U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Saaie baan, chirurg

WIM KOHLER
,,Ik had ruzie met mijn vrouw. Plotseling voelde ik vreselijke pijn in mijn borst. Het koude zweet brak me uit. Ik kreeg ook geen lucht meer. Ik dacht dat ik dood ging.''

In het cd-romspel Open Hart Chirurgie ligt de eerste patiënt die je als zojuist aangesteld arts onderzoekt, meteen voor dood in bed. De anamnese is al door iemand anders in de status genoteerd. In drie belendende kamertjes op de hartbewakingsafdeling liggen patiënten die er net zo uit zien (oudere mannen met bloot bovenlichaam en een zwarte bril, de een iets dikker dan de ander). En ook zij brengen geen stom woord uit. Voor het beroep van arts lijken communicatieve vaardigheden niet vereist.

Die vier patiënten moeten een diagnose krijgen. Dat is de eerste klus voor de nieuwe arts. Daarna volgt het betere reanimeer- en snijwerk.

De intro van het spel belooft veel goeds, want er zijn al drie sprekende mensen in beeld verschenen (een stereotype te dikke zwarte bewakingsbeambte, een even stereotiepe oudere juffrouw van de personeelsadministratie en een, verrassend, niet bloedmooie receptioniste) voor je het pasje krijgt dat toegang tot de werkvloer verschaft.

Helaas zijn de medische beelden primitiever. Je moet het doen met vier patiënten die boe noch ba zeggen. Voor het stellen van de diagnose heb je de beschikking over een stethoscoop, een bloedlab, een röntgenafdeling, een kamer voor een inspanningstest en een katheterisatiekamer. In die laatste ruimte kun je met een door de liesslagader opgeschoven katheter in de kransslagaders rond het hart naar verstoppingen en vernauwingen zoeken.

Maar het begint met aloud handwerk: het bekloppen van borst en rug. Klik de patiënten aan en hun torso's verschijnen in beeld. Die zijn allemaal hetzelfde. De resultaten van het bekloppen, van het hanteren van de stethoscoop, en van het bekijken van de röntgenfoto's verschijnen automatisch in de status. Als arts hoef je alleen maar te handelen, niet te oordelen. Artsenwerk is meer doen dan denken, hebben ook de makers van dit spel gedacht.

In iedere patiëntenkamer ligt op tafel nog een handboek waarin tests, diagnoses en therapieën beschreven zijn. Het boek bladert gebrekkig, maar verder is diagnostiseren een fluitje van een cent. Geen wonder, als de keuze beperkt is tot een tiental aandoeningen. De voor Amerikaanse spelen traditionele disclaimer drukt je dan ook op het hart ,,de informatie niet te gebruiken om een echte diagnose te stellen''.

De enige actie in de voorronde vindt plaats in het heart station, waar de tredmolen staat. De patiënt met een flink hartinfarct loopt niet lang als je de band start. Verwacht geen taferelen als in het eigentijdse spel Postal, waarover een recensent in een Bruna-advertentiegids schreef: ,,neergemaaide mensen blijven nog wat rondkruipen in een plas bloed. Ze roepen om hulp of schreeuwen het uit van pijn.'' Nee, hier zakt de hartpatiënt met een bescheiden 'Hhhhuuoe' in elkaar en zie je zijn ECG vlak worden. Het ziekenhuis is blijkbaar wel wat gewend en reageert koeltjes op je eerste dode. De pieper gaat. Je moet je onmiddellijk bij de Chief of Cardiology vervoegen. Die zegt keer op keer: ,,Je maakt veel te veel vergissingen. Lees meteen je evaluatierapport.'' Dat schuift direct in beeld met wisselende teksten. Na deze dode: ,,De arts heeft een blunder begaan door de snelheid van de tredmolen te snel op te voeren.'' Volgende patiënt. Het opereren, waar het in dit spel om gaat, is weinig dynamischer. Het volstaat om op het juiste mesje, schaartje of bloedvaatje te klikken en de cruciale handelingen vervolgens op de juiste plaats in het opengelegde hart uit te voeren. Een Lancet of naald kun je weliswaar te diep insteken en zo schade veroorzaken, maar veel belangrijker voor een succesvolle chirug is het in de juiste volgorde oppakken van het gereedschap. Saai beroep moet dat zijn, chirurg, en geen wonder dat ze het makkelijk jarenlang tien uur per dag volhouden.

Open Hart Chirurgie. Leverancier Mind Multimedia. Prijs 79,95 gulden. (Windows).

NRC Webpagina's
29 MEI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Met kribbige Maria door Spanje
(15 mei 1998)
Dromen van digitaal
(8 mei 1998)
Moord of doodslag
(1 mei 1998)
Informatiebom
(17 april 1998)
Speel uw eigen WK
(10 april 1998)
Bruna moest zich schamen
(3 april 1998)
Schijfje vol gemiste kansen
(27 maart 1998)
Een simpele blik op Word
(20 maart 1998)
Detective voor 48 uur
(13 maart 1998)
Internetbeleggen: vlug en voordelig
(6 maart 1998)
Het meest verslavende spel ter wereld
(27 februari 1998)
De bijbelmachine
(20 februari 1998)
Een piramide van deze tijd
(13 februari 1998)
Vertalen voor luie beesten
(6 februari 1998)
De wereld in een schoenendoos
(30 januari 1998)
Opera Fatal
(23 januari 1998)
A Bridge Too Far
(16 januari 1998)
Scharrelen tussen de darmen
(9 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)