U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Genees en word rijk

WIM KÖHLER
Ziekenhuismanagers hebben het moeilijk. De helft is binnen een paar jaar de laan uitgewerkt, omdat het artsen waren die niet kunnen managen, of managers die niet met artsen kunnen omgaan. Een excuus voor de met gouden handjes heengezondenen is dat het ziekenhuis een zeer ingewikkeld bedrijf is.

Wie een gooi wil doen naar een goedbetaalde baan als ziekenhuisdirecteur, met promotiemogelijkheden, kan oefenen met het simulatiespel Theme Hospital. De beginopdracht is om zelf een ziekenhuis in te richten en personeel aan te stellen. De arbeidsmarkt biedt een verscheidenheid aan luie, snelle, idealistische en kapitalistische artsen (allemaal mannen). Verpleegkundigen (allemaal vrouwen) vragen een prijs voor hun inzet en vaardigheden. Klusjesmannen moeten gehuurd voor onderhoud. En in een leeg laagbouwpaviljoen moet u kamers inrichten.

Als ook een receptioniste is aangesteld, de general practitioner - een soort huisarts die een eerste gooi naar de diagnose doet - in zijn kamer zit, en de ziekenhuisapotheek is gevuld, dan komen de eerste patiënten vanzelf binnenwandelen. Die patiënten gaan, net als in een echt ziekenhuis, soms een onafzienbare rij diagnostische apparaten en behandelkamers af. Het tafereel dat zich op het scherm ontwikkelt is snel te beïnvloeden door artsen van de ene naar de andere kamer te slepen, of door de volgorde op wachtlijsten te veranderen. Ieder patiëntendossier is opvraagbaar door de patiënt met de muis aan te klikken. Hij vertelt u dan ook hoe hij zich voelt en hoe het met zijn ziekte gaat.

Natuurlijk heeft u als manager statistieken over het personeel waaruit blijkt of ze al moe zijn en willen rusten. Ontspannen doen ze bij voorkeur in een kamer met banken en biljart. De patiënten willen bankjes, planten en een cola-automaat in de wachtkamer. Ze willen een schoonmaker die hun rommel opruimt. En een wc, want anders poepen ze in een hoekje. Het lijkt wel een normaal ziekenhuis - zelfs de chirurgen komen regelmatig om opslag vragen en weten hun salaris zo hoog op te schroeven dat je de neiging krijgt ze te ontslaan. Pas daarmee op, want voor u het weet staat de dure operatiekamer door gebrek aan chirurgen leeg. Als de chirurgen kapsones krijgen, zijn ze niet zomaar op de arbeidsmarkt voorradig. En als het ziekenhuis niet opereert moet u patiënten met golf stones weer wegsturen.

Golf stones? Ja, veel is normaal in het ziekenhuis, maar de ziekten zijn vreemd. Golf stones ontstaan door het inademen van gifgas uit golfballen. Een slack tongue, een pathologisch vergrote tong, krijg je door te veel over tv-soaps te praten. Gelukkig weet uw onderzoeksafdeling er succesvol een tongknipmachine voor te ontwikkelen. Ook maken zij een inflator, zodat u de grote hoofden van mensen met bloaty heads kunt lekprikken en weer tot normale proporties kunt opblazen. De oervorm van het simulatiespel is Sim City. Theme Hospital is van een volgende generatie, gedetailleerder en duidelijker. Een groot voordeel is dat Hospital meerdere niveaus heeft (tien) zodat je langzaam maar zeker ervaring opdoet en niet meteen zoveel parameters tegelijk moet beïnvloeden dat het effect van je handelen onduidelijk wordt. Er zijn verder heldere doelstellingen. Wie genoeg patiënten geneest en daar rijk door wordt, krijgt een aanbod om een groter ziekenhuis op te zetten. Wat er op niveaus hoger dan het derde gebeurt weten we nog niet. Het spel is pas vorige weekend aangeschaft op aanwijzingen van een logerend computerneefje. Hij verdween weer na het weekend. En in een tweeverdienershuishouden schieten door de week onvoldoende nachtelijke uurtjes over om het in goede gezondheid uit te kunnen spelen.

Theme Hospital. Prijs 89,90 gulden.

NRC Webpagina's
16 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)