U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De geschiedenis op een schijfje

Door JACO ALBERTS
Wie het Keesings Historisch Archief wel eens heeft geraadpleegd, kent de tientallen groene banden die al gauw drie stevige boekenplanken vullen. Het is een prachtige en uitputtende beschrijving van het wereldgebeuren, boordevol illustraties en historische documenten.

Als naslagwerk kent de verzameling echter een groot nadeel. Wie niet precies weet of de Suez-crisis begon in 1956, 1957 of 1958, moet de niet al te overzichtelijke registers van de afzonderlijke jaargangen doornemen. Die handicap is overwonnen nu uitgever Keesing het archief op cd-rom heeft uitgebracht. Een indrukwekkende prestatie gezien de inhoud van de CD: alle jaargangen van 1945 tot en met 1995, met 77.000 artikelen, 6.000 biografieën of necrologieën en nog eens duizenden kaarten, tabellen en grafieken. Al die informatie staat op één enkel schijfje. Het bedrijfje ZyLAB heeft voor Keesing een zoekprogramma ontwikkeld waarmee naar ieder woord kan worden gezocht in het volledige tekstbestand. Dat duurt slechts luttele seconden. Bovendien bestaat de mogelijkheid te zoeken per land, per thema, en zoals vanouds per jaar. Wie benieuwd is naar het optreden van Laurent Kabila sinds 1964, vindt onmiddellijk drie artikelen waarin aandacht wordt besteed aan de Zaïrese rebellenleider.

Het archief kent ook op cd zo zijn beperkingen: De naam Johan Cruijff valt enkel in een necrologie van oud-Ajax-voorzitter Jaap van Praag. En wie in 1977 zoekt naar trefwoord KLM vindt wel een akkoord in februari tussen werkgevers en werknemers, maar niets over de vliegramp op Tenerife een maand later. Uitputtend is Keesing evenwel in alles wat binnen- en buitenlandse politieke ontwikkelingen aangaat.

Waarschijnlijk wegens de enorme hoeveelheid informatie is Keesings Historisch Archief op cd-rom sober uitgevoerd. Anders dan bij meeste gedigitaliseerde encyclopedieën hier geen multimedia-toepassingen, zoals de geheide video-beelden van de rijtoer van president Kennedy in Dallas vlak voor de aanslag of een geluidsopname van Martin Luther Kings 'I have a dream'-rede. Nee, deze cd-rom is louter gebaseerd op het materiaal van de gedrukte losbladige versie.

Alles is op de schijf overgebracht behalve het fotomateriaal. En dat is jammer, want de geïnteresseerde in de Nederlandse parlementsverkiezingen van 1967, volgens Keesings ,,de meest sensationele sinds de invoering van het algemeen kiesrecht'' moet het stellen zonder de prachtig gedateerde foto's van een feestvierende Hans van Mierlo of van het televisiedebat met een relaxed rokende Toxopeus en een zeer serieus kijkende Den Uyl en Schmelzer. Daarvoor blijft de papieren versie onontbeerlijk. Op de cd-rom staan wel onverkort alle tabellen met uitslagen in de grote steden, in de verschillende provincies en een grafiek met de kiezersgunst sinds 1945. Helaas valt er nogal wat af te dingen op de kwaliteit van die tabellen: Sommige zijn op het beeldscherm volstrekt onleesbaar. En dat blijven ze, hoezeer er ook wordt gesleuteld met behulp van de bewerkingsprogramma's die de bijgeleverde software biedt. Zo blijkt ook bij deze cd-rom de scan-techniek om bestaand beeld op papier rechtstreeks om te zetten in digitale informatie nog niet vlekkeloos. Zelfs binnen de gewone teksten, die verder goed leesbaar zijn, komen zo nu en dan merkwaardige verschrijvingen voor waar de redactie later kennelijk ook overheen heeft gelezen.

Al deze schoonheidsfoutjes ten spijt: Keesings is op cd-rom een uiterst behulpzaam naslagwerk voor wie even het regeerakkoord van het kabinet-Van Agt I wil inzien, of wie zich de vraag stelt hoeveel stembiljetten tijdens de parlementsverkiezingen in Albanië in 1974 ongeldig werden verklaard. Antwoord: twee stuks.

Keesings Historisch Archief 1946-95. Prijs f. 695 (ex. btw).

NRC Webpagina's
2 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)