U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Het blijde verleden


Het is niet zozeer een nuttig ding als wel een hebbeding. Het nieuwste product uit de Ajax-fabriek Ajax 1900-1998 (een historisch overzicht op dubbel cd-rom) verschaft weliswaar veel informatie voor wie Ajax van nabij wil blijven volgen, maar het is bovenal leuk speelgoed.

Want na een of twee keer een blik op de letters, foto's en filmbeelden te hebben geworpen, na het toespraakje van voorzitter Van Praag en de uitleg over het wel en wee te hebben beluisterd, weet je het wel - voor zover je het nog niet wist.

Leuk, dat Ajax op het terrein van multi-media de concurrerende clubs vooruit is. Want Ajax moet natuurlijk wel op alle gebieden de eerste blijven, vinden de handelsgeesten van het Amsterdamse bedrijf. Nu Feyenoord nog en natuurlijk PSV, wiens grote baas toch de nieuwste snufjes op o.m. elektronicagebied en computers op de markt probeert te brengen. Het zal niet lang meer duren of alle clubs van Nederland hebben een eigen cd-rom uitgebracht met historische overzichten, foto's en leuke verkooppraatjes. Zoals alle clubs in het betaald voetbal ook over een eigen web-site beschikken waarop zowat alles te vinden is wat de voetballiefhebber van de betreffende clubs wil weten. Op de site van Willem II (www.willem-ii.nl) was bijvoorbeeld dinsdagnacht na de triomf op Dinamo Tblisi een vraaggesprek met de speler Mark Schenning te beluisteren. Vindingrijk en leuk.

Maar hoe leuk en informatief de andere clubs zich ook via Internet proberen te manifesteren, Ajax heeft als club toch het meest te bieden. De rijke historie met grote triomfen in de Europese bekertoernooien, de verschillende stadions (het Houten Stadion, de Meer, het Olympisch Stadion en de Arena), de supertalenten die Ajax heeft opgeleid en de schitterende doelpunten van schitterende spelers die Ajax rijk is (geweest). De filmbeelden van de doelpunten uit de grote tijden zijn het natuurlijk het leukst. En dan de foto's uit de verre oudheid, maar zoals gezegd: na een of twee keer weet je het wel een beetje.

De positieve zaken krijgen natuurlijk de meeste aandacht. Ajax is niet voor niets een wereldberoemde club geworden met een wereldberoemd overdekt stadion. Zo is er een uitgebreide rondleiding door de Arena waarin bijna alle salons, van die voor het materiaal tot die voor het wassen van de vervuilde en bezwete ledematen, te zien zijn. Het is inderdaad een paleisje, waarop de Ajacieden met recht trots kunnen zijn. Over de groeistoornissen van het Arena-gras wordt met geen woord gerept, ja, dat door allerlei technische hoogstandjes het gras in optimale conditie kan worden gehouden. Nou, dat wisten we natuurlijk al lang.

De filmbeelden over de jeugdopleiding op het sportpark De Toekomst aan de rand van de Arena zijn aandoenlijk. Kleine donkere krullebolletjes die al op zeer jeugdige leeftijd het Ajax-systeem onder de knie proberen te krijgen. Het is informatief om nog eens ook te horen hoe de ouders bij de opleiding van hun kinderen betrokken worden. Goede uitleg, goede beelden, de cd-rom verschaft duidelijkheid.

Maar Ajax is meer dan mooi en succesvol voetbal. Ajax is meer dan Michels, Cruijff, Van Basten, Keizer, Kieft en Swart. Ajax is ook het staafincident in de wedstrijd tegen Austria Wien, de moord in Beverwijk op een Ajax-supporter en het wangedrag van vele andere Ajax-supporters. Het zijn natuurlijk geen zaken waarmee een club de markt op gaat - of tegenwoordig zowaar de beurs. Maar zonder negatieve zaken is de dubbel cd-rom geen getrouwe weergave van de werkelijkheid.

Tja, en dan de prijs. Bijna zestig gulden, het is nogal wat voor zoveel dingen die we al wisten en hadden gehoord en gezien. Maar laten we niet zeuren. De doelpunten van Cruijff en Van Basten, de opnamen van de vele finales die Ajax speelde en de rijke historie van de club mogen nog best eens op hun waarde geschat worden. Af een toe een kwartiertje cd-rommen met Ajax is daarom heus wel de moeite waard.

Ajax 1900-1998. W'95, Pentium 133 processor. Uitgave Ajax Merchandising. Prijs ƒ 59,95. (Zie ook www.ajax.nl)

NRC Webpagina's
2 OKTOBER 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

X-Files en Titanic als spel
(11 september 1998)
Leren lezen is prachtig
(4 september 1998)
Prachtige virtuele verf
(28 augustus 1998)
DS-freaks herkauwen graag
(21 augustus 1998)
Zwart gat in lege huls
(14 augustus 1998)
Laterale avonturen met Zork
(7 augustus 1998)
Spilzieke Hollanders
(24 juli 1998)
Wie droomt er niet van de maan
(17 juli 1998)
Een besmettelijke weegschaal
(26 juni 1998)
Golf voor de armen
(19 juni 1998)
De politiek-correcte pc
(5 juni 1998)
Saaie baan, chirurg
(29 mei 1998)
Met kribbige Maria door Spanje
(15 mei 1998)
Dromen van digitaal
(8 mei 1998)
Moord of doodslag
(1 mei 1998)
Informatiebom
(17 april 1998)
Speel uw eigen WK
(10 april 1998)
Bruna moest zich schamen
(3 april 1998)
Schijfje vol gemiste kansen
(27 maart 1998)
Een simpele blik op Word
(20 maart 1998)
Detective voor 48 uur
(13 maart 1998)
Internetbeleggen: vlug en voordelig
(6 maart 1998)
Het meest verslavende spel ter wereld
(27 februari 1998)
De bijbelmachine
(20 februari 1998)
Een piramide van deze tijd
(13 februari 1998)
Vertalen voor luie beesten
(6 februari 1998)
De wereld in een schoenendoos
(30 januari 1998)
Opera Fatal
(23 januari 1998)
A Bridge Too Far
(16 januari 1998)
Scharrelen tussen de darmen
(9 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)