U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vraag het aan de mammoet

MARIE-JOSÉ KLAVER
'Hoe werkt dat?' is een vraag die kinderen vanaf een jaar of zevenregelmatig stellen, nadat ze de waarom-fase zijn ontgroeid. De meeste ouders willen nog wel uitleggen hoe een stofzuiger of een raket functioneert, maar zullen niet snel het apparaat uit elkaar halen om te


De Grote Harige Mammoet en het elektromagnetisme

demonstreren hoe het nu precies werkt. De cd-rom Kijk, zo werkt het biedt uitkomst voor kinderen (en volwassenen) die alles willen weten over machines en techniek.

'Kijk, zo werkt het' is de Nederlandse bewerking van de Engelstalige cd-rom The Way Things Work, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van David Macaulay. In de Verenigde Staten is het boek een bestseller (meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht) en heeft de schijf verschillende onderscheidingen gekregen.

De Grote Harige Mammoet is de gids die, met de stem van Aart Staartjes, voorgaat in de wereld van machines, uitvindingen en techniek. Via de werkplaats van de mammoet kun je in het linkerframe uit vier categorieën kiezen: apparaten-abc, grondbeginselen van de wetenschap, geschiedenis en uitvinders. De overzichtelijke navigatie bestaat verder uit drie laatjes met o.a. een doorzoekbare index, een uitgebreide handleiding en een praktische terugknop. Ruim tweehonderd apparaten en uitvindingen, van hete luchtballon tot hardeschijf, van bascule tot magnetron, van rits tot onderzeeboot en van ploeg tot microprocessor worden in 'Kijk, zo werkt het' in duidelijke taal beschreven. Bijna alles op de cd-rom is aanklikbaar, wat denieuwsgierigheid prikkelt en uitnodigt tot verder exploreren.

Zo kun je luchtballonnen laten opstijgen, met Amerika bellen, radio's aanzetten en een microscoop scherpstellen. Op de achtergrond legt de mammoet uit wat er in het binnenste van die apparaten gebeurt.

De cd-rom, waarvan de Nederlandse versie niet onderdoet voor het origineel, leert niet alleen hoe machines werken of wie ze heeft uitgevonden. Omdat bijna alles aanklikbaar is en naar meer informatie voert of technische processen met behulp van hoogwaardige animaties aanschouwelijk maakt, worden verbanden tussen historische gebeurtenissen, natuurkundige verschijnselen en technologie zichtbaar, die in een boek niet zo snel zullen opvallen.

De grondbeginselen van de wetenschap worden niet alleen verduidelijkt met een uitleg, maar ook met grappige filmpjes waarin de Grote Harige Mammoet de hoofdrol speelt. Meestal stuit de mammoet per toeval op een wetenschappelijk verschijnsel. Terwijl de smid een wasdroger (van mammoetformaat) voor hem bouwt, slaat de bliksem in. Al het gereedschap kleeft dan vast aan de droger. Als het onweer voorbij is, valt het er met een klap af. En zo ontdekt de mammoet elektromagnetisme.

De serieuze uitleg van elektromagnetisme bestaat uit een gedegen beschrijving, met aanklikbare definities van andere grondbegrippen als stroom, elektromagneet en spoel. Onder het bordje 'Verwante apparaten' zit een lijstje met andere machines die volgens de principes van het elektromagnetisme werken. Bijvoorbeeld automatische piloot, inbraakalarm en elektrische gitaar. Voor je het weet zit je via de automatische piloot in een vliegtuig en leer je wat 'druk' is. Klik je links op geschiedenis, dan zie je wanneer en door wie het vliegtuig is uitgevonden.

'Kijk, zo werkt het' is informatief, interactief en onderhoudend. De 1000 illustraties, 300 filmpjes en 60 minuten geluid die de cd-rom bevat, zijn van superieure kwaliteit. Een minpunt is dat er op de Nederlandse markt geen versie voor Macintosh bestaat.

Kijk, zo werkt het (VNU Interactive, prijs 119 gulden)

NRC Webpagina's
25 JULI 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

De geschiedenis op een schijfje
(2 mei 1997)
Genees en word rijk
(16 mei 1997)
Leren langs zijpaden
(23 mei 1997)
Een glimmende geleidehond
(30 mei 1997)
Virtueel de baas in Den Haag
(6 juni 1997)
Teleurstellend racen op de A2
(13 juni 1997)
Een avontuurlijk naslagwerk
(20 juni 1997)
Tijdschrift met bewegend beeld
(27 juni 1997)
Laag cijfer voor Tien voor taal
(4 juli 1997)
Jaarverslag op cd voegt weinig toe
(11 juli 1997)
Zappen in een eigen universum
(18 juli 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)