U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Op naar Rottumeroog

ANNA VISSER
Hij is een nogal zwijgzame maar puike vormgever. Moderne ziekten, zoals stress en rsi zijn hem vreemd. Maar in de aanloop van het EK voetbal heeft hij een andere ziekte opgelopen: grote overgevoeligheid voor de kleur oranje.

Zo erg, dat hij even niet meer schildert, iets wat hij in zijn vrije tijd graag doet en daarbij oranjetinten niet schuwt. Het zou kunnen, met nadruk op zou, dat de losse verkoop van de sommige weekbladen de komende weken keldert omdat de kopers geen letter (meer) willen lezen over pak 'm beet 'een gelouterde vedette' ("Het EK als historische missie? Ik ben niet met de geschiedenis bezig, ik wil elke wedstrijd winnen. Voor wie en waarom doet er niet toe. Druk van het verleden ken ik niet, ik ken alleen de druk van de toekomst", Ronald de Boer in Elsevier), over vrouwen die zich "dag en nacht inzetten om van het mannenfeest Euro 2000 een succes te maken" (VN) of over Edgar Davids. Diens wederwaardigheden komen aan bod in de EK 2000 bijlage bij HP/De Tijd. Het zou kunnen dat nogal wat mensen zich voelen zoals de dichter Jean-Pierre Rawie die in Elsevier zegt: "De komende weken zou ik het liefst emigreren naar het eiland Rottummeroog, op zoek naar een café waar men nog geen televisie heeft. Al mijn stamkroegen zijn verworden tot zaaltjes waar de klanten zich laten opproppen achter een televisiescherm. Een schandaal, een schandaal."

Dat roepen de fractieleiders van GroenLinks en het CDA ook, maar die doelen op de manier waarop de coalitiepartners in achterkamertjes de nieuwe Vreemdelingenwet hebben voorgekookt. Alsof dat niet erg genoeg was, spraken ze daarbij ook af dat voorstellen van de oppositie door de coalitie niet zouden worden gehonoreerd. "De grootste verliezer is de democratie. Als een onderwerp te gevoelig wordt geacht voor een vlammend duel tussen staatssecretaris en Kamer, wordt het volk willens en wetens buiten spel gezet", aldus Elsevier. Het is jammer dat Rosenmöller en De Hoop Scheffer op hun beurt de coalitiepartijen niet op hun nummer hebben gezet door te 'filibusteren': eindeloos doorpraten over het onderwerp waarbij vrijelijk zijpaden kunnen worden betreden, bijvoorbeeld de kwaliteit van de wasmachines in asielzoekerscentra. Aldus hadden zij het debat tot gek wordens toe kunnen vertragen, en viel er weer eens iets te lachen in Den Haag.

Voor ex-politici valt weinig te lachen, zeker wanneer zij behoren tot de PvdA. Die partij doet beschamend weinig voor oud-bewindslieden, aldus VN: "Die partij ontfermt zich over de zwakken in de samenleving - van de bijstandsmoeders tot de bewoners van de sloppenwijken in Zuid-Afrika en Bangladesh. Maar als het om hun eigen partijgenoten gaat, huldigen de sociaal-democraten het adagium: uit het oog uit het hart." Dat is niet netjes, maar haalt het niet bij de manier waarop de eertijdse CPN nogal wat van haar eigen partijgenoten placht te behandelen. Voor beide partijen gold èn geldt: goed voor de mensheid maar mensen kennen ze niet.

Het zal je als verslaggever maar overkomen: de Israelische premier Barak mogen interviewen en na afloop een stuk of wat cassettebandjes in je bezit hebben " tjokvol met indringende, krachtige uitspraken van Ehoed Barak", schrijft Ari Sjavit die voor VN 'Het grote Ehoed Barak- interview' maakte. Het bevat nauwelijks een letter nieuws, of het moet zijn dat Barak 'emotioneel bespiegelend' is - dat wist de interviewer niet. Het gaat naar verluidt financieel niet goed met Vrij Nederland en dat is jammer, maar geef dan geen geld uit aan stukken, zoals dit weinigzeggende interview.

"Veel Israeli's kijken voornamelijk achterom", zegt de Israelische schrijver Chaim Be'er in De Groene Amsterdammer. Hij ontmoet veel jonge mensen: "Als je naar ze luistert hoor je verschrikkelijke teksten. Over de relatie tussen Arabieren en joden, tussen joden en niet-joden." Verschrikkelijke teksten - ze zullen, in een ander verband de komende weken niet van de lucht zijn.

NRC Webpagina's
8 JUNI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Bronnen van het kwaad
(25 mei 2000)
Beweeglijke zweefconstructies
(18 mei 2000)
Ongeschreven wetten
(11 mei 2000)
Roependen in de woestijn
(4 mei 2000)
Grip op de situatie
(27 april 2000)
In het gareel
(20 april 2000)
Fawlty Towers op het Binnenhof
(13 april 2000)
Huiswerk
(6 april 2000)
Geen ochtend- maar schaamrood
(30 maart 2000)
Don Peperoni van de rode mafia
(24 maart 2000)
Zoutloze principes
(16 maart 2000)
Voetbalschema's
(9 maart 2000)
Leergeld
(2 maart 2000)
Lief dagboek
(24 februari 2000)
Shame on you
(17 februari 2000)
Een paar vraagtekens
(10 februari 2000)
Een kwestie van maatvoering
(3 februari 2000)
De blik vooruit
(27 januari 2000)
De keerzijde van gewenning
(20 januari 2000)
Het ongelijk der betweters
(13 januari 2000)
Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad