U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


Bij een vleescrisis stijgt de verkoop juist


Hij hakt en plet en praat als Brugman om het de klant allemaal uit te leggen. De slager zet zich schrap: daar komen de hamsteraars al.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 15 MAART. Ze praten zich "suf" om het de klant nog allemaal uit te leggen. Een kleine telefonische rondvraag van het Groningse Veendam tot het Limburgse Meijel leert dat Nederlandse slagers desondanks optimisten blijven. "Hoe het gaat? Het gaat uitstekend!" Op de achtergrond klinkt dan alweer een energiek hakken in of pletten van het een of ander, en het gesprek wordt snel beëindigd.

Creatief zijn slagers ook, bij het verzinnen van eufemismen voor hun waar. Een enkele slager heeft het woord vlees eenvoudigweg taboe verklaard: Slagerij Filip en Mady biedt op een hemelsblauwe website met knipogende varkentjes 'een uitgebreide keuze uit onze eigen atelier vervaardigde producten'. Maar wordt er nu eigenlijk al gehamsterd door consumenten die zich zorgen maken over het vervoersverbod? Ja en nee, blijkt. Slagers die nee zeggen zijn overigens zonder uitzondering zeer kortaf. Kwaliteits Slagerij Fre Greven, Veendam: "Ietsje drukker, maar echt hamsteren, neehoor. Dag." Slagerij Lelieveld, Eindhoven: "Jazeg, moet dat nu, ik heb het druk en níet met hamsteraars." Kwaliteits Slagerij Hilbert Boxem, Gieten: "Valt best mee." Ahold merkt in de Albert-Heijnwinkels wel iets, zegt een woordvoerder, al is van echt hamsteren nog geen sprake. "Het gekke is dat bij een vleescrisis de verkoop bij ons juist stíjgt." Ahold verklaart dat "het vertrouwen" in de supermarkt de klanten bij de slagerijen zou weglokken. Rundvlees? "Genoeg; dat komt uit Ierland". Varkensvlees? "Zou na het weekeinde een probleem kunnen worden, als het vervoersverbod van kracht blijft."

Hun slagerij draagt de naam Onrust. En in de winkel van Nantko en Geesje Onrust in Emmen ('We zijn gespecialiseerd in hapjesschalen') is sinds gisteren "stampvol". "Ik word gestoord van al die dierziektes", zegt Nantko Onrust. "Mijn klanten willen echt dat beetje zekerheid. Het vlees gaat hier op het moment van anderhalve kilo tot een kilo of vijf, zes de deur uit." Onrust heeft genoeg in huis, "ten minste tot maandag, hoop ik". En daarna? " Als het vervoersverbod blijft, en het ook in Duitsland komt, ben ik bang dat ik dicht moet." Wat hem opvalt: mensen staan allemaal over de ziektes te praten in de winkel, "maar ze zijn het vlees nooit eens zat."

In Limburg, bij Jan van den Beuken in Meijel ('Proef onze heerlijke balkenbrei uit eigen slagerij') stond de eerste klant die extra vlees wilde bestellen gisteren om half negen op de stoep. Zij kocht voor 150 gulden, de laatste klant die gisteren zijn winkel uitging "had voor 250 gulden bij zich". Klanten die in je winkel over mond- en klauwzeer beginnen te praten zijn juist goed voor de zaak, zegt Van den Beuken: "Klanten die meeluisteren kopen dan toch maar voor 100 gulden extra." Braadworst en gehakt vooral, want dat was in de aanbieding. De vegetarische indian burgers doen het ook behoorlijk goed. Maar biodynamisch vlees, zegt Van den Beuken, wil niemand. "Ik zou het wel willen verkopen, maar er is gewoon geen vraag naar hier."

In biologische slagerij De Groene Weg in Amersfoort ('Onbezwaard vlees consumeren') loopt het volgens Martijn Oegema "erg lekker". Ja, zegt hij, ook de dierbewuste en kritische consumenten die zijn winkel opzoeken "worden een beetje gek. Gisteren nam iemand vijf kilo gehakt mee. Karbonades, gaat ook vlot." Op Texel, eiland vol schapen, spreekt Iepe de Boer van "een ramp". Met Pasen, als "de gasten" naar het eiland komen, verkoopt hij meestal 15 20 lammeren. "Maar nu de schapen niet meer geslacht mogen worden heb ik helemaal niks." Voor de Texelaar is het niet zo erg, "die lust geen schaap, vroeger móesten we het eten, nu willen we niet meer". Texelaars zijn ook te nuchter om te hamsteren. Die kopen gewoon kalmpjes hun karbonaadjes en krijgen steeds meer vertrouwen in hém, de slager. "Ik heb het idee dat ze uit de supermarkt hierheen komen. Omdat ik mijn stukje vlees mondeling toe kan lichten."


Zie ook:

Frans vee over het hele land verspreid (14 maart 2001)
'Oorlogssituatie' dreigt door mond- en klauwzeer (14 maart 2001)
Ook mens is vatbaar voor MKZ-virus(14 maart 2001)
De slachter kan voorlopig naar huis(14 maart 2001)
Vervoersverbod vee riskant(14 maart 2001)
EU-landen willen vaccinatie tegen MKZ hervatten(14 maart 2001)
Noord-Amerika verbiedt import Europees vlees en vee (13 maart 2001)
Vervoersverbod alle vee (13 maart 2001)
Nutreco snoeit in slachterijen (13 maart 2001)
Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
15 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad