U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


EU-landen willen vaccinatie tegen MKZ hervatten

Door onze redacteuren
PARIJS/LONDEN/DEN HAAG, 14 MAART. Europese landen opperen de mogelijkheid om opnieuw te gaan vaccineren tegen mond- en klauwzeer (MKZ). Jean Glavany, de Franse minister van Landbouw, zei gisteren vaccinatie niet te willen uitsluiten. Hij noemde het echter "een ultiem middel", dat alleen kan worden ingezet na een beslissing op Europees niveau.

De Nederlandse minister van Landbouw, Brinkhorst, schreef maandag aan de Tweede Kamer dat er "alle aanleiding is het besluit tot non-vaccinatie tegen MKZ in het verband van de EU opnieuw ter discussie te stellen". Nederland heeft dat eerder gedaan, maar volgens Brinkhorst was zowel de Landbouwraad als Landbouwcommissaris Byrne tegen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw in Den Haag zal het vaccin dat voor noodgevallen bij het Instituut voor diergezondheid in Lelystad klaarligt, "pas in het laatste stadium worden ingezet, als de ziekte in ons land is uitgebroken".

Vaccinatie was tot 1991 in de EU gebruikelijk. Het Verenigd Koninkrijk, waar de epidemie met 205 gevallen nu het hevigst is, vaccineert al langer niet, evenals Denemarken. De methode om verspreiding tegen te gaan is het massaal slachten van verdachte dieren, en quarantaines. Het Permanent Veterinair Comité van de EU, dat veterinaire adviezen uitbrengt, blijft vaccinatie afwijzen, omdat ingeënte dieren niet zijn te onderscheiden van geïnfecteerde dieren. Ze hebben dezelfde antilichamen. Ongevaccineerde dieren uit ziektevrije gebieden hebben daarom een veel hogere marktwaarde. De VS en Australië vaccineren evenmin.

De Britse overheid denkt vooralsnog niet aan vaccinering. Op een crisisbespreking van premier Blair met veehouders en andere belanghebbenden werd gisteren het huidige beleid van stamping out bekrachtigd. "Opgeven van non-vaccinatie betekent dat Brits vee de ziektevrije status verliest en dat verlamt de export", aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. De uitvoer van Brits rundvlees ligt al jaren zo goed als stil door de BSE-crisis.

Coordination Rurale, een Franse boerenorganisatie, riep gisteren op om de Franse veestapel te vaccineren. Michel Nicolas, burgemeester van Evron en voorzitter van de organisatie die rundveekeurmerken toekent, zei dat dieren met een verhoogd risico gevaccineerd moeten worden. Volgens de krant Le Monde is er reden voor een debat over de vraag of terugkeer naar vaccinatie een effectievere preventie is dan massaslacht.


Zie ook:

Noord-Amerika verbiedt import Europees vlees en vee (13 maart 2001)
Vervoersverbod alle vee (13 maart 2001)
Nutreco snoeit in slachterijen (13 maart 2001)
Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
14 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad