U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Orde op zaken

ANNA VISSER
Ingezonden briefschrijvers treft niet zelden een treurig lot. Hebben ze nóg zo hun best gedaan, wordt hun brief toch niet geplaatst: te weinig ruimte of omdat de voorkeur wordt gegeven aan een andere brief over hetzelfde onderwerp.

Gelukkig is de ingezonden brief 'Jozefs koningschap' van R.E. Vis te Amsterdam niet dat treurige lot beschoren. Hij staat afgedrukt in Vrij Nederland. Een tijdje geleden schreef VN over de Sjas-leider Arjeh Deri die wegens corruptie de gevangenis in moest. Een aanhanger van Derie vergeleek hem in de reportage met Jozef: "die zat ook gevangen voor hij koning van Israël werd". Briefschrijver Vis: "Wie zich heeft verdiept in de verhalen uit de thora, weet dat het niet Israël was waar Jozef over regeerde. Na de dromen van de farao te hebben verklaard werd Jozef onderkoning van Egypte. Slechts in overleden toestand kwam Jozef weer in aanraking met het land Israël; zijn beenderen werden bij de uittocht uit Egypte meegenomen (...)." Het is natuurlijk wel een beetje pijnlijk, zo'n brief. Hulde dus voor plaatsing. Nu nog een reconstructie van het declaratiegedrag van ex-PvdA voorzitter Van Hees, waarbij VN weken geleden zonder enig bewijs negatieve kanttekeningen plaatste. Het valt te hopen dat de nieuwe hoofdredacteur terzake snel orde op zaken stelt.

Zoals ook snel orde op zaken moet worden gesteld voor wat betreft de Nederlandse Antillen, aldus J.A.A. van Doorn in HP/De Tijd. "(...) de Antillen, waartoe we verder ook Aruba rekenen, parasiteren op Nederland, volstaan met het incasseren van hulpgelden en zijn druk met het afschuiven van probleemgevallen." Volgens Van Doorn moet Den Haag eindelijk eens de knoop doorhakken: "òf de Antillen worden tot een provincie van Nederland en krijgen daarmee alle kansen èn alle verplichtingen van een Nederlandse provincie, òf ze scheiden zich van Nederland af en zoeken verder hun eigen weg."

Hun eigen weg zoeken hoeven de dertien landen die tot de EU willen worden toegelaten van HP/De Tijd niet te doen, maar het blad plaatst wel tien belangwekkende redenen om de EU niet groter te maken. Bij uitbreiding van de EU zullen bijvoorbeeld de subsidiestromen ingrijpend wijzigen. De omschakeling van een totalitair bestuur naar een civil society is een tour de force van ongekende omvang, de EU wordt nog ondoorzichtiger en de euro is niet sterk genoeg. Er is een alternatief: "Waarom zou een vrijhandelszone niet kunnen volstaan, waarbij de EU ook ruimhartige subsidie geeft voor economische en politieke ontwikkeling? Omdat de Midden- en Oost-Europese landen per se willen toetreden? Maar dat wil Marokko ook, en dat land wordt wel met vrijhandelsakkoorden afgescheept", aldus HP/De Tijd.Hij kwam, had het aanvankelijk niet gemakkelijk, hij zag, stelde orde op zaken maar overwonnen heeft de Amsterdamse burgemeester Schelto Patijn niet. "Nog steeds is Amsterdam deels arm en tamelijk onveilig. Het oudste, middeleeuwse deel van de binnenstad wordt nog steeds beheerst door seks en drugs, zwerfvuil, hondendrollen en bovenmaatse gevelreclames. De werkloosheid is nog steeds hoog", aldus Elsevier in een artikel over de vertrekkende burgemeester die aanvankelijk niet erg gewenst was, want hij was geen geboren Amsterdammer. Dat laatste hielp wellicht in de strijd tegen de verloedering die hij aanging en "hij opende ook in Amsterdam zelf de ogen voor het morele hellende vlak waarop de stad zich al decennia bevindt", aldus Elsevier dat meent dat "Patijns neiging ieders vrind te zijn en het met de vijand zo snel mogelijk weer goed te maken, niet altijd productief is."

Zoals het ook niet productief is om migranten in België blijvend uit te sluiten van het kiesrecht bij gemeenteraadsverkiezingen, schrijft Elsevier. "Het Vlaams Blok dankt zijn electorale succes mede aan een eigen-volk-eerst-achtige uitsluiting van buitenlanders." Nu lijkt orde op zaken te worden gesteld: er bestaan plannen migran ten kiesrecht te verlenen bij gemeenteraadsverkiezingen. Net als ingezonden- briefschrijvers kunnen dus ook verkiezingen een fout rechtzetten.

NRC Webpagina's
12 OKTOBER 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Ongelijke behandeling
(5 oktober 2000)
Taboes en ander ongemak
(28 september 2000)
Houd je bij je leest
(21 september 2000)
Hangen en helpen
(14 september 2000)
Kermisklanten
(7 september 2000)
Een gevaarlijke gek
(31 augustus 2000)
Een brij van letters
(24 augustus 2000)
Links en rechts
(17 augustus 2000)
Metamorfose
(10 augustus 2000)
Over liefde en de dood
(3 augustus 2000)
De lezer bedot
(27 juli 2000)
Zoek de verschillen
(20 juli 2000)
Ma als je beste vriendin
(13 juli 2000)
Het spoor bijster
(6 juli 2000)
Klem zitten
(29 juni 2000)
Verliesposten
(22 juni 2000)
De leidsels in handen
(15 juni 2000)
Op naar Rottumeroog
(8 juni 2000)
Bronnen van het kwaad
(25 mei 2000)
Beweeglijke zweefconstructies
(18 mei 2000)
Ongeschreven wetten
(11 mei 2000)
Roependen in de woestijn
(4 mei 2000)
Grip op de situatie
(27 april 2000)
In het gareel
(20 april 2000)
Fawlty Towers op het Binnenhof
(13 april 2000)
Huiswerk
(6 april 2000)
Geen ochtend- maar schaamrood
(30 maart 2000)
Don Peperoni van de rode mafia
(24 maart 2000)
Zoutloze principes
(16 maart 2000)
Voetbalschema's
(9 maart 2000)
Leergeld
(2 maart 2000)
Lief dagboek
(24 februari 2000)
Shame on you
(17 februari 2000)
Een paar vraagtekens
(10 februari 2000)
Een kwestie van maatvoering
(3 februari 2000)
De blik vooruit
(27 januari 2000)
De keerzijde van gewenning
(20 januari 2000)
Het ongelijk der betweters
(13 januari 2000)
Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad