U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 ZUID-AFRIKA

 NIEUWS

 ACHTERGRONDEN

 OPINIE

 LINKS

Niet-ondertekenaars
3 december. Zuid-Afrika, Noorwegen en Canada worden vandaag de eerste landen die het antilandmijnverdrag ondertekenen. Een aantal belangrijke producenten, voorop de Verenigde Staten, Rusland en China, sluit zich echter vooralsnog niet bij het verdrag aan. Evenals China, de grootste producent, heeft Rusland wel een uitvoerstop afgekondigd.

Waarheidscommissie ontmaskert Zuid-Afrikaans doodseskader Z-squad: 'De klus is geklaard, Palme is dood'
29 november. Was de Zuid- Afrikaanse regering betrokken bij de moord op de Zweedse premier Olaf Palme? En hoe medeplichtig is Frankrijk aan de dood van de vertegen- woordiger van het ANC in Parijs, Dulcie September? Uit vertrouwelijke documenten van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie blijkt dat het doodseskader Z-squad Incorporated in de jaren tachtig Europese anti-apartheidsactivisten liquideerde.

Winnie en graaf Spencer
29 november. In een hotelkamer met vanuit het ene raam uitzicht op de Tafelberg en vanuit het andere op het stadhuis van Kaapstad waar ik president Mandela naar binnen zie gaan om een hoge onderscheiding van de stad te ontvangen, ben ik onwillekeurig geneigd tot relativering van de onbenullige discussie in Nederland over goed en fout in en na de Koude Oorlog. Hier heeft alles en iedereen zijn onschuld verloren, lijkt het. Voor zover iemand, buiten de bescherming van het Robbeneiland, ooit onschuld bezeten heeft.

Helen Suzman, de enige 'man' in het Zuid-Afrikaanse parlement: 'Schop de corrupte politici eruit!'
22 november. Helen Suzman was jarenlang een eenzame, liberale stem in het parlement van de apartheids- staat. Nu, net tachtig jaar geworden, kijkt ze met gemengde gevoelens naar het nieuwe regime. De voortwoekerende corruptie, de vreemdelingen- haat en het geweld van zwarten tegen zwarten. 'Als het verschil tussen arm en rijk in Zuid-Afrika niet kleiner wordt, krijgen we een klassenoorlog.'

Onthullingen luiden 'Winniegate' in: De koningin van Afrika
13 september. De aanwijzingen over de moorddadige inslag van Winnie Mandela stapelen zich op. Eind deze maand moet ze verschijnen voor de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en verzoeningscommissie om te getuigen in de zaak van de verdwenen en gedode kinderen. Als aanvoerder van de Mandela United Football Club zou ze onder meer eind jaren tachtig medeplichtig zijn geweest aan tientallen 'halsbandmoorden'. Hoe de moeder der natie in haar strijd tegen de blanke regering veranderde in een moordenares.

De bewuste verspreiding van aids in Zuid-Afrika: Als we gaan, gaan we samen
6 september. Aids grijpt in Zuid-Afrika razendsnel om zich heen. Lang niet altijd door onwetendheid: in sommige delen van het land verspreiden met name jongeren het aidsvirus opzettelijk, onder meer door verkrachtingen, onder het motto 'we zullen met zijn allen ziek zijn en met zijn allen sterven'.

Zuid-Afrika: Acht paar sandalen en wat riemen
10 mei. Eens zal ik hier samen met mijn vrouw werken'', dagdroomt Frans Marhaba (52), een schoenmaker uit het Zuidafrikaanse dorp Jane Furse, gelegen in de Noordelijke Provincie. Frans is een goedlachse man, een los arbeider die ooit iemand langs de kant van de weg zelfgemaakte leren schoenen zag verkopen en bedacht 'dat wil ik ook kunnen'. Hij volgde een stoomcursus en begon in 1990 zijn eigen zaakje.

De levensgeschiedenis van een nie-Blanke moordenaar: Zelfs de ziel is gemengd
15 maart. Vier halen van zijn dolk had Dimitri Tsafendas nodig om de Zuidafrikaanse premier Hendrik Verwoerd dood te steken. Dat was in 1966. De Griekse immigrant werd zonder vorm van proces opgesloten, eerst in de gevangenis en vervolgens in een inrichting. Een leven op de grens van arm-blank en gekleurd.

Het Kruger Nationaal Park als spiegel van het nieuwe Zuid-Afrika: Grond voor een fatsoenlijk bestaan
1 maart. In het Zuidafrikaanse Krugerpark is zichtbaar dat een nationaal reservaat het symbool van een samenleving kan zijn. Het lagere personeel is merendeels zwart en de bezoekers zijn vrijwel uitsluitend blanke Zuidafrikanen of buitenlanders. Zwarten die uit het park zijn verdreven eisen nu hun grond terug. ,,Als ze winnen, zijn alle natuurgebieden in gevaar.'' Nieuwe visies op het recht van de sterkste.

Olifant & anticonceptie
1 maart. De Zuidafrikaanse olifant is aan de pil. Het Kruger Nationaal Park vormt de woonplaats voor 7.500 dikhuiden en dat is volgens de nu geldende normen het maximum dat het gebied aankan. Overbevolking zou de olifanten zelf en de rest van het wild schaden. Tot nu toe werden om deze reden, tot grote woede van dierenbeschermers, jaarlijks zo'n zeshonderd volwassen dieren afgeschoten.

Zuid-Afrika rouwt opnieuw om de dood van Steve Biko: Bloed uit een nimmer geheelde wond
1 februari. Decennia na zijn dood is bekend geworden dat de zwarte leider Steve Biko door politiemannen is gedood. Als zij binnenkort voor de Waarheidscommissie hun schuld bekennen gaan ze vrijuit. Zuid-Afrika ziet zich geconfronteerd met de grenzen tussen gerechtigheid en vergeving. ,,Als er geen schuldigen zijn, wie moeten we dan vergeven?''

NRC Webpagina's
11 december 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1997