U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


Europese markt is rijp voor krokodillenvlees


Mond- en klauwzeer geeft alternatieven voor het normale vlees een kans, zoals krokodillenvlees uit Thailand.

Door onze correspondent ROBERT GIEBELS

SRIRACHA, 24 MAART. Ze hangen keurig op een rijtje met een vleeshaak door hun onderkaak, de dertig krokodillen in de slachterij van Sriracha Crocodile Farm. Allemaal zijn de dode beesten rond de drie jaar oud, want dan smaken ze het beste. Hun buik voelt aangenaam zacht en glad aan, het vlees onder het handtassenleer smaakt voortreffelijk. En Glen Romijn heeft alle reden tot lachen.

De Nederlander heeft de afgelopen jaren geprobeerd het krokodillenvlees te verkopen aan andere landen dan de vaste afnemers China en Hongkong. Aan Europa dus. En zie: de BSE-crisis brak uit, daarna kwam mond- en klauwzeer en Romijns handel kreeg een impuls als nooit tevoren. Een Duitser kwam langs en gaat het krokodillenvlees in Duitsland verkopen ("die man wilde mijn hele handel opkopen"), een Nederlander kocht in één order vijfhonderd krokodillenkarkassen om verder zelf te verwerken en nog even en België, Groot-Brittannië, Bulgarije en ook Canada gaan volgens Romijn vallen voor zijn krokodillenvlees. En anders wel voor de krokodillensoep die hij naar zichzelf heeft genoemd Mr. Glen. Krokodillen kweken is een overzichtelijke bezigheid. De beesten eten een kilo vlees per week en verder heb je er geen omkijken naar. "We hebben er 100.000, de helft van alle krokodillen in Thailand", zegt Romijn. "De 70.000 oude krokodillen hoeven alleen maar in de zon te liggen en honderdtwintig keer per dag voor het nageslacht te zorgen. De rest wordt niet ouder dan drieëeneenhalf jaar en dan worden ze geslacht." Uit ongeveer één op de drie eieren die in de incubator staan komt een krokodil die het volhoudt. "Wij zijn met al onze papieren de enigen in Thailand die het vlees mogen exporteren, want het gaat hier om een beschermde diersoort. Omdat we ze zelf fokken, mogen we erin handelen. Volgend jaar hopen we door de grens te gaan van 40.000 geslachte krokodillen." Op de boerderij ligt overal wel een krokodil, meestal op een paar anderen. De meeste lijken dood, sommige hebben hun bek wijd open en doen helemaal niets. Totdat een bezoeker langs komt en een onverhoedse beweging maakt. Dan wenden ze razendsnel hun kop in de richting van het gevaar en klapt de enorme muil dicht. Vooral het gevecht om voedsel verraadt de indrukwekkende reactiesnelheid.

De geslachte 'Crocodilys Siamensis' zijn een kleine twee meter lang, wegen 22 kilo. Hiervan is een kilo of tien vlees. In Nederland kost zo'n kilo tachtig gulden, maar de wangen van elk een onsje zijn een stuk duurder. Ook uit de staart komt lekker vlees, dat smaakt als een kruising tussen krab en kip. Een slimme slachter haalt een paar spare- ribs uit een krokodil, een paar striploins, T-bones en tenderloins. En wat overblijft is eigenlijk het kostbaarste: de huid. Romijn verkoopt een handgemaakt handtasje, waar twee krokodillen in verwerkt zitten, voor 2.000 gulden. "In Europa is dat dus tien keer duurder."

Dat je van een krokodil een portemonnee en een tas kan maken, hoeft Romijn in Europa niet meer uit te leggen. Dat het beest uit eerste klas doch peperduur vlees bestaat waar je van alles mee kunt maken, van saté en soep tot steak, is iets wat alleen de kenner weet. Romijn wil het krokodillenvlees nu op elk boodschappenlijstje krijgen - en met het wantrouwen dat het 'normale' vlees nu geniet moet dat volgens de ondernemer lukken. "Ook bij mond- en klauwzeer is de één zijn dood de ander z'n brood."


Zie ook:

Eerste melklozing kleurt het water wit
Tweede besmet Frans transport (23 maart 2001)
MKZ kan 500 miljoen gaan kosten (23 maart 2001)
Waarom leven de hooglanders nog wél? (23 maart 2001)
Enten én verbranden is het beste (23 maart 2001)

Meer gevallen van mond- en klauwzeer (22 maart 2001)
De douane controleert ook op sandwiches (22 maart 2001)
Krijgen we nu huisarrest? De kat ook? (22 maart 2001)
Een typisch geval van overmacht (22 maart 2001)
'MKZ bij Brits vee nog niet op hoogtepunt' (22 maart 2001)
Veel vraag naar melk, nog vlees genoeg (22 maart 2001)
Commentaar: MKZ is hier (22 maart 2001)

Mond- en klauwzeer nu ook in Nederland (21 maart 2001)
Komen hier brandstapels? (21 maart 2001)
Indoor Brabant alsnog afgelast (21 maart 2001)
'Mond- en klauwzeer is de gesel Gods' (21 maart 2001)
Brussel uit kritiek op fouten in slachterijen (21 maart 2001)
Britten willen later stemmen door MKZ (21 maart 2001)

Massale doding van Britse dieren (15 maart 2001)
Vervoersverbod komt op slechtste moment (15 maart 2001)
Bij een vleescrisis stijgt de verkoop juist (15 maart 2001)
Frans vee over het hele land verspreid (14 maart 2001)
'Oorlogssituatie' dreigt door mond- en klauwzeer (14 maart 2001)
Ook mens is vatbaar voor MKZ-virus(14 maart 2001)
De slachter kan voorlopig naar huis(14 maart 2001)
Vervoersverbod vee riskant(14 maart 2001)
EU-landen willen vaccinatie tegen MKZ hervatten(14 maart 2001)
Noord-Amerika verbiedt import Europees vlees en vee (13 maart 2001)
Vervoersverbod alle vee (13 maart 2001)
Nutreco snoeit in slachterijen (13 maart 2001)
Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
24 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad