U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Zie ook:
Dossier Microsoft
Dossier Microsoft

De politiek-correcte pc

DIRK LIMBURG
Computers zijn een hobby en het verzamelen van programma's houdt velen bezig. Er zijn allerlei redenen om met het ding in de weer te blijven, zonder dat het meteen nuttig bestede tijd hoeft te zijn. En wanneer u nog tijd over heeft, meters boeken en tijdschriften over het onderwerp liggen op u te wachten.

Als goed en kwaad begrippen zijn die ook in de markteconomie betekenis hebben, zou onlangs wel eens een nieuwe aanleiding ontstaan kunnen zijn om iets aan de verzameling programma's op uw computer te doen. Microsoft wordt er door de Amrikaanse justitie van verdacht misbruik te maken van zijn spilpositie in de computerwereld. Alle programma's van Bill Gates daarom voortaan als protest links laten liggen, is vrijwel onmogelijk. Maar de Microsoft Explorer, de browser waarmee de webwereld van Internet ontsloten wordt, laat zich uitstekend vervangen door het aloude Netscape. Een eenvoudig gebaar voor iemand die streeft naar een politiek-correcte personal computer.

Maar de vervanging kost tijd en moeite. U kunt natuurlijk met de gratis bij uw pc geleverde Explorer naar de website van Netscape gaan (www.netscape.com) en het alternatief copiëren naar uw pc, maar dat kost uren en gaat vaak mis (al heeft de situatie waarin iets zijn eigen opvolger binnenhaalt een pikant aspect).

Maar ook politieke correctheid mag niet al te veel tijd kosten en er zijn andere manieren om aan Netscape te komen. Voor de producenten van software, Microsoft voorop, zijn de pc-bladen een interessant kanaal geworden voor de verspreiding van software sinds een jaar of twee geleden de cdrom-drive tot de standaard uitrusting ging behoren. Aan het kaft van veel tijdschriften is tegenwoordig een cd-schijfje bevestigd. Papier alleen is niet meer voldoende om al het laatste nieuws en fraais van de pc-industrie bij u te bezorgen. Met nog meer spelletjes - wie komt er aan toe - en nog meer prachtige previews van software die u wegens onmisbaar en zo veel beter dan alles dat er aan vooraf ging, simpelweg moet kopen. Het maakt die bladen blijkbaar zo aantrekkelijk dat de kiosk het schijfje meestal achter de toonbank bewaart, want het blad laat een dief nog wel liggen, maar dat glimmende schijfje: roversgoed.

In de kiosk is de keuze snel gemaakt: wie heeft deze maand Netscape op zijn schijfje? Thuis gaat de cd-rom in de pc en het blad zelf achteloos als de verpakking van een setje batterijen bij het oud-papier.

Als computers uw hobby zijn, mag u de artikelen in het blad natuurlijk lezen. En eigenlijk zijn sommige van die blaadjes best de moeite waard. Doorgaans lekker glossy en ze onderscheiden zich in niets van tijdschriften over mode, auto's, vrouwen en andere liefhebberijen. Het nieuwste dit, en die vergeleken met deze. Geheel in kleur en volgeschreven door vakmensen die je niet al te ver boven je verheven hoeft te wanen.

Het bladert lekker, als je in de stemming bent. En als een hobby vooral bedoeld is om een teveel aan tijd mee weg te werken, zijn computers fantastisch. Op het werk en zeker ook thuis als u het apparaat tenminste gebruikt en dus niet heeft gedaan waar misschien wel de helft van de deelnemers aan de privé-aankoopprojecten toe over ging: verbanning naar een stoffig zolderhoekje.

Tussen al het groen op de computerplanken in de kiosk liggen een paar goede maandbladen. MacWorld, de Amerikaanse editie, geeft nog steeds een heerlijk clubgevoel 'van wat zijn we met ons ding toch beter uit dan de rest van die stomme Gates-slaven' (al is tegenwoordig een patserige notenhouten Mac verkrijgbaar). Voor de droge feiten en de kennis van de trage evolutie van Windows blijft het saaie Engelse Byte het aangewezen blad. Maar als u voor vrije uurtjes 's avonds en in het weekeind wel iets beters te doen weet dan de pc-blaadjes of het verzamelen van programmatuur, komt de aanschaf van een blad met Netscape op het bijbehorende schijfje van pas. En na het installeren zijn u en de computer weer heerlijk 'goed' in de browser-oorlog.

Zie ook:
Dossier Microsoft
Dossier Microsoft

NRC Webpagina's
5 JUNI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Saaie baan, chirurg
(29 mei 1998)
Met kribbige Maria door Spanje
(15 mei 1998)
Dromen van digitaal
(8 mei 1998)
Moord of doodslag
(1 mei 1998)
Informatiebom
(17 april 1998)
Speel uw eigen WK
(10 april 1998)
Bruna moest zich schamen
(3 april 1998)
Schijfje vol gemiste kansen
(27 maart 1998)
Een simpele blik op Word
(20 maart 1998)
Detective voor 48 uur
(13 maart 1998)
Internetbeleggen: vlug en voordelig
(6 maart 1998)
Het meest verslavende spel ter wereld
(27 februari 1998)
De bijbelmachine
(20 februari 1998)
Een piramide van deze tijd
(13 februari 1998)
Vertalen voor luie beesten
(6 februari 1998)
De wereld in een schoenendoos
(30 januari 1998)
Opera Fatal
(23 januari 1998)
A Bridge Too Far
(16 januari 1998)
Scharrelen tussen de darmen
(9 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)