U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Klem zitten

ANNA VISSER
Ioannis is een Albanees die werkt op een klein Grieks eiland. Hij is een mooie jongen, voorkomend en goudeerlijk.

's Zomers werkt hij in een taverna aan het strand, 's winters werkt hij in de bouw. Hij hoeft niet bevreesd te zijn voor de politie, want hij verblijft legaal in Griekenland. Veel van zijn landgenoten proberen regelmatig Griekenland of Italië binnen te komen, want daar is werk. "De kans dat het je lukt te ontsnappen (aan de politie, red) is groot als wel duizend mensen per dag de gok wagen, zoals elk jaar tussen mei en eind september het geval is. Het Griekse leger pakt er hooguit driehonderd op", aldus Vrij Nederland in een foto-reportage over Albanzen op weg naar Griekenland. Hun oversteek leidt zelden of nooit tot dramatische taferelen zoals vorige week toen van een groep van 60 Chinese vluchtelingen 58 de reis naar Engeland niet overleefden. "De illegale immigranten halen de gekste capriolen uit om de grens over te komen. Zo binden ze zichzelf vast op benzinetanks of verstoppen ze zich onder de laadbak. In Engeland zijn daarbij doden gevallen doordat mensen tijdens het rijden onder de auto vandaan vielen", aldus HP/De Tijd. Volgens De Groene Amsterdammer zijn "gevallen bekend van asielzoekers die doodgevroren ter aarde stortten nadat ze zich hadden ingegraven in de ruimte van het landingsgestel van een vliegtuig. Anderen werden als verstekeling op een boot aangetroffen en zonder problemen op volle zee het water ingegooid." Het antwoord van de Europese autoriteiten is meer controle teneinde Fort Europa te vrijwaren van excessen zoals in Dover. "Door de verdeling van de welvaart in de wereld is er een natuurlijke migratiedruk waartegen geen enkele maatregel bestand is", zegt een geïnterviewde in HP/De Tijd. Inderdaad, voor wie klem zit tussen armoede en uitzichtloosheid rest weinig meer dan berusten of vertrekken naar landen van melk en honing, zoals Chen Xiou deed. Hij kwam vanuit Zuid-China illegaal de VS binnen en werkt nu als bordenwasser in een Chinees restuarant. "Daarom doe ik het. Voor een betere toekomst voor mijn kinderen. Nooit meer die vernederingen van honger en armoe", zegt hij in HN. Hoewel de meteorologische zomer al ruimschoots is begonnen, valt daar nog weinig van te merken. Het strandpersoneel in Zandvoort rouwt daar waarschijnlijk niet om: de badplaats wordt, schrijft HP/De Tijd, al geruime tijd bij mooi weer geteisterd door groepen jonge Marokkanen uit Amsterdam. Vorige week dinsdag was het weer raak. "Ze drijven mijn personeel tot wanhoop", zegt een plaatselijke slijter die zelfs met de dood is bedreigd. Klagen over geluidsoverlast is link. "U krijgt meteen een grote bek. Als u daarop ingaat, wordt er wat gebeld met de mobiele telefoon en voor u het weet, bent u omringd door een grote groep", aldus de politiewoorder. Dan zit je klem en is de kans groot dat binnen de kortste keren "de strandstoelen door de ramen vliegen".

Zo fel zal het niet gegaan zijn tijdens de onderhandelingen tussen het Joods Wereldcongres (JWC) en de Nederlandse banken en verzekeringsmaatschappijen over de teruggave van gestolen geld ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Wel beschuldigde een van de partijen het JWC van chantage, waarop JWC-directeur Ilan Steinberg in VN zegt: "Met die uitspraak laat die meneer zien dat hij niet volledig begrijpt wat er in het verleden is gebeurd. We zouden hem in dit opzicht moeten opvoeden." Hij wijst critici volgens wie met "ellendegeld geen wonden kunnen worden geheeld" terecht: "Onze stelling is: onze moordenaars kunnen niet ook nog eens onze erfenis inpikken." Hier had de interviewer in het geweer moeten komen tegen deze veertiger. Hoezo: onze moordenaars? Wie bedoelt hij daarmee anno 2000? Nout Wellink soms, de president van De Nederlandsche Bank? Wat een gotspe.

Terug naar de kop: klem zitten. Daarvoor bestaat maar één oplossing: eruit breken. Het vliegtuig nemen en naar Ioannis gaan.

NRC Webpagina's
29 JUNI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Verliesposten
(22 juni 2000)
De leidsels in handen
(15 juni 2000)
Op naar Rottumeroog
(8 juni 2000)
Bronnen van het kwaad
(25 mei 2000)
Beweeglijke zweefconstructies
(18 mei 2000)
Ongeschreven wetten
(11 mei 2000)
Roependen in de woestijn
(4 mei 2000)
Grip op de situatie
(27 april 2000)
In het gareel
(20 april 2000)
Fawlty Towers op het Binnenhof
(13 april 2000)
Huiswerk
(6 april 2000)
Geen ochtend- maar schaamrood
(30 maart 2000)
Don Peperoni van de rode mafia
(24 maart 2000)
Zoutloze principes
(16 maart 2000)
Voetbalschema's
(9 maart 2000)
Leergeld
(2 maart 2000)
Lief dagboek
(24 februari 2000)
Shame on you
(17 februari 2000)
Een paar vraagtekens
(10 februari 2000)
Een kwestie van maatvoering
(3 februari 2000)
De blik vooruit
(27 januari 2000)
De keerzijde van gewenning
(20 januari 2000)
Het ongelijk der betweters
(13 januari 2000)
Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad