U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


Mond- en klauwzeer in Frankrijk

Vervoersverbod alle vee Nederland

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 13 MAART. Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft vanmiddag een vervoersverbod voor vee ingesteld. Hij deed dit nadat vanmorgen de eerste gevallen van mond- en klauwzeer in Frankrijk bekend waren gemaakt. De EU heeft alle export van vee dat gevoelig is voor besmetting met mond- en klauwzeer vanuit Frankrijk verboden.

Het vervoersverbod, dat onmiddelijk is ingegaan, is ingesteld voor varkens, runderen en geiten. Voor schapen gold het al. Het verbod zal ten minste gelden totdat alle recent uit Frankrijk geïmporteeerde dieren zijn getraceerd. Het ministerie van Landbouw heeft de hoop dat dit binnen 24 uur bekend is. CDA, PVDA en Groen Links vinden dat het vervoersverbod niet ver genoeg gaat. De Tweede Kamermeerderheid van CDA, PVDA en Groen Links wil ook een verbod voor het vervoer op paarden en kippen. Brinkhorst zei vanmiddag in de Tweede Kamer morgen nog eens alle maatregelen te bekijken. Mogelijk wordt ook het vervoer van mest dan verboden.

Sinds vorige week donderdag geldt al een algeheel importverbod voor dieren uit Frankrijk, wegens de verdenking van besmetting met mond- en klauwzeer (MKZ). De Nederlandse autoriteiten zijn zeer bezorgd over de bevestiging van het ziektegeval, dat duidelijk maakt dat het Europese vasteland zich niet afdoende heeft kunnen beschermen tegen de epidemie in het Verenigd Koninkrijk. "Het is nu maar afwachten of ook naar Nederland besmette dieren zijn gekomen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

Landbouworganisatie LTO-Nederland is tevreden met het algeheel vervoersverbod. Volgens C. van Gisbergen van LTO-Nederland zal het verbod "al gauw een week duren". LTO pleit al enige weken voor een dergelijk verbod om de verspreiding van de zeer besmettelijke ziekte tegen te gaan. Volgens voorzitter J. Ramekers van de Centrale organisatie vleesgroothandel gaat de maatregel veel te ver. " Ik ben me te pletter geschrokken", zo zei hij tegenover het ANP. Onze correspondent in Parijs voegt hier aan toe: Het Franse ministerie van Landbouw bevestigde vanochtend het eerste geval van mond- en klauwzeer in het noordwesten van het land. Het is, voor zover bekend, ook het eerste geval op het Europese vasteland sinds drie weken geleden de epidemie in Groot-Brittannië is uitgebroken.

Het gaat om een koe die deel uitmaakte van een groep van 114 dieren in La Baroche-Goudouin, in het 'grote westen' van Frankrijk, het centrum van de veeteelt. De hele kudde is inmiddels vernietigd en het noodplan voor mond- en klauwzeer is in het gebied in werking gesteld.

De Franse controledienst voor voedingswaren AFSSA zou pas vanavond de resultaten van het onderzoek bekendmaken, maar vanochtend bevestigde het Franse ministerie van Landbouw al dat er inderdaad sprake was van MKZ. De boerderij waarom het gaat bevindt zich op een kilometer afstand van een ander bedrijf, waar het eerste verdachte dier werd aangetroffen. Dit hoorde tot een groep uit Groot-Brittannië geïmporteerde dieren, die ook zijn afgemaakt. De resultaten van het laboratoriumonderzoek onder deze dieren zijn nog niet bekend.


Zie ook:

Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
13 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad