U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


De slachter kan voorlopig naar huis


Sinds vanmiddag ligt de complete vleesgroothandel in Nederland stil. Slachterijen sturen hun personeel voorlopig naar huis.

Door onze redacteur JOEP DOHMEN

LANDGRAAF, 14 MAART. Een etmaal na de afkondiging van het vervoersverbod voor 'evenhoevigen' worden nog steeds varkens geslacht bij slachterij Benedik in Landgraaf. Het bedrijf wist gisteren op het nippertje nog 4.200 varkens in huis te krijgen. Het zijn voorlopig de laatste varkens die in Nederland geslacht worden.

Na vanmiddag ligt ook Benedik stil en kan een deel van het personeel naar huis. Die situatie deed zich gisteren al voor bij veel andere slachterijen in Nederland.

Tot nu toe hebben vierhonderd slachterijen en transporteurs bij de regionale kantoren van de arbeidsinspectie arbeidstijdverkorting aangevraagd voor hun personeel. De eerste twee weken werkloosheid zijn op kosten van de werkgever, daarna krijgt het personeel een ww- uitkering, als de aanvragen voor arbeidstijdverkorting worden toegewezen.

Na vanmiddag ligt de complete sector stil. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleesgroothandel (COV) hebben daardoor 8.000 mensen tijdelijk geen werk. COV-voorzitter J. Ramekers verwacht dat het vervoersverbod twee dagen gaat duren. De bevoorrading van vlees naar winkels is geen probleem, volgens Ramekers. "Als het een week gaat duren, dan wordt het wel een probleem", verwacht hij.

De varkens die Benedik vandaag nog kan slachten waren al onderweg toen het landelijk vervoersverbod gisteren om 13.00 uur in werking trad. De wagens mochten doorrijden naar de varkensslachterij, een van de grootste in Zuid-Nederland met een capaciteit van 20.000 varkens per week.

Gisteren zijn van de 4.200 aangevoerde beesten er meteen 3.000 geslacht, vandaag worden de overige 1.200 varkens verwerkt. Daarna hebben alleen de inpakafdeling en de uitleverdienst nog werk. Benedik levert onder meer aan supermarkten van Jan Linders, C1000 en Albert Heijn in Zuid- Nederland.

De vijftig medewerkers van het uitzendbureau zijn door Benedik al naar huis gestuurd. De 350 vaste medewerkers werken op halve kracht tot vrijdag.

Net als COV-voorzitter Ramekers zegt directeur J. Benedik goede hoop te hebben dat uiterlijk vrijdag het vervoersverbod weer opgeheven is. Benedik: "Tegen die tijd zijn de vanuit Frankrijk geïmporteerde beesten wel opgespoord en vernietigd. De uren die deze week minder gewerkt worden, kunnen de medewerkers volgende week inhalen als het verbod is opgeheven. Er gaat geen cent omzet verloren."

Benedik heeft, net als andere slachterijen, maatregelen getroffen om de aanvoer van vlees naar de supermarkten niet in gevaar te laten komen. Zo kocht Benedik gisteren onmiddellijk 1.000 varkens in België. De dieren worden donderdag en vrijdag geslacht. De karkassen komen naar Benedik, die ze verwerkt en afzet bij de supermarkten.

Om de binnenlandse vleesvoorziening niet in gevaar te laten komen is ook de export van varkensvlees gestopt. "Onze buitenlandse afnemers zullen er wel begrip voor hebben dat wij nu eerst aan onze Nederlandse klanten leveren", aldus Benedik. Zijn bedrijf verkoopt normaal de helft van de productie aan het buitenland.

Voor het geval het vervoersverbod langer van kracht blijft, heeft Benedik al contacten met slachterijen in het buitenland voor de levering van karkassen. Benedik: "Maar ik verwacht niet dat het zover komt. Dat mond- en klauwzeervirus is niet aanwezig in Nederland. Op 21 februari is het exportverbod van MKZ-gevoelige dieren uit het Verenigd Koninkrijk ingegaan. Als ik de incubatietijd van 2 tot 21 dagen meereken hebben we in Nederland de gevaarlijkste periode wel gehad. En de invoer van levende dieren vanuit Frankrijk naar Nederland was maar heel beperkt. Dus heb ik goede hoop."


Zie ook:

Noord-Amerika verbiedt import Europees vlees en vee (13 maart 2001)
Vervoersverbod alle vee (13 maart 2001)
Nutreco snoeit in slachterijen (13 maart 2001)
Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
14 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad