U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Shame on you

ANNA VISSER
Lang geleden stond in Vrij Nederland in de rubriek Terzijde: "Links heeft de kleine criminaliteit ontdekt. Alsof de kleine criminaliteit zich daar iets van aantrekt."

Inderdaad, de kleine criminaliteit was al dermate gemeengoed geworden dat er nauwelijks een weg terug was. Omdat destijds ter linkerzijde praten, of liever gezegd: klagen, over de kleine criminaliteit werd afgedaan als 'rechtse praat' en rechts ongeveer gelijk stond aan malaria of een andere enge ziekte, duurde het (te) lang voor dit euvel bespreekbaar èn aangepakt werd. Iets vergelijkbaars deed zich voor wanneer iemand in de jaren '70 in linkse kring opperde dat het niet onverstandig zou zijn wanneer hier verblijvende Turken en Marokkanen Nederlands zouden leren. Met een 'laat deze mensen toch in hun waarde' werd dit idee onder de tafel geveegd. Links keek de andere kant op. En de bewoner van vier hoog achter aan de Amsterdamse Ceintuurbaan, die klaagde over rare gewoontes van de Marokkaanse onderburen, moest niet zeuren want anders was hij een racist. De bewoner heeft zijn politieke heil reeds lang elders gezocht en zal meesmuilend kennisnemen van de 'wijsheden' die anno 2000 ter linkerzijde klinken over wat al jaren zichtbaar was, namelijk dat het wel fout moest gaan met de manier waarop Nederland vorm gaf aan het 'toelatingsbeleid'. In VN maakt Ahmed Aboutaleb, de directeur van het instituut voor multiculturele ontwikkeling, 'taboes bespreekbaar'. Bijvoorbeeld over het fysieke geweld dat onder allochtone jongeren 'disproportioneel' is. "Je zal duidelijk moeten maken dat sommige dingen niet mogen." En Antillianen die gebrekkig Nederlands spreken 'moet je verplichten de taal te spreken', aldus Aboutaleb. Hij is iemand die 'durft', hij durft dingen bij de naam te noemen aldus VN - schaamteloos verzwijgend dat dit blad terzake zelden of nooit iets gedurfd heeft, waarschijnlijk uit angst om voor rechts te worden uitgemaakt. Elsevier komt de eer toe al jaren op een rustige maar overtuigende manier het toelatingsbeleid te kritiseren en ter redactie zal meesmuilend worden toegekeken hoe jan en alleman zich, nu het mag, in het debat mengt. " Inmiddels hebben de gegoede intellectuelen het onderwerp ontdekt. Na jaren van doodzwijgen en brandmerken van tegenstanders zijn ze (...) enthousiast met elkaar in debat gegaan. Als blinden die bij toverslag opeens kunnen zien en het al een vondst vinden dat het gras groen is en de trein geel", aldus Elsevier, dat ervoor pleit dat politici bijvoorbeeld eens ophouden 'met het maken van revérences voor vreemde talen en culturen'. De Groene Amsterdammer vindt dat niet uit het oog mag worden verloren wat de oorzaken van de toenemende migratie zijn: "De ongelijke machts- en bezitsverhoudingen in de wereld", en hoe deze aan te pakken. Volgens De Groene zijn 'veel sociale problemen in dit land onbeheersbaar gemaakt'. De instrumenten om 'ons algemeen belang te verzekeren' zijn minimaal geworden. Maar het grootste probleem is volgens De Groene 'onze politici die zelfs niet in staat zijn om het te formuleren'.

Wèl maken die politici een antifascistische vuist jegens Oostenrijk maar hopelijk komen ze tot inkeer na lezing van de column van Dirk-Jan van Baar in HP/De Tijd. Met gevoel voor understatement legt hij haarscherp uit wat de oorsprong van dat zo geweldige antifascime is: niets minder dan 'een propagandaterm uit de communistische leugenfabriek' waarvan 'de hedendaagse variant desondanks op volle toeren draait'. "Dat het fascisme, net als het communisme een bastaardkindje van de democratie, links-populistische wortels heeft (...) horen we nooit. Wel wordt tot vervelens toe herhaald dat 'bekrompen kleinburgers' voor fascisme vatbaar zijn; dat pleit culturele spraakmakers automatisch vrij." Waren hun dagen maar voorgoed, voorgoed, voorbij.

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Een paar vraagtekens
(10 februari 2000)
Een kwestie van maatvoering
(3 februari 2000)
De blik vooruit
(27 januari 2000)
De keerzijde van gewenning
(20 januari 2000)
Het ongelijk der betweters
(13 januari 2000)
Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)