U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 ZUID-AFRIKA

 NIEUWS

 ACHTERGRONDEN

 OPINIE

 LINKS

The Economist
29 november. Niemand zegt het hardop, want niemand wil de verdenking op zich laden kritiek te hebben op de Zuid-Afrikaanse president, Nelson Mandela. Volgens The Economist de belichaming van moed, eerlijkheid en onbaatzuchtigheid. Maar de vraag ligt op veler lip: gaat het allemaal mis in Zuid-Afrika? Nee, aldus het blad, niet alles gaat fout, maar het land wordt wel overspoeld door geweld.

Koningin Beatrix
1 oktober. Nederland leefde intens mee met de strijd die in Zuid-Afrika is gevoerd en die op zo wonderbaarlijke wijze is beslecht, aldus koningin Beatrix.

Verleden tijd
1 oktober. Met het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Zuid-Afrika is een episode in de Nederlandse relatie met dat land afgesloten. De koningin herinnerde in haar rede tijdens het staatsbanket aan zowel de schaduwzijden als de lichtpunten in de gezamenlijke geschiedenis. Met haar constatering in het Nederlands dat het Afrikaans voor haar een verstaanbare taal is, een symbool van verwantschap, verwees de vorstin naar het verleden.

Brieven

Staatsbezoek
8 oktober. Het is jammer dat juist aartsbisschop Desmond Tutu een excuus wilde hebben van koningin Beatrix. Als ergens een plekje op aarde is waar onze koningin nu juist niet haar excuses hoeft aan te bieden voor wat voor evenementen dan ook, is het wel Zuid-Afrika. Maar helaas, hoe veel goeds de prelaat ook doet - mogelijk als daadwerkelijk excuus voor het feit dat hij bij uitstek de vertegenwoordiger is van de religieuze arm van het Britse imperialisme - zijn landsgeschiedenis kent hij slecht.

Staatsbezoek
10 oktober. De Nederlandse media blijven het maar moeilijk hebben met het taalgebruik tijdens het staatsbezoek van Hare Majesteit de Koningin aan Zuid-Afrika. Ook NRC Handelsblad geeft daar blijk van, onder andere in het onderschrift bij de voorpaginafoto en het hoofdartikel 'Verleden tijd' in de krant van 1 oktober. Er wordt gesuggereerd dat alleen extreem rechts in Zuid-Afrika zou hebben aangedrongen op gebruik van het Nederlands en Afrikaans, naast het Engels.

NRC Webpagina's
11 december 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1997