U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 ZUID-AFRIKA

 NIEUWS

 ACHTERGRONDEN

 OPINIE

Links verliest op congres ANC

Door onze correspondent
Mafikeng, 22 dec. Het congres van het Zuid-Afrikaanse ANC is het afgelopen weekeinde uitgelopen op een grote nederlaag voor de linkervleugel. De partij stelde zich vrijwel unaniem op achter het neo-liberale economische programma van de regering Mandela, terwijl bij de verkiezingen voor het hoofdbestuur 'populisten' als Winnie Mandela sterk afzakten in de hiërarchie.

Nelson Mandela, de afgetreden partijvoorzitter, overhandigde zaterdag tijdens de slotmanifestatie aan zijn opvolger Thabo Mbeki een kiri, een geciseleerde wandelstok, het symbool van Afrikaans leiderschap. De nieuwe leider richtte zich daarna tot de afgevaardigden in de zaal en zei: ,,Jullie zijn het ANC en jullie enige doel is het dienen van de mensen in Zuid-Afrika.''

Het verwachte offensief van linkse krachten in de partij tegen het regeringsbeleid smoorde op de congresvloer. Zonder zichtbare druk van landelijke of regionale leiders, stemde het congres in groten getale voor de economische hervormingen die de regering eerder al in gang zette onder de naam Gear, een Engels letterwoord dat staat voor: groei, werkgelegenheid en herverdeling. COSATU, het overkoepelende vakverbond en de SACP, de Zuid-Afrikaanse communistische partij (een dubbellidmaatschap van ANC en SACP is toegestaan) hadden vantevoren vuurwerk aangekondigd over Gear, dat niet gericht zou zijn op het verbeteren van het lot van de armen, maar streeft naar de creatie van een zwarte middenklasse. COSATU, SACP en ANC vormen de zogenoemde tripartite alliantie, die samenwerkt op hoofdpunten. Maar tijdens het congres bleef van het verzet tegen Gear weinig over.

Bij de verkiezingen voor het zestig leden tellende Nationaal Uitvoerend Comité (het hoofdbestuur) kreeg Cyril Ramaphosa de meeste stemmen. Ramaphosa is een voormalige vakbondsleider die is 'bekeerd' tot het zakenleven, als spil van de 'black empowerment', het verkrijgen van een grotere zwarte greep op de economie. Winnie Mandela zakte tien plaatsen ten opzichte van 1994. Opvallend is dat in de top 10 van het NEC vijf vertegenwoordigers van de kleine Indiase minderheid zitten.

NRC Webpagina's
december 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) 21 DECEMBER 1997