U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

De lezer bedot

WUBBY LUYENDIJK
Ze hebben ook wel pech, die weekbladen. Is er 'ns wat, gebeurt dat op het ongelukkigste moment van de week: als de kopij naar de drukker is en de persen draaien. Afgebroken onderhandelingen tussen Barak, Arafat en de VS in Camp David. Een Concorde die vlakbij Parijs neerstort. En de rechtbankpresident die elk moment kan instemmen met de vierdaagse lesweek als redmiddel voor het lerarentekort op de basisschool.

Tja, wat doe je dan als opinieblad? Waarmee vul je je kolommen als je vreest dat de uitkomsten van twee zulke items-van-de-week aan je voorbijgaan?

Dan kom je met een themanummer. Dat doen De Groene Amsterdammer en Hervormd Nederland deze week. Voordeel: je kunt voorproduceren en het levert meer geld op, want dubbeldik en dubbelduur. Nadeel: het beperkende thema en de suggestie van tijdloosheid vervreemden. Onder het motto 'Wordt Nederland één groot Dennendal?' schrijft De Groene over waanzin. Een onderwerp dat zich bij uitstek leent voor geëngageerde journalistiek, zo blijkt uit een reportage over de groeiende groep 'asfaltgestoorden', zwervende psychiatrische patiënten. Maar merkwaardig genoeg staat Charles Manson op de cover. Is dat niet die bejaarde sekteleider die Amerika opschrok met lustmoorden en al dertig jaar vast zit? Nee, dan Elsevier, Nieuwe Revu en HP/De Tijd. Die recyclen beproefde succesverhalen. HP/De Tijd 'ontdekt' dat schoonheid, lees: voorkomen, (carrière)succes bepaalt. Elsevier presenteert op basis van 'vertrouwelijke gesprekken met insiders' de jaarlijkse, Haagse smoelenranglijst. Stijger: turbo Tineke Netelenbos, 'getipt als kandidaat premier'. Daler: brokkenpiloot Karin Adelmund 'voor wie de genadeslag rest'. En Nieuwe Revu komt met een reportage over jonge toeristen op het Griekse eiland Ios. Een van de tien tips: 'seks erop los, maar neem afscheid voor u nuchter bent'. Dat hoorden we een paar jaar geleden toen we op hetzelfde Ios Nederlandse jongens volgden, schrijft de verslaggever ongegeneerd. Niks nieuws onder de zon dus. Waarom dan toch de lezers met zo'n clichéverhaal lastig vallen?

In feite maken Vrij Nederland en Elsevier deze week de meest frisse indruk. Dat doen ze met aardige reportages over echte onderwerpen. Wist u dat de bewoners van het Overgooi in Almere hun eigen huis mochten bouwen in de vorm en stijl die ze wilden maar toch weer uitkomen bij het Gammaschuttinkje en het succesvolle Tea-for-two-balkon uit Amsterdam? Wist u dat de AVRO, KRO en NCRV het miljard dat de belastingbetalers jaarlijks voor publieke omroepen opzij leggen, deels aanwenden om eigen studio's neer te zetten? Dan kunnen ze, schrijft Elsevier onder de kop 'Gooise geldsmijterij', in elk geval commercieel verder als ze over vijf jaar uit het publieke bestel worden gezet. Maar de frisse indruk maken Vrij Nederland en Elsevier vooral door originele stukken te brengen over twee thema's van de week. Elsevier stelt de geëigende vraag waarom het legioen leraren met wachtgeld niet mag worden ingeschakeld voor de klas. En Vrij Nederland stuurde liefst vier verslaggevers naar klein Jeruzalem in Amersfoort. Zij interviewden daar onder andere een rabbijn, een pro-Israelische dominee en een Palestijnse imam. Zegt de rabbijn voor een levensgroot wandkleed van Jeroesjalajiem in zijn huiskamer: 'Als ik voor de klaagmuur sta, voel ik het, ik weet het zeker: dit is de poort naar de hemel.'

Nee, dan moeten we de misser van Elsevier maar even vergeten. Onder het motto 'Mag het ietsje meer kosten' tips voor dure vakanties, compleet met namen en telefoonnummers van de reisorganisaties - is dat journalistiek? Aanbevolen wordt een verzorgde droomcruise met als vertrekpunt New York. 'Boek een suite en pak de Concorde. Supersnel en supercomfortabel.'

Totdat die neerstort in een weiland aan de rand van Parijs. Ja, alle 109 inzittenden kwamen om.

NRC Webpagina's
27 JULI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Zoek de verschillen
(20 juli 2000)
Ma als je beste vriendin
(13 juli 2000)
Het spoor bijster
(6 juli 2000)
Klem zitten
(29 juni 2000)
Verliesposten
(22 juni 2000)
De leidsels in handen
(15 juni 2000)
Op naar Rottumeroog
(8 juni 2000)
Bronnen van het kwaad
(25 mei 2000)
Beweeglijke zweefconstructies
(18 mei 2000)
Ongeschreven wetten
(11 mei 2000)
Roependen in de woestijn
(4 mei 2000)
Grip op de situatie
(27 april 2000)
In het gareel
(20 april 2000)
Fawlty Towers op het Binnenhof
(13 april 2000)
Huiswerk
(6 april 2000)
Geen ochtend- maar schaamrood
(30 maart 2000)
Don Peperoni van de rode mafia
(24 maart 2000)
Zoutloze principes
(16 maart 2000)
Voetbalschema's
(9 maart 2000)
Leergeld
(2 maart 2000)
Lief dagboek
(24 februari 2000)
Shame on you
(17 februari 2000)
Een paar vraagtekens
(10 februari 2000)
Een kwestie van maatvoering
(3 februari 2000)
De blik vooruit
(27 januari 2000)
De keerzijde van gewenning
(20 januari 2000)
Het ongelijk der betweters
(13 januari 2000)
Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad