U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


Britten willen later stemmen door MKZ

Door onze correspondent
LONDEN, 21 MAART. De uitbraak van mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië heeft daar geleid tot de roep om uitstel van verkiezingen. Een meerderheid van de Britse kiezers vindt dat premier Blair voor begin mei geen parlementsverkiezingen moet uitschrijven. Volgens een peiling van het instituut ICM voor het dagblad The Guardian is 52 procent van de Britten tegen verkiezingen en 40 procent vóór.

William Hague, de Conservatieve oppositieleider, riep gisteren op tot het uitstellen van de gemeenteraadsverkiezingen op 3 mei. Aangenomen wordt dat Blair binnenkort bekend wil maken op die datum ook landelijke verkiezingen te houden. Hij zou geen uitstel overwegen, omdat dat "het slechtst denkbare signaal" zou geven van een land in paniek, aldus een woordvoerder.

De Britse autoriteiten bevestigden gisteren het 394ste geval van mond- en klauwzeer, een nieuw dieptepunt. De regering maakte een pakket maatregelen bekend om gedupeerde boeren en bedrijven in de toeristensector te helpen, zoals uitstel van belastingen en soepeler kredietregelingen. De economische schade van de mond- en klauwzeerepidemie kan oplopen tot 9 miljard pond (meer dan 30 miljard gulden). Boeren in Cumbria en Zuid-Schotland gaven de steun een voorzichtig welkom.

Volgens de regering is het beeld dat het platteland "op slot zit" onjuist. De epidemie is grotendeels beperkt tot het noorden en (zuid- )westen, aldus Michael Meacher, de minister van Milieu die de noodmaatregelen bekendmaakte. Om dat te onderstrepen zullen English Heritage en The National Trust, twee natuur- en cultuurbeschermingsorganisaties, in totaal 350 landgoederen, parken en andere terreinen opnieuw openstellen.

Hague deed ook een oproep om het leger op grotere schaal in te zetten bij het opruimen van kadavers. Het preventief ruimen van honderdduizenden schapen in het zuiden van Schotland is uitgesteld, omdat er een achterstand is bij bedrijven waar besmetting vaststaat.

Gisteren besloten de veterinaire experts uit de lidstaten in Brussel dat de Europese maatregelen tegen Frankrijk wegens de uitbraak van mond- en klauwzeer onder voorwaarden worden versoepeld. Die tegen Groot- Brittannië, worden daarentegen verlengd tot 4 april.

Wat Frankrijk betreft vervalt per 28 maart het verbod op de uitvoer van levend vee, behalve daar waar de ziekte is ontdekt.


Zie ook:

Massale doding van Britse dieren (15 maart 2001)
Vervoersverbod komt op slechtste moment (15 maart 2001)
Bij een vleescrisis stijgt de verkoop juist (15 maart 2001)
Frans vee over het hele land verspreid (14 maart 2001)
'Oorlogssituatie' dreigt door mond- en klauwzeer (14 maart 2001)
Ook mens is vatbaar voor MKZ-virus(14 maart 2001)
De slachter kan voorlopig naar huis(14 maart 2001)
Vervoersverbod vee riskant(14 maart 2001)
EU-landen willen vaccinatie tegen MKZ hervatten(14 maart 2001)
Noord-Amerika verbiedt import Europees vlees en vee (13 maart 2001)
Vervoersverbod alle vee (13 maart 2001)
Nutreco snoeit in slachterijen (13 maart 2001)
Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
21 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad