U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Het spoor bijster

HERMAN AMELINK
Het doornemen van de weekbladen stemt deze week bepaald niet tot vrolijkheid. Vrouwen tussen de 25 en 35 lopen vijf keer zoveel kans om ziek thuis te komen zitten als hun even oude mannelijke collega's.

Ze belanden vaak met psychische problemen in de WAO, zo blijkt uit cijfers van een onderzoek, verricht in opdracht van het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen. Een van de oorzaken is het feit dat veel vrouwen een baan in de zorgsector hebben, die als een zware last wordt ervaren. Twee redacteuren van HP/De Tijd zochten, in de traditie van het blad, een vijftal slachtoffers op om de cijfers een gezicht te geven: negentien kolommen leed onder de titel 'Jong, vrouw & ziek'. Vrij Nederland is deze week het spoor echt bijster. Het blad zet een onderwerp op de cover waarmee het mikt op de lezersgroep die momenteel bediend wordt door Margriet en Libelle. Op de omslag ligt een zonnende dame. Over haar bovenarm staat de tekst: de schaduwkant van de zonnecrème. Kun je huidkanker krijgen van lang in de zon zitten, of juist van de smeermiddeltjes tegen verbranding? Advies: niet te lang in de zon en zeker tussen tien en drie de schaduw opzoeken. Shirts met lange mouwen en een flinke hoed worden hartelijk aanbevolen. Hoe lang zou de redactie over de keus van deze coverstory (van twee pagina's) vergaderd hebben?

De politieke redactie haalt Van Agt maar weer eens van stal, die het tijd vindt voor een nieuw ethisch reveil. Of het nu over abortus, gezondheidszorg, onderwijs of zinloos geweld gaat, de oud-premier ("die er voor zijn leeftijd nog opmerkelijk kwiek uitziet") is altijd goed voor een groot aantal fraai geformuleerde zinnen. Zijn opvattingen beginnen steeds meer bon ton te worden, constateert het ooit gevreesde weekblad.

Naar het EK heeft Van Agt niet gekeken: "Het huidige voetbal is het culminatiepunt van een cultuur van gewelddadigheid. Al te vaak worden er tijdens een wedstrijd handelingen gepleegd die naar de termen van het Wetboek van Strafrecht beantwoorden aan de omschrijving van het delict mishandeling." Twee pagina's nabeschouwing van het EK in VN, acht in HP/De Tijd, drieëneenhalf in Elsevier en vijf in De Groene maken de stemming er niet beter op.

Niet alleen VN maar ook Elsevier besteedt aandacht aan vakantieperikelen. In een uitvoerig overzicht hoe de vakantieganger in diverse buitenlanden wordt uitgekleed, staat niet de zon, maar de portemonnee centraal. Op de omslag een pistool, dat verwijst naar de recente opmars van het DNA-onderzoek (De Nieuwe Aanpak) bij de misdaadbestrijding. Ook een puntig commentaar van Gerry van der List over de dubieuze kwaliteit van het godsdienstonderwijs. Geen geklets over popmuziek, kleding, voetbal of seks, maar gewoon uitleggen dat doop wat anders in dan dope. Het christendom is een essentieel onderdeel van de Westerse beschaving en de vaderlandse geschiedenis. Scholieren moeten daarvan kennisnemen.

Schreef De Groene vorige week over de opmars van de medische ethiek, deze week is de ethiek van het ondernemen bezig "aan een onstuitbare opmars". Bedrijven stellen ethische consultants aan die moeten voorkomen dat ondernemers zich door kinderarbeid, walvisvlees of lekkende olie onpopulair maken bij hun afnemers. Kees 't Hart schrijft 'het andere verhaal' over de Friese manifestatie 'Simmer 2000' met een publieke liefdesverklaring aan de moeder van de manifestatie, Gryt van Duinen uit Dronrijp.

Met de laatste restyling heeft De Groene bewust voor het primaat van het gedrukte woord gekozen, tot op de omslag toe. De koper van een los nummer krijgt nu in één oogopslag een overzicht van het totale aanbod. Illustraties en vormgeving zijn niet heersend, maar dienend en dat is winst. Mijn advies voor het komende weekeinde: De Groene en daarna een goed boek.

NRC Webpagina's
6 JULI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Klem zitten
(29 juni 2000)
Verliesposten
(22 juni 2000)
De leidsels in handen
(15 juni 2000)
Op naar Rottumeroog
(8 juni 2000)
Bronnen van het kwaad
(25 mei 2000)
Beweeglijke zweefconstructies
(18 mei 2000)
Ongeschreven wetten
(11 mei 2000)
Roependen in de woestijn
(4 mei 2000)
Grip op de situatie
(27 april 2000)
In het gareel
(20 april 2000)
Fawlty Towers op het Binnenhof
(13 april 2000)
Huiswerk
(6 april 2000)
Geen ochtend- maar schaamrood
(30 maart 2000)
Don Peperoni van de rode mafia
(24 maart 2000)
Zoutloze principes
(16 maart 2000)
Voetbalschema's
(9 maart 2000)
Leergeld
(2 maart 2000)
Lief dagboek
(24 februari 2000)
Shame on you
(17 februari 2000)
Een paar vraagtekens
(10 februari 2000)
Een kwestie van maatvoering
(3 februari 2000)
De blik vooruit
(27 januari 2000)
De keerzijde van gewenning
(20 januari 2000)
Het ongelijk der betweters
(13 januari 2000)
Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad