U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 8 MAART. De provincie Friesland gaat onderzoeken of de destructie van met BSE besmette runderen in Bergum gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Aanleiding is de onrust die ontstaan bij de omwonenden van het destructiebedrijf Rendac in Bergum. Zij vrezen dat via de rook uit de schoorstenen van de destructiefabriek giftige stoffen in de lucht en oppervlaktewater terecht komen.

De provincie Friesland heeft daar geen aanwijzingen voor, aldus een woordvoerder, maar kan evenmin antwoord geven op de vragen naar de eventuele invloed van BSE-prionen op de uitstoot. Daarom zijn verschillende onafhankelijke onderzoeksbureaus begin dit jaar gevraagd een offerte te maken voor een onderzoek. Op 18 april worden de bewoners van Bergum tijdens in een voorlichtingsavond geïnformeerd.

Rendac is het enige bedrijf in Nederland dat BSE-risicomateriaal en kadavers destrueert. Sinds een maand draait de fabriek chronisch overuren, vanwege de ruimingen van bedrijven waar een met BSE-besmette koe is ontdekt. Ook de dieren van bedrijven die geruimd zijn wegens een mogelijke besmetting met mond- en klauwzeer, gaan naar Bergum. BSE kan bij mensen vermoedelijk de dodelijke hersenziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken, maar de besmetting is voor zover bekend niet door de lucht overdraagbaar. Het mond- en klauwzeervirus kan zich wel door de lucht verplaatsen, maar is niet gevaarlijk voor mensen.

NRC Webpagina's
8 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad