U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1996

OM staakt vervolging Surinaamse verdachten

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
DEN HAAG, 21 MEI. Het Haagse openbaar ministerie heeft de vervolging gestaakt van een aantal Surinaamse verdachten die volgens justitie hebben meegeprofiteerd van ruim negen miljoen gulden smeergeld van Nederlandse zakenlieden.

Onder anderen de penningmeester van de Surinaamse regeringspartij VHP, D. Sardjoe, zijn broer en nog een medewerker hebben vorige week te horen gekregen dat er ,,onvoldoende nationaal belang'' is om ze hier voor de rechter te brengen.

De Surinaamse verdachten ontvingen volgens berekeningen van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) in 1991 en 1992 een deel van de respectievelijk 3,6 en 5,5 miljoen gulden die de Nederlandse exportbedrijven Wagenaar en Insulaire aan steekpenningen hadden betaald.

Een van de twee Nederlandse zakenlieden heeft volgens advocaat Spong een regeling met justitie getroffen. Hij heeft voor 25.000 gulden verdere vervolging kunnen afkopen. De advocaat van Sardjoe, J. Zevenberg, kondigt aan ,,een aanmerkelijk bedrag aan schadevergoeding'' te zullen eisen.

Tegen de overige Surinaamse verdachten tegen wie al jaren bij het Haagse openbaar ministerie gerechtelijke vooronderzoeken lopen worden nog steeds navorsingen gedaan, verzekert officier van justitie L. Horstink. Officieel heet het dat bijvoorbeeld in het onderzoek naar de betrokkenheid bij cocaïnehandel van de mogelijk toekomstige Surinaamse presidentskandidaat D. Bouterse ,,nog meerdere ambtshandelingen moeten worden verricht''. Maar officieus valt bij Haagse bronnen te vernemen dat het openbaar ministerie in Den Haag al meer dan een jaar absoluut niets heeft vernomen van het ministerie van Justitie op de vraag of men kan doorgaan met de verdere vervolging van Bouterse. Het laatste voortgangsverslag van het zogeheten Copa-politieteam is negen maanden geleden ingeleverd.

Tijdens de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden liet de hoogste baas van het openbaar ministerie, A. Docters van Leeuwen, nog weten dat het wel ,,heel laat'' werd om een draaiboek te maken voor de verdere afhandeling van het prestigieuze drugsonderzoek. Hij zei toen dat het OM ,,niet zo lang meer'' kon wachten omdat de verkiezingen in Suriname _ van aanstaande donderdag _ naderden.

Zijn woordvoerder laat nu weten dat Docters nauw bij het onderzoek betrokken is en ,,er het nodige is gebeurd''. Maar wat precies kan niet worden gezegd.

De woordvoerder van het ministerie van Justitie laat weten dat inmiddels Bouterse officieel op de hoogte is gesteld van het onderzoek dat er tegen hem loopt. De Surinaamse minister van Justitie stuurde twee weken geleden een fax waarin hij de officiële overdracht van het dossier bevestigde. Voor het overige wil de Nederlandse justitiewoordvoerder niets zeggen.

Onduidelijk blijft overigens wie uiteindelijk de finale beslissing moet nemen over de vraag of en zo ja hoe de strafzaak tegen Bouterse moet worden afgerond. Een Haagse ambtenaar zegt dat het departement bang is zich te veel te willen bemoeien met het vervolgingsbeleid van een parket. Maar de behandelend officier van justitie C. van der Voort heeft tijdens de enquête laten weten dat het ,,meer een politieke dan een strikt juridische beslissing is'' of er voor of na de Surinaamse verkiezingen een besluit moet worden genomen.

De Haagse officier van justitie Horstink zegt dat er ,,regelmatig ruggespraak en tactisch overleg wordt gevoerd met het departement''. Maar Nederlandse raadslieden van Surinaamse verdachten zeggen niet te kunnen merken dat er iets gebeurt. Advocate I. Weski zegt dat Justitie bezig is via een justitieel onderzoek Surinamers in eigen land gegijzeld te kunnen houden. Mocht het OM overigens alsnog verder vervolgen dan is volgens vele advocaten de kans groot dat Justitie niet-ontvankelijk wordt verklaard omdat men ,,een redelijke vervolgingstermijn'' heeft laten verstrijken door niets te doen.

NRC Webpagina's
21 mei 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad