U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 ZUID-AFRIKA

 NIEUWS

 ACHTERGRONDEN

 OPINIE

 LINKS

Zuid-Afrika breekt met Taiwan en kiest voor Peking
30 december. Zuid-Afrika en China hebben vanmorgen officieel diplomatieke betrekkingen aangeknoopt, die op Nieuwjaarsdag van kracht zullen worden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Qian Qichen, en zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Alfred Nzo tekenden hiertoe tijdens een plechtigheid in de Unie-gebouwen van Pretoria de documenten.

Mbeki profileert zich als bruggenbouwer
21 december. Mandela's tirade tegen de blanken en de pers op het ANC-congres heeft heel wat wenkbrauwen doen fronsen. Zijn opvolger Mbeki toonde zich veel gematigder. Inhoudelijk kreeg de laatste zijn zin.

Links verliest op congres ANC
21 december. Het congres van het Zuid-Afrikaanse ANC is het afgelopen weekeinde uitgelopen op een grote nederlaag voor de linkervleugel. De partij stelde zich vrijwel unaniem op achter het neo-liberale economische programma van de regering Mandela, terwijl bij de verkiezingen voor het hoofdbestuur 'populisten' als Winnie Mandela sterk afzakten in de hiërarchie.

Een dansje met de ANC-kameraden in stoffig Mafikeng
20 december. Het congres van het Afrikaans Nationaal Congres in Mafikeng is vooral een partijfeest, een volksfeest in en rondom de immense hal. Alleen de nieuwe voorzitter Mbeki danst niet mee.

Ex-leider Z-Afrika riskeert celstraf
19 december. De vroegere Zuid-Afrikaanse president Pieter Willem Botha is vandaag niet verschenen op de zitting van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, waarvoor hij was gedagvaard. Tegen Botha zullen nu gerechtelijke stappen worden genomen, die kunnen leiden tot celstraf.

Thabo Mvuyelwa Mbeki: Pijprokend pragmaticus
18 december. Thabo Mbeki ziet er uit als een heer. Met zijn keurig getrimde ringbaardje, zijn maatkostuums van goede snit, voelt hij zich, pijp tussen de lippen, senang in kleine kring, filosoferend over de politiek en het leven. Zichtbaar onwennig stapt Mbeki daarentegen deze week rond op het congres van zijn partij, de zoveelste natte kus van een aanhangster onwillig incasserend. Thabo Mbeki, intellectueel, nieuwe voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en over zestien maanden vrijwel zeker de nieuwe president van Zuid-Afrika.

Winnie trekt zich terug: Mbeki volgt Mandela op in ANC-top
18 december. De Zuid-Afrikaanse vice-president Thabo Mbeki is gisteren op het congres van het ANC gekozen tot nieuwe partijvoorzitter, als opvolger van Nelson Mandela.

Mandela valt blanken en media aan
17 december. De Zuid-Afrikaanse president, Nelson Mandela, heeft gisteren op het congres van zijn ANC in een ongemeen felle rede de vloer aangeveegd met politieke tegenstanders, met name onder blanken en in de media.

VS en Z-Afrika zijn het 'over alle kwesties eens'
16 december. ,,Ronduit sensationeel'' noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gisteren, op de slotdag, haar zesdaagse rondreis door Afrika bezuiden de Sahara.

Winnie Mandela geen kandidaat voor ANC-bestuur
8 december. Winnie Madikizela-Mandela is niet langer kandidaat voor het vice-voorzitterschap van het regerende (Zuid-)Afrikaans Nationaal Congres (ANC), zo heeft woordvoerder Ronnie Mamoepa, vandaag bekendgemaakt. Mamoepa zei dat de vrouwenliga van het ANC haar nominatie heeft ingetrokken. Het besluit volgt op twee weken van hoorzittingen van de Waarheidscommissie, waar de ex-vrouw van president Mandela werd beschuldigd van betrokkenheid bij moord en terreur, eind jaren tachtig begaan door de Mandela United Football Club.

Na smeekbede van Tutu: Winnie komt met excuses, bekent niet
5 december. Helemaal aan het einde van de negende en laatste dag van de zitting van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie heeft Winnie Madikizela-Mandela gisteren excuses aangeboden.

'Ik ken de getuigen niet': Aanklachten belachelijk, zegt Winnie
4 december. Winnie Mandela heeft vandaag op de hoorzitting van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie beschuldigingen van schending van de rechten van de mens aan haar adres krachtig tegengesproken.

'Mama had anderen die doodden'
3 december. De Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie hoorde vandaag de meest belastende verklaring tegen Winnie Mandela tot nog toe.

Winnie Mandela verliest meer steun binnen het ANC
2 december. De vrouwenliga van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC-WL) overweegt de kandidatuur van Winnie Madikizela-Mandela voor het vice-voorzitterschap van het ANC in te trekken.

'Mama Mandela is niet kapot te krijgen'
11 december. Winnie Mandela ligt onder vuur, maar geeft geen krimp. Zaterdag opende ze haar eigen museum in de township Soweto.

'Coach' van Winnies club werkte voor politie
29 november. De landelijke politiecommissaris van Zuid-Afrika, George Fivaz, heeft gisteren tijdens de hoorzitting van de Waarheids- en Verzoeningscommissie over de activiteiten van Winnie Mandela in de jaren tachtig, voor grote opschudding gezorgd door te verklaren dat de toenmalige 'coach' van Winnies 'voetbalclub', Jerry Richardson, voor de politie werkte.

Winnie leidde een 'bende booswichten'
28 november. Meer scherpe beschuldigingen aan het adres van Winnie Madikizela-Mandela op de hoorzitting van de Waarheidscommissie over haar politieke activiteiten in de jaren tachtig. Azhar Cachalia, een van de leiders van het toenmalige tegen de apartheid gerichte Verenigd Democratisch Front, zei gisteren dat Winnie destijds een bende ,,wetteloze booswichten'' leidde die in Soweto een ,,verschrikkelijk soort van rechtspraak'' uitoefenden.

'Had ik Stompie maar in veiligheid gebracht'
27 november. Op dag drie van de zitting van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie, over de activiteiten van Winnie Mandela in de jaren tachtig, kon de methodistische bisschop Paul Verryn zijn emoties niet meer de baas. Dikke tranen welden op achter zijn brilleglazen toen hij Winnie Madikizela-Mandela rechtstreeks aankeek en zei: ,,Ik ben diep vernederd door de dingen die u over mij heeft gezegd. Maar ik vergeef u, ook als u dat niet wilt. Ik wil verzoening met u.''

'Zij stak Stompie: Winnie Mandela'
26 november. Op de tweede dag van de hoorzitting van de Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie werd Winnie Mandela rechtstreeks van moord beschuldigd. Haar advocaat haalde de getuige echter op enkele punten onderuit.

Golf van beschuldigingen over 'Mama' Mandela
25 november. Zuid-Afrika luistert deze week ademloos naar de getuigenissen voor de Waarheidscommissie over de daden van Winnie Mandela. Gisteren en vandaag werd ze beschuldigd van moord, intimidatie en fysiek geweld.

ANC-bestuur 'neutraal' in zaak Winnie
25 november. Het regerende (Zuid-)Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft zich gisteren bij monde van een minister ,,neutraal'' opgesteld inzake de hoorzitting over de daden van ANC-lid Winnie Madikizela-Mandela.

NRC Webpagina's
6 januari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 1998