U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De keerzijde van gewenning

ANNA VISSER
Meneer Jansen van ABN-Amro en de medewerkers van de telegrammendienst van KPN Telecom hebben één ding gemeen: ze lachen de klant die zich niet wenst over te geven aan hypothecaire danwel elektronische geneugten (antwoordapparaat, fax, computer, video) niet uit.

Zo'n klant die het heerlijk vindt dat thuis niets herinnert aan de werkplek en ter gelegenheid van een heuglijk feit een gelukstelegram stuurt in plaats van in te spreken op een antwoordapparaat. En waarom zou je, om een ander voorbeeld te noemen, een wasmachine hebben wanneer zich pal om de hoek een wasserette bevindt? Om van de hypothecaire geneugten maar te zwijgen - ooit zal het mes in de aftrekbaarheid worden gezet, met alle gevolgen vandien. Maar, zo valt in Vrij Nederland te lezen, 'terughoudende consumptie staat onder druk'. Door de toenemende welvaart en omdat 'ze het zich sociaal niet kunnen permitteren om hun milieuvriendelijk gedrag fier uit te dragen'. VN baseert zich op een geleerde bron: een proefschrift over de status van soberheid. Met die status blijkt het slecht gesteld: 'consuminderen is niet chic. Het is zowel te makkelijk - iedereen kan het het, je hoeft er niet voor door te leren - als te moeilijk: je geeft er iets voor op. (...) Matiging betekent bovendien automatisch statusverlies.' Statusverlies! Depressie! Psychisch geknakt! WAO!

In 1996 belandden 41 op 1000 verzekerde mannen en 48 op 1000 verzekerde vrouwen om psychische redenen in de WAO. Het totaal aantal arbeidsongeschikten bedraagt nu ruim 900.000. 'Treurig is, dat van de meeste afgekeurden nauwelijks kan worden vastgesteld wat nou eigenlijk de kwalen zijn die hen arbeidsongeschikt maken. Behalve de psychische klachten gaat het vaak om vage rugklachten, en van veel WAO'ers haalt de diagnose de administratie niet eens', schrijft Elsevier in een verbijsterend relaas over de geschiedenis van de Wet op de arbeidsongeschiktheid die in 1967 werd ingevoerd. Met de wet an sich was weinig mis, met de uitvoering (door werkgevers, vakbonden en keuringsartsen) daarentegen veel, zo niet alles. De WAO-crisis van begin jaren '90 heeft ertoe geleid dat niemand 'VVD'ers als Geert Wilders en Gerrit Zalm uitgezonderd, het aandurft om om ingrijpende maatregelen voor te stellen. Voor de PvdA is de WAO nog steeds een open zenuw', aldus Elsevier. De PvdA is bang opnieuw verkiezingen te verliezen en wil graag een confrontatie met de vakbonden vermijden. Elsevier citeert premier Kok die voor de radio zei: 'Nederland zal altijd een hoog percentage arbeidsongeschikten houden, omdat we daaraan gewend zijn.' Dat is erg - nog erger is dat Nederland gewend schijnt te raken aan bange, wankelmoedige politici. Maar wat wil je: 'als we de WAO- statistieken mogen geloven, (zijn) Nederlanders drie vier keer zo vaak in de war als andere Europeanen'. En als je daar ook nog voor betaald krijgt, dan stem je straks toch opnieuw op die wankelmoedige politici?

Als het aan Leo Molenaar, leraar scheikunde en algemene natuurwetenschappen op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam, ligt, komt staatssecretaris Adelmund van Onderwijs niet eens op de kieslijst voor de volgende verkiezingen maar stapt ze nu al op, zegt hij in Elsevier in een artikel over haar gestuntel inzake het studiehuis. Vakken invoeren, weer opheffen, gedeeltelijk terugdraaien: 'We waren nog niet begonnen of het werd alweer afgeblazen. Diezelfde avond had ik pianoles, maar ik was zo aangegrepen dat mijn handen te veel trilden om piano te kunnen spelen', aldus Molenaar. Aangegrepen - maar dan op een ander vlak is ook Trouw-redacteur Jaffe Vink die in De Groene Amsterdammer het gebrek aan 'intellectuele integriteit' van de Volkskrant hekelt. Waarom hij dat niet in zijn eigen krant doet, is een raadsel. En waarom maakt hij zich zo boos? Er liggen genoeg andere kranten in de kiosk. Zoals er, naast fax en antwoordapparaat, genoeg mogelijkheden zijn om te communiceren.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Het ongelijk der betweters
(13 januari 2000)
Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)