U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Het ongelijk der betweters

ANNA VISSER
Een nieuwe televisie kopen gaat sneller dan de kanalen instellen. Maar geen café of er biedt zich wel een alleskunner aan die dat klusje 'even komt klaren'. Het resultaat is verbijsterend: op de netten 1 en 2 zoemen onduidelijke Turkse zenders, op het derde net is slechts gehijg hoorbaar (dat zal wel iets pornografisch zijn, dus is het maar goed dat het daar steeds sneeuwt) op de rest barst het van de strepen maar, gelukkig, op net 28 kan wel naar het Journaal gekeken worden.

Snel handelen is geboden want, zo valt te lezen in HP/De Tijd, het programma Crisis onder leiding van Felix Rottenberg op Nederland 3 blijkt alleszins de moeite waard. Het laat zien hoe een crisisteam een crisissituatie te lijf gaat. De tv-criticus van HP/De Tijd vond het 'schokkend om te zien hoe een zelfingenomen drammer, genaamd Rob Oudkerk, routinematig een herenverbond wist te sluiten met die andere man met het natuurlijke overwicht: Robin Linschoten'. Wanneer de vrouwen uit het team, Heleen Dupuis en Marjet van Zuijlen iets zeiden 'werd er doorheen geluld, of het werd genegeerd'. Het meest schokkend vond hij dat de verstandige manier waarop Van Zuijlen de crisis, een uitbrekend virus, wilde aanpakken, van tafel werd geveegd - door Oudkerk, net als Van Zuijlen een jong politicus 'van wie je kunt verwachten dat ze binnenkort daadwerkelijk in het centrum van de macht komen. Dan weet je dus dat minister Marjet van Zuijlen in crisisituaties gelijk kan hebben zonder het te krijgen, terwijl alles platgedrukt gaat worden door het macho- overwicht van minister Oudkerk'. De kiezers zijn gewaarschuwd.

De Nederlandse bisschoppen trouwens ook. Voormalig topambtenaar bij Economische Zaken, Frans Rutten, heeft leren bidden, is een ander mens geworden, zit op één lijn met de paus en ontpopt zich nu als 'de redder van katholiek Nederland', zegt hij in HP/De Tijd. In sommige parochies schijnt het een oecumenisch, maar wel gezellig, zootje te zijn en Rutten roept op tot een offensief. Het moet bezwaarschriften gaan regenen. "Als de bisschop daar niet naar luistert, krijgen we de volgende fase. Ik zal elke juridische mogelijkheid aangrijpen die er is. Als er een kans was om een kort geding te winnen, ik zou het zonder enige twijfel aanspannen. Niet omdat ik tegen de kerk ben, maar omdat ik absoluut tegen mensen ben die zich in hoofdzaken niet aan de wetten van de wereldkerk houden. Dat zijn eigenlijk bedriegers." De apostel Paulus, voorheen Saulus, ook altijd zo'n engerd gevonden? Rutten bevindt zich trouwens in goed gezelschap: de gerenommeerde Britse historicus Timothy Garton Ash legt in De Groene Amsterdammer uit waarom hij de paus de 'allergrootste wereldleider van onze tijd' noemt: "Niemand heeft mensenrechten zo effectief en op zo grote schaal gepredikt als hij." Wel blijkt Garton Ash 'een enorm probleem met zijn houding inzake geboortebeperking' te hebben. Zo zo.

De oplettende lezer zal het opgevallen zijn dat in de discussie over het begrotingsoverschot twee sectoren bijna automatisch worden genoemd waar weer meer geld naar toe moet: het onderwijs en de zorg. Vrijwel niemand zegt: laten we eerst eens kijken hoe de miljoenen die daar de afgelopen jaren naar toe zijn gegaan, zijn besteed. Ook zegt niemand: zolang minister Borst haar ministerie niet tip top fijnemans op orde heeft, gaat geen cent meer naar de zorg. Nog niet zo lang geleden stond een ontluisterend verhaal in VN over de wederwaardigheden bij de thuiszorg alsmede de riante salarissen van de directeuren na fusies in deze sector. Opnieuw beschrijft VN in het artikel 'Wachten tot de dood erop volgt' de beschamende situatie in de zorg, waar nog steeds wachtlijsten bestaan ondanks de recente injectie van 42 miljoen gulden van staatssecretaris Vliegenthart. Zij en haar minister zullen binnenkort wel voor de tv mogen uitleggen hoe het toch allemaal zo gekomen is. Soms is het wel prettig wanneer de kanalen totaal verkeerd zijn ingesteld.

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)