een geometrische animatie zien. Een klik op het Star Channel brengt het groot in beeld. Het groepje jonge mensen zit vrijwel stil alsof ze poseren voor een foto. Tot na een aantal trage seconden de man op de voorgrond een sigaret naar zijn mond brengt en het knisperende geluid van verbrandende tabak uit de luidspreker klinkt. Dan is het voorbij en herhaalt zich het tafereel. Voortdurend.

Terug gezapt naar kanaal 0 kun je kiezen voor bijvoorbeeld het 'Horizon Kanaal', waarop een straat naar de einder gaat met in de berm een verkeersbord dat meldt dat de afstand tot de horizon 5 is. Ook hier beweegt het beeld, maar gebeurt niets. Of het kanaal met de ondergaande zon. Onder het beeld staat de klok op de tijd die sinds het beginmoment van de cd is verstreken en de plaatsnaam Punta Mita met de coördinaten 20.85N en 105.41W (de westkust van Mexico). Dan verschijnt op het scherm de mededeling 'over enkele ogenblikken start op kanaal 4 de uitzending de zoenende Duitser'. Daarheen gezapt zie je wat de aankondiging beloofde (een man die een vrouw kust).

En zo schakel je van het ene prachtige filmpje naar het andere soms al te flauwe. Terwijl de tijd langzaam voortschrijdt. Het bijzondere is dat al die kanalen doorgaan met uitzenden als je niet kijkt. Net echte televisie en niet wat je op een cd-rom met al zijn controlemogelijkheden verwacht.

PARK-TV heeft van deze cd-rom niet zomaar een archief gemaakt met het beste van wat ze de afgelopen jaren voor het beperkte publiek van Amsterdamse nachtbrakers heeft vertoond. Het is 12 maal een uur tv met zapkans.

Op de cd ben je niet meer afhankelijk van het uitzendschema, maar kun je op een zelfgekozen tijdstip zelf je weg zoeken in de wetenschap dat wat je mist een volgende keer gezien kan worden. Zo is het aangenaam zappen in een eigen tijd-universum, tot na precies een uur een stem zegt: ,,Bij de volgende toon is het twee uur, precies''. En na de poing ben je terug op het bureaublad van de pc.

Op de cd staat werk van bekende en minder bekende videokunstenaars, waaronder David Thomas (Pere Ubu), EBN, Maarten Ploeg, KKEP, Max Kisman en Peter Mertens. Op het popkanaal staan clips van onder meer Soviet Sex, de heropgerichte groep rond de schilder Peter Klashorst.

PARK TV heeft inmiddels een volgende stap gezet en gekozen voor Internet als medium. Zo is men niet langer gebonden aan het Amsterdamse kabelnet (al gaan de uitzendingen daar voorlopig door) en de beperkingen van televisie. Op de website (www.park.nl) is al het een en ander te zien - voornamelijk werk dat ook op de cd staat. Veelbelovend is de mogelijkheid dat kijkers vanaf hun eigen pc uitzendingen verzorgen.

NRC Webpagina's
18 JULI 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

De geschiedenis op een schijfje
(2 mei 1997)
Genees en word rijk
(16 mei 1997)
Leren langs zijpaden
(23 mei 1997)
Een glimmende geleidehond
(30 mei 1997)
Virtueel de baas in Den Haag
(6 juni 1997)
Teleurstellend racen op de A2
(13 juni 1997)
Een avontuurlijk naslagwerk
(20 juni 1997)
Tijdschrift met bewegend beeld
(27 juni 1997)
Laag cijfer voor Tien voor taal
(4 juli 1997)
Jaarverslag op cd voegt weinig toe
(11 juli 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)