U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Lief dagboek

ANNA VISSER
Heerlijk! Vanochtend geen fractie omdat A. met W. in het T. moet praten over een nieuwe reclamecampagne. W. is net een vader, en niet alleen voor het vaderland, vooral ook voor ons: hij bemoeit zich echt overal mee. Ik maak van de gelegenheid gebruik eens uitgebreid de weekbladen te lezen. Leuk, dat De Groene Amsterdammer bijna twee pagina's besteedt aan het kennisfestival van de PvdA, afgelopen zaterdag. Het blad citeert PvdA- voorzitter Marijke van Hees: "Er lijken twee PvdA's te zijn. Die ene PvdA zit in de regering en daar gaat het hardstikke goed mee. Die andere PvdA, dat is de partij zelf en daar gaat het slecht mee." Ik vind dat ze ongelijk heeft, althans wat het eerste betreft. De PvdA maakt sinds 1989 onafgebroken deel uit van het kabinet maar nog steeds is het onderwijs een zootje, de zorg een probleem van de eerste orde en de toestroom naar de WAO een regelrechte ramp. Dat is natuurlijk niet allemaal en alleen de schuld van de PvdA, maar de partij draagt wel een grote verantwoordelijkheid en daar hoor je nooit iemand over. Gek is dat. Volgens het verslag in De Groene Amsterdammer wil Ad Melkert andermaal investeren in zorg en onderwijs en heeft hij geen behoefte aan verdere aflossing van de staatsschuld. Maar er is al zoveel geïnvesteerd in zorg en onderwijs, wat is er toch met al dat geld gebeurd? Volgens mij hadden en hebben sommige bewindslieden totaal geen greep op hun departementen c.q. op het beleid. De organisatie klopt gewoon niet.

Er wordt wel heel veel gepraat over de vraag of Wim Kok aan een derde termijn zou moeten beginnen. "Als Kok erin slaagt tot 2006 minister- president te blijven, schaart hij zich in de categorie Kohl, Mitterrand, Lubbers en Thatcher. Niet de gelukkigste voorbeelden", schrijft Elsevier. In HN zegt PvdA-bestuurslid Omar Ramadan: "Ik ben geen voorstander van Paars-III. Als de PvdA en de VVD zolang samen op het regeringspluche zitten, gaan de VVD-ideeën zich te veel hechten aan de PvdA. Dat werkt nog meer vervlakking van de politiek in de hand dan er nu al is." Ik vind dat hij ongelijk heeft. Als wij beter naar Bolkestein hadden geluisterd en intensiever Elsevier hadden gelezen, hadden we nu niet met onze mond vol tanden gestaan betreffende de toestroom van asielzoekers. Het is toch gênant dat 'links' nu pas haar mond open durft te doen nadat iemand uit die kringen er een heel verstandig essay over heeft geschreven. Volkomen terecht schrijft Elsevier: "Blijkbaar is voor de Amsterdamse grachtengordel een taboe pas doorbroken als iemand van Ons Soort Mensen zich een afwijkende mening durft te permitteren. Dat een geborneerde kliek uitmaakt welke opvattingen er voor de intelligentsia toe doen, is een typisch Hollands politiek-cultureel drama."

Bij alle opwinding over Jörg Haider is het raar dat niemand zich druk lijkt te maken over de asielwet die de regering van Denemarken in petto heeft. De sociaal-democraten en liberalen daar willen gezinshereniging bijna onmogelijk maken, aldus HP/De Tijd. "Als immigrant mag je je partner alleen laten overkomen als deze minstens 25 jaar oud is én je kunt bewijzen dat een huwelijk echt op vrijwillige basis tot stand komt." Daarna bepaalt de immigratiedienst, aldus HP/De Tijd, "met welk land de band het sterkst is, met Denemarken of met het land van herkomst". Weet je wat het is, lief dagboek? Ik denk dat wij niets zeggen over Denemarken omdat daar sociaal-democraten in de regering zitten. Toen onze geestverwanten tot voor kort deel uitmaakten van de Oostenrijkse regering, hielden we ook onze mond terwijl het toen tussen de bergen ook al absoluut niet deugde.

Het deugt ook nog steeds niet in Kosovo, blijkt uit een indringend verhaal in VN. Het recht dat orde op zaken zou moeten stellen, verkeert in een crisis, schrijft dit blad. Wat fijn voor Doeschka Meijsing dat VN haar nieuwe boek zo positief recenseert. Ik wou dat ik zo kon schrijven.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Shame on you
(17 februari 2000)
Een paar vraagtekens
(10 februari 2000)
Een kwestie van maatvoering
(3 februari 2000)
De blik vooruit
(27 januari 2000)
De keerzijde van gewenning
(20 januari 2000)
Het ongelijk der betweters
(13 januari 2000)
Een oud artikel
(6 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)