U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 ZUID-AFRIKA

 NIEUWS

 ACHTERGRONDEN

 OPINIE

ANC-bestuur 'neutraal' in zaak Winnie

Door onze correspondent
Johannesburg, 25 nov. Het regerende (Zuid-)Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft zich gisteren bij monde van een minister ,,neutraal'' opgesteld inzake de hoorzitting over de daden van ANC-lid Winnie Madikizela-Mandela.

,,Wij vertrouwen erop dat de Waarheidscommissie deze zaak met dezelfde integriteit zal behandelen als zij heeft getoond bij andere zaken'', aldus minister van Transport Mac Maharaj.

Vorige week lanceerde zijn collega-minister Steve Tshwete (Sport) in een ingezonden brief aan verscheidene nationale dagbladen een ongekend felle aanval op Winnie Mandela. Volgens Tshwete is Winnie een ,,nukkige charlatan'' die handig gebruik maakt van ontevredenheid onder 'het volk'. Tshwete is een oudgediende, die met Nelson Mandela gevangen zat op Robben Eiland en als hij spreekt is dat volgens ANC-insiders namens de partijtop. De harde woorden aan het adres van Winnie staan betrekkelijk los van de zitting van de Waarheidscommissie, maar zijn eerder een reactie op een paginagroot vraaggesprek dat Winnie Mandela vorige week gaf aan het dagblad The Star. Daarin trok ze van leer tegen het beleid van het huidige kabinet. De regering van het ANC en de Inkatha-partij komt volgens Winnie op geen stukken na haar verkiezingsbeloftes na. Ze wees op populaire thema's als het schrijnende tekort aan woningen, de ongekende criminaliteit en de hoge werkloosheid.

Medio december houdt het ANC een partijcongres, waarop Nelson Mandela afstand zal doen van het voorzitterschap. Voor zijn opvolging is maar één kandidaat: Thabo Mbeki, de huidige vice-voorzitter van de partij en vice-president van het land. Maar voor Mbeki's oude post zijn twee kanshebbers: Jacob Zuma, een regionale leider uit KwaZulu/Natal, naar voren geschoven door de ANC-top, en Winnie Mandela, gekandideerd door de vrouwenliga van het ANC. Het partij-establishment ziet de kandidatuur van Winnie met lede ogen aan, maar onder gewone ANC-leden heeft zij, ondanks de negatieve publiciteit rond haar persoon, een vaste schare aanhangers.

NRC Webpagina's
december 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) 25 NOVEMBER 1997