U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


Een typisch geval van overmacht


Met de uitbraak van mond- en klauwzeer viel gisteren het doek voor Indoor Brabant, het grootste paardensportevenement van Nederland.

Door JACOB MELISSEN

DEN BOSCH, 22 MAART. De 35ste editie van Indoor Brabant is er één zonder paarden. De tribunes en pistes zijn al gereed, de deuren van de boxen staan open. Maar tijdens de laatste voorbereidingen kwam gisteren de onheilstijding over de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ): Nederlands grootste paardensportevenement kon niet doorgaan. "Toch gek om op woensdag al het maandag-gevoel te hebben", sprak perschef Gerrit Jan Swinkels.

In het bakstenen hoofdgebouw van de monumentale veemarkt is het kantoor van Indoor Brabant gevestigd. De stemming is bedrukt. Maar voorzitter Martien van den Heuvel ervaart de afgelasting niet als een nederlaag. "Dat zou pas zo zijn als de Tweede Kamer dat met een motie zou hebben afgedwongen. Dan was het een emotionele beslissing geweest. Nu is het overmacht."

Voorzorgsmaatregelen had zijn organisatie al getroffen. De ontsmettingsbakken stonden klaar, de paarden uit de nationale categorieën waren al geweerd.

Vier jaar geleden dreigde Indoor Brabant ook niet door te gaan. Destijds als gevolg van de varkenspest. Daarna werden de contracten tussen de organisatie en toeleveranciers herzien.

In het geval van overmacht kunnen de organisatoren alle contracten kosteloos annuleren. "Daar zullen we zeker geen misbruik van maken", verklaarde Swinkels, die ervan uitgaat dat in de afgelopen 35 jaar tussen Indoor Brabant, de sponsors en de leveranciers een relatie "van wederzijdse sympathie" is ontstaan, waarin de onderhandelende partijen het verlies kunnen beperken en het niet oploopt tot de nu geraamde drie miljoen gulden.

De situatie rond 'zijn' evenement heeft voorzitter Van de Heuvel aan het denken gezet. "Slechte zaak dat de hippische bedrijfstak met een omzet van ongeveer 3 miljard gulden op geen enkele wijze bij het crisisoverleg op ministerieel niveau betrokken is geweest." Van den Heuvel wil op korte termijn een gesprek met de voorzitters van de sportorganisaties NHS, NDR en het grootste paardenstamboek in Nederland, het KWPN. "Daarin wil ik duidelijk proberen te maken dat we een gezamenlijk belang hebben en dat de afhankelijkheid van de hippische bedrijfstak van amateurs als wij een slechte zaak is. Er zou een breed hippisch platform moeten komen dat op verschillende niveaus de belangen van de totale paardenwereld verdedigt."

Voor veel betrokkenen, onder wie amazone Anky van Grunsven, betekent het wegvallen van Indoor Brabant een onverwacht weekeinde vrijaf. Van den Heuvel daarentegen heeft echter geen rust. "Ik blijf rustig doorwerken. Het is nu een kwestie van de kosten beperken, alles afvoeren en de basis leggen voor 2002. Daar ga ik mij deze dagen mee bezig houden."

Swinkels gaat dit weekeinde naar de kust om uit te waaien en de kater weg te spoelen. "Dan begin ik aan mijn 26ste jaar als bestuurslid van Indoor Brabant. Volgend jaar wordt Indoor Brabant nog mooier en grootser dan het dit jaar had kunnen worden, want dan is er alle reden voor een feest. De 36ste editie van Indoor Brabant en de 35ste maal concours." Op de 18de verjaardag van Bonfire werd Indoor Brabant afgelast en een streep gezet door het geplande afscheid, op zondagavond in de Brabanthallen, van het lievelingspaard van olympisch kampioene Anky van Grunsven. "Of het afscheid nu tijdens de Nederlands kampioenschappen in Nijmegen kan plaatshebben, weet ik niet. Misschien bouwen we hier in Erp wel een stadion om afscheid te nemen. Op het strand van Lanzarote heb ik komende week alle tijd om daarover na te denken", sprak Van Grunsven.


Zie ook:

Mond- en klauwzeer nu ook in Nederland (21 maart 2001)
Komen hier brandstapels? (21 maart 2001)
Indoor Brabant alsnog afgelast (21 maart 2001)
'Mond- en klauwzeer is de gesel Gods' (21 maart 2001)
Brussel uit kritiek op fouten in slachterijen (21 maart 2001)
Britten willen later stemmen door MKZ (21 maart 2001)
Massale doding van Britse dieren (15 maart 2001)
Vervoersverbod komt op slechtste moment (15 maart 2001)
Bij een vleescrisis stijgt de verkoop juist (15 maart 2001)
Frans vee over het hele land verspreid (14 maart 2001)
'Oorlogssituatie' dreigt door mond- en klauwzeer (14 maart 2001)
Ook mens is vatbaar voor MKZ-virus(14 maart 2001)
De slachter kan voorlopig naar huis(14 maart 2001)
Vervoersverbod vee riskant(14 maart 2001)
EU-landen willen vaccinatie tegen MKZ hervatten(14 maart 2001)
Noord-Amerika verbiedt import Europees vlees en vee (13 maart 2001)
Vervoersverbod alle vee (13 maart 2001)
Nutreco snoeit in slachterijen (13 maart 2001)
Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
22 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad