U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

X-Files en Titanic als spel

MARIE-JOSÉ KLAVER
Na het installeren van de drie cd-roms van Starship Titanic, een spel van de bekende Britse science fiction-schrijver Douglas Adams, belandt de speler meteen in een scène waar op het computerscherm nog eens drie schijven geïnstalleerd moeten worden voor het spel kan beginnen. Tijdens de installatie gaat iets fout en met veel kabaal stort een ruimteschip op het huis waarin je je bevindt. De alien die uitstapt zegt verontschuldigend dat dit de eerste reis is van de Starship Titanic ('the ship that cannot possibly go wrong') en nodigt je uit de problemen aan boord op te lossen. Dat klinkt zo vriendelijk (het ruimtewezen lijkt sprekend op een Engelse butler) dat weigeren niet bij je opkomt.

Aan boord van de Titanic ontmoet je de sprekende robots die het schip bevolken. Zij beschikken over de kennis om de vele raadsels en puzzels op te lossen.

Door de vele (verbale) aanvaringen met de bots en de scheepspapagaai (die iedereen tot wanhoop brengt met zijn schrille stem en defaitistische opmerkingen) verlies je het doel van het spel, opklimmen tot eerste klas passagier, al snel uit het oog. Voortdurend voer je fascinerende gesprekken met de bots en verbaas je je over het mooie interieur van de Titanic. De absurdistische humor van de bots maakt de reis zeer aangenaam.

Adams, die eerder het cultboek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy schreef, is erin geslaagd een echt interactief spel te maken. De robots beschikken over wonderbaarlijke verbale vermogens. Ze reageren niet altijd even adekwaat, maar dat ligt meer aan Adams typische gevoel voor humor dan aan technische tekortkomingen.

Meer science fiction mysteries biedt de cd-rom The X-Files. Unrestricted Access. Je hebt een geheime website van de Amerikaanse regering gekraakt die toegang biedt tot de dossiers van agent Mulder en Scully en andere geheime zaken. De dubbel cd-rom is een uitstekende interactieve aanvulling op de televisieserie. The X-Files. Unrestricted Access bevat speciale, zeer geheime dossiers en informatie over bekende X-Files zaken als Operatie Paperclip, een geheime samenwerking van de Amerikaanse regering met nationaal-socialistische wetenschappers. Met een zoekmachine kun je over iedereen die in de serie voorkomt informatie zoeken.

Het leukst van deze cd-rom is dat je verschillende rollen kunt spelen. Je kunt in de huid van Mulder en Scully kruipen om bijvoorbeeld Skinner eens door te lichten, maar je kunt ook het appartement van Mulder doorzoeken, zijn dagboek lezen en uitzoeken of zijn zus Samantha nu echt door aliens is ontvoerd omdat zijn vader staatsgeheimen dreidgde te onthullen. Met speciale camera-software kun je Scully, Skinner en Mulder dag en nacht in de gaten houden. Vanuit 200 verschillende hoeken kun je hun bewegingen volgen. Het bewijsmateriaal (vingerafdrukken, video- en audiofragmenten, dossiers en andere documenten) laat zich vervolgens op verschillende manieren analyseren: geografisch, alfabetisch en chronologisch.

De cd-rom is buitengewoon mooi vormgegeven. De zwarte achtergrond en de muziek verhogen de geheimzinnige sfeer die zo kenmerkend is voor de televisieserie. Tijdens het spelen kun je je eigen computer een X-Files look and feel geven om de werkelijkheid verder buiten te sluiten. Het enige nadeel van Unrestricted Access is dat de makers deel uitmaken van de Microsoft-samenzwering: het spel werkt alleen met versie 4 van Microsoft Explorer.

Douglas Adams: Starship Titanic. (Simon & Schuster, Inc. & The Digital Village. ISBN: 0-671-55025-X. Prijs ƒ 99,95) Web: www.starshiptitanic.com en www.simonsays.com/starshiptitanic

The X Files. Unrestricted Access. (Fox Interactive. Prijs ƒ 59,95) Web: www.thex-files.com

NRC Webpagina's
11 SEPTEMBER 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Leren lezen is prachtig
(4 september 1998)
Prachtige virtuele verf
(28 augustus 1998)
DS-freaks herkauwen graag
(21 augustus 1998)
Zwart gat in lege huls
(14 augustus 1998)
Laterale avonturen met Zork
(7 augustus 1998)
Spilzieke Hollanders
(24 juli 1998)
Wie droomt er niet van de maan
(17 juli 1998)
Een besmettelijke weegschaal
(26 juni 1998)
Golf voor de armen
(19 juni 1998)
De politiek-correcte pc
(5 juni 1998)
Saaie baan, chirurg
(29 mei 1998)
Met kribbige Maria door Spanje
(15 mei 1998)
Dromen van digitaal
(8 mei 1998)
Moord of doodslag
(1 mei 1998)
Informatiebom
(17 april 1998)
Speel uw eigen WK
(10 april 1998)
Bruna moest zich schamen
(3 april 1998)
Schijfje vol gemiste kansen
(27 maart 1998)
Een simpele blik op Word
(20 maart 1998)
Detective voor 48 uur
(13 maart 1998)
Internetbeleggen: vlug en voordelig
(6 maart 1998)
Het meest verslavende spel ter wereld
(27 februari 1998)
De bijbelmachine
(20 februari 1998)
Een piramide van deze tijd
(13 februari 1998)
Vertalen voor luie beesten
(6 februari 1998)
De wereld in een schoenendoos
(30 januari 1998)
Opera Fatal
(23 januari 1998)
A Bridge Too Far
(16 januari 1998)
Scharrelen tussen de darmen
(9 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)