U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Ma als je beste vriendin

WUBBY LUYENDIJK
De wereld lijkt dezer dagen aan de weekbladen voorbij te gaan. Geen onthullingen of verrassingen, geen hard nieuws deze week. Misschien is dat ook wat veel gevraagd ten tijde van de Grote Vakantie-uittocht. Ministers uitgeblust op reces, met de biedingen op telecomfrequenties schiet het niet op en de Midden- Oostentop in Camp David moet nog beginnen.

Dan is het veilig varen op agendajournalistiek. De covers lonken naar lezers met afscheidsinterviews (Vrij Nederland), een dossier over roken (Nieuwe Revu) of gewoon weer een Top 25, van internet- ondernemers dit keer (Elsevier). Waarbij HP/De Tijd zegt zich de meeste moeite te hebben getroost. Het dubbeldikke zomernummer, ditmaal over 'zin in het leven', moet, schrijft hoofdredacteur Bert Vuijsje, de lezers het beste bieden waartoe redactie en medewerkers in staat zijn. De agenda-aanpak resulteert in alleszins adequate, soms ook onderhoudende artikelen. Nieuwe Revu maakt de balans op voor de tabaksindustrie nu minister Borst en het Europees parlement de strijd aanbinden tegen alles wat naar roken riekt. Het blad zet de feiten op een rijtje (opmerkelijk: het percentage rokers stijgt), geeft een overzicht van jurisprudentie, spreekt fabrikanten, antirookactivisten, rokende scholieren ('kankerstaven horen bij jong zijn') en natuurlijk bekende Nederlanders. Kunstenaar Rob Scholte over zijn kettingroken: "Ik leef liever volledig."

Qua onderwerp, actualiteit en volledigheid had dit dossier zo terecht gekund in Elsevier. Maar dat blad komt met een lijst van 25 internettoppers. Succesfactoren: charisma, ondernemersschap en een goed netwerk. Dat laatste is tegelijk de makke van het artikel. Want bij gebrek aan harde maatstaven zoals winst en omzet is een vierkoppige vakjury geraadpleegd. Die blijkt zelf nauwe banden te onderhouden met de top 25. Jurylid en internetondernemer Liesbeth Hop bijvoorbeeld, is sinds drie jaar, aldus Elsevier, de vriendin van de onbetwiste nummer één, Maurice de Hond van Newconomy. De nummer twee Roel Pieper, u weet wel, de ex-topman van Philips die razendsnel opstapte, heeft ook belangen in drie andere geselecteerde internetondernemingen.

Plichtmatig zijn de interviews in Vrij Nederland met de vertrekkende PvdA-Kamerleden annex fractiebestuurders Jan van Zijl en Marjet van Zuijlen. De liberale Van Zuijlen waarschuwt voor een 'verbale her-ideologisering' waaraan ook fractieleider Melkert zich bezondigt, de klassieke sociaal-democraat Van Zijl roept zijn partij op te kiezen voor de zwakkeren. Maar echt scherp worden ze geen van beiden. Dat is jammer, want hun echte verhaal gaat over de (leiders)cultuur in de PvdA. Dat blijkt wel uit uitspraken als "Melkert zou iets meer mensen in vertrouwen moeten nemen", en: "GroenLinks is ons alter ego, dat zijn wij zonder regeringsverantwoordelijkheid."

De jongeren kunnen nog wel verbazen. Op basis van een rondgang langs makelaars in kindervakanties signaleert VN dat Sophietje het zeilkamp heeft verruild voor biken op Bali. Prikkelende uitspraken. "Sportduiken was vroeger alleen weggelegd voor pa - nu halen ook kinderen van tien al een Padi-brevet." Maar het blijken holle verkooppraatjes. Een vakantie heeft de redactie niet bijgewoond. En deelnemende kinderen is niets gevraagd.

Nee, lees dan liever het portret over de Tilburgse tienerband Krezip (Nieuwe Revu), het interview met de vijftienjarige internetondernemer Ben Woldring (Elsevier) of de reportage over de modeafdeling van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (VN). Allemaal gedreven tieners, vergroeid met hun ouders. De ouders van Krezip zijn roadie, Bens moeder doet het syteembeheer van Bencom, en de modestudenten laten hun moeder op school corsetten stikken. Pa en ma zijn je beste vriend en vriendin. Voer voor een volgende cover.

NRC Webpagina's
13 JULI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Het spoor bijster
(6 juli 2000)
Klem zitten
(29 juni 2000)
Verliesposten
(22 juni 2000)
De leidsels in handen
(15 juni 2000)
Op naar Rottumeroog
(8 juni 2000)
Bronnen van het kwaad
(25 mei 2000)
Beweeglijke zweefconstructies
(18 mei 2000)
Ongeschreven wetten
(11 mei 2000)
Roependen in de woestijn
(4 mei 2000)
Grip op de situatie
(27 april 2000)
In het gareel
(20 april 2000)
Fawlty Towers op het Binnenhof
(13 april 2000)
Huiswerk
(6 april 2000)
Geen ochtend- maar schaamrood
(30 maart 2000)
Don Peperoni van de rode mafia
(24 maart 2000)
Zoutloze principes
(16 maart 2000)
Voetbalschema's
(9 maart 2000)
Leergeld
(2 maart 2000)
Lief dagboek
(24 februari 2000)
Shame on you
(17 februari 2000)
Een paar vraagtekens
(10 februari 2000)
Een kwestie van maatvoering
(3 februari 2000)
De blik vooruit
(27 januari 2000)
De keerzijde van gewenning
(20 januari 2000)
Het ongelijk der betweters
(13 januari 2000)
Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad