U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


15.000 dieren geruimd, noodvaccinatie toegepast

Mond- en klauwzeer nu ook in Nederland

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 MAART. Voor het eerst sinds 1984 is mond- en klauwzeer uitgebroken in Nederland. Dat heeft minister Brinkhorst (Landbouw) vanmorgen bekend gemaakt in de Tweede Kamer. De ziekte is vanmorgen vroeg vastgesteld bij vier runderen op een veehouderij in Olst. Alle bedrijven in de omtrek van een kilometer rond het getroffen bedrijf èn rond drie andere verdachte bedrijven in Gelderland en Brabant worden geruimd.

Het gaat daarbij om meer dan vijftig bedrijven en meer dan 15.000 dieren, aldus een woordvoerder van het minsterie van Landbouw. Omdat de destructiecapaciteit van gedode dieren in Nederland te kort schiet, zal de ruiming niet in alle vier gebieden direct kunnen gebeuren. Daarom gaat Nederland als eerste in Europa over tot noodvaccinatie in de gebieden die het laatst aan de beurt zijn. Behalve om Olst gaat het om Oene en Oosterwolde (Gelderland) en Maren-Kessel (Brabant).

Nu Nederland als tweede op het Europese vasteland mond- en klauwzeer heeft, treedt het "oorlogscenario" in werking waar Brinkhorst vorige week van sprak. Vanaf 11 uur vanmorgen is een algeheel vervoersverbod van kracht voor alle vee, inclusief paarden en pluimvee. Het verbod gold al voor varkens, runderen, schapen en geiten. Ook het vervoer van mest en andere dierproducten is verboden. Het is nog onduidelijk in hoeverre de bewegingsvrijheid van mensen wordt beperkt. De openbare wegen rond de getroffen gebieden worden mogelijk afgesloten, evenals waarschijnlijk natuurgebieden. Alle maatregelen zijn bedoeld om de ziekte, een van de meest besmettelijke voor vee, in te dammen. Mond- en klauwzeer is voor mensen niet gevaarlijk.

Minister Brinkhorst uitte vanmorgen zijn "medeleven" met de getroffen boeren. "Dit komt ook bij mij heel hard aan", zei hij. Brinkhorst herhaalde dat hij de afgelopen weken "alles heeft gedaan" om de uitbraak van de ziekte te voorkomen. In de Tweede Kamer is verslagen gereageerd op de uitbraak. PvdA, CDA en Groenlinks, die gisteren zware kritiek hadden op Brinkhorst omdat hij maandag het algemeen vervoersverbod versoepelde, zeiden de minister steun toe in zijn crisismanagement in de komende dagen.Brinkhorst zei eventueel binnen een paar dagen te willen overwegen de maatregelen te versoepelen met het oog op de problemen met dierenwelzijn. Hij zei zich met name zorgen te maken over de toestand in de pluimveehouderij, waar de bedrijven, met in totaal meer dan 100 miljoen kippen "op zeer korte termijn" overvol zullen raken doordat er niet geslacht kan worden.

Brinkhorst opperde dat menselijk contact tussen de verschillende bedrijven de oorzaak is geweest van de besmetting. Het bedrijf in Olst ligt op enkele kilometers van een veehouderij in Oene, waar vorige week al blaren werden aangetroffen bij twee geiten en twee kalveren. Dat bedrijf is zaterdag geruimd. Op het bedrijf in Olst zijn in totaal 60 runderen en 20 schapen aanwezig. Het bedrijf heeft dit jaar geen enkel dier uit het buitenland ingevoerd, aldus Brinkhorst. Ook de 545 geiten op bedrijf in Oenen waren niet geïmporteerd. Wel waren er 74 mestkalveren aanwezig die op 24 februari uit Ierland kwamen.


Zie ook:

Massale doding van Britse dieren (15 maart 2001)
Vervoersverbod komt op slechtste moment (15 maart 2001)
Bij een vleescrisis stijgt de verkoop juist (15 maart 2001)
Frans vee over het hele land verspreid (14 maart 2001)
'Oorlogssituatie' dreigt door mond- en klauwzeer (14 maart 2001)
Ook mens is vatbaar voor MKZ-virus(14 maart 2001)
De slachter kan voorlopig naar huis(14 maart 2001)
Vervoersverbod vee riskant(14 maart 2001)
EU-landen willen vaccinatie tegen MKZ hervatten(14 maart 2001)
Noord-Amerika verbiedt import Europees vlees en vee (13 maart 2001)
Vervoersverbod alle vee (13 maart 2001)
Nutreco snoeit in slachterijen (13 maart 2001)
Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
21 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad