U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


Spreiding veeziekte ongekend

Massale doding van Britse dieren

Door onze correspondenten
LONDEN, 15 MAART. In het Verenigd Koninkrijk heeft de mond- en klauwzeerepidemie met in totaal 231 gevallen een grotere omvang bereikt dan de vorige grote uitbraak, in 1967. Vanmiddag maakte de Britse regering bekend dat nog ettelijke tienduizenden dieren zullen worden gedood.

Tot nu toe zijn in Groot-Brittannië 132.000 koeien, schapen en varkens vernietigd. In 1967 werden bijna 450.000 stuks vee afgemaakt en verbrand.

Het ministerie van Landbouw in Den Haag bevestigde vanmiddag dat in Portugal bij twee uit Nederland geïmporteerde runderen sporen van mond- en klauwzeer zijn gevonden. Volgens een woordvoerder van het ministerie is het "vrijwel ondenkbaar" dat de dieren in Nederland zijn besmet, omdat na controle van de dieren en de uitvoer op 3 februari vijf weken zijn verstreken. Dat is een week meer dan de incubatieperiode. Uit voorzorg worden de bedrijven van herkomst in Nederland getraceerd en de veestapels onderzocht op sporen van mond- en klauwzeer.

Het ministerie maakte vanochtend bekend dat op de vier Nederlandse bedrijven die sinds eind januari in totaal 400 Franse schapen hebben geïmporteerd, 1.200 dieren worden geruimd.

Volgens de Britse diergeneeskundig hoofdinspecteur Jim Scudamore is de geografische spreiding nu groter dan destijds. Hij zei dat een eind aan de crisis "niet in zicht" is. Alleen al gisteren werden 26 nieuwe gevallen bevestigd. Hij maakte bekend dat ook alle ogenschijnlijk gezonde schapen worden gedood als er kans is dat ze in contact met het virus zijn geweest. Tot nu toe was slechts beperkt "preventief geruimd", anders dan op het Europese vasteland. Verder wordt nog steeds gesproken van de vernietiging van maximaal 500.000 schapen als die niet naar hun zomerweiden vervoerd kunnen worden.

Kroonprins Charles heeft gisteren een half miljoen pond geschonken om de boeren te helpen. De prins zei te vrezen dat de crisis het toch al hoge zelfmoordcijfer onder boeren verder zal opstuwen. In Wales verhing zich gisteren opnieuw een schapenboer.

De Europese Commissie heeft forse kritiek op de tijdelijke invoerstop van de VS en andere landen voor vlees en andere dierproducten uit de hele Europese Unie wegens mond- en klauwzeer. Eurocommissaris David Byrne (Gezondheid en Consumentenbescherming) sprak gisteren in het Europees Parlement van "excessieve en onnodige" maatregelen. Vanmiddag zei Byrne van de Amerikaanse minister van Landbouw de verzekering te hebben gekregen dat de importstop op korte termijn opnieuw wordt bekeken.


Zie ook:

Frans vee over het hele land verspreid (14 maart 2001)
'Oorlogssituatie' dreigt door mond- en klauwzeer (14 maart 2001)
Ook mens is vatbaar voor MKZ-virus(14 maart 2001)
De slachter kan voorlopig naar huis(14 maart 2001)
Vervoersverbod vee riskant(14 maart 2001)
EU-landen willen vaccinatie tegen MKZ hervatten(14 maart 2001)
Noord-Amerika verbiedt import Europees vlees en vee (13 maart 2001)
Vervoersverbod alle vee (13 maart 2001)
Nutreco snoeit in slachterijen (13 maart 2001)
Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
15 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad