U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Met kribbige Maria door Spanje

KOEN GREVEN
,,Wil je me soms tot waanzin drijven met zo'n antwoord?'' zegt Maria uit Barcelona na een foutief antwoord. Ze is reisgids en lerares tegelijk in de interactieve taalcursus Spaans Compleet van Academic Service. Of je Maria leuk vindt of niet, als je de cursus wilt doen móet je met haar op stap.

Voor de beginnerscursus is een redelijk niveau vereist van het Spaans. Zo moet je bij het eerste scherm al direct kiezen of je 'Ortografía' of Acentuación' wilt leren. Dat het dan gaat tussen 'Spelkunst' en 'Accentuering' moet je zelf bedenken. Hoe vluchtig of gedecideerd je de basiselementen Spaans tot je neemt alvorens je een virtuele reis door Spanje maakt, heb je zelf in de hand.

Hoe minder voorbereid je op stap gaat, hoe kribbiger Maria wordt tijdens een leerzame stedentrip. Als je bij de stad Sevilla aankomt, land je direct in de arena van het stierenvechtstadion. Een jongen en een meisje voeren een gesprekje in het Spaans. In de wolkjes boven de hoofden verschijnt de Spaanse tekst, maar wie op de alt-toets drukt, ziet Nederlands en hoort Spaans.

Vervolgens ga je aan de hand van de tekst luister-, spraak-, en invuloefeningen doen. Wie de beginnerscursus heeft opgestart zal echter nog wel een paar keer verbaasd op de cd kijken of hij niet per ongeluk de cursus voor gevorderden heeft opgestart. Vrijwel direct wordt van de cursist verwacht dat hij een Spaanse tekst kan verstaan, kan lezen én kan schrijven. Als je een antwoord geeft wat niet in het geheugen van de computer zit, komt Maria je vanuit haar hoekje rechtsboven bestraffend toespreken. ,,Je zit op de goede weg maar er moet nog wel wat worden bijgeschaaft'', zegt ze bij een correcte oplossing die volgens haar fout is. Als je daarna de volgens haar correcte oplossing geeft, hoop je op een complimentje, dat helaas niet wordt gegeven. Wil je Maria aan het lachen krijgen, dan zit er niets anders op dan de oefeningen foutloos in te vullen. ,,Je bent een genie'', zegt ze dan tegen je.

Van Sevilla brengt de taalreis je naar het vakantie-eiland Mallorca. Maria zet een zonnebril op. In een toeristenwinkel ben je getuige van een gesprekje tussen twee ouders en een verwend Spaans kindje. De ouders bieden het meisje cadeautjes aan, maar ze wil een speelgoedpistool. ,,Te duur'', zegt moeder in het Spaans. Ze zijn het nog niet eens over het presentje of het meisje zeurt dat ze honger heeft. Wie niet goed heeft opgelet, zal moeite hebben met de oefeningen. Wat wilde ze ook weer eten? Een gokje wordt direct afgestraft door Maria. ,,Probeer je te concentreren!'' roept ze zowel in het Spaans als in het Nederlands.

Wie Spaans leert met de complete interactieve taalcursus heeft het grote voordeel dat hij thuis Spaans hoort en leest. De reis door Spanje geeft een beetje een vakantiegevoel, maar de grammaticalessen zijn onmisbaar om een beetje leuke 'vakantiereis' te hebben.

Als je serieus de instructies van Maria volgt, kom je een heel eind met het leren van de Spaanse taal. De taalcursus bevat alle ingrediënten voor iemand die daadwerkelijk naar Spanje af wil reizen en daar Spaans wil praten. Werkwoordvormen, grammatica, luisteren, spreken, schrijven, alles wordt stap voor stap doorgenomen.

Het niveau van de cursus is echter al vanaf het eerste begin vrij hoog voor beginners. Het is raadzaam naast de cursus stiekem wat Spaanse leerboeken bij de hand te hebben. Maria zal je belonen met complimentjes. Als je het programma verlaat neemt ze vriendelijk afscheid. ,,Het was leuk om met je op reis te gaan'', besluit ze. Het is jammer dat je op dat moment als cursist niets meer terug mag zeggen.

Spaans Compleet, Academic Service, ISBN 90.395.0749.X, f 229,95

NRC Webpagina's
15 MEI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Dromen van digitaal
(8 mei 1998)
Moord of doodslag
(1 mei 1998)
Informatiebom
(17 april 1998)
Speel uw eigen WK
(10 april 1998)
Bruna moest zich schamen
(3 april 1998)
Schijfje vol gemiste kansen
(27 maart 1998)
Een simpele blik op Word
(20 maart 1998)
Detective voor 48 uur
(13 maart 1998)
Internetbeleggen: vlug en voordelig
(6 maart 1998)
Het meest verslavende spel ter wereld
(27 februari 1998)
De bijbelmachine
(20 februari 1998)
Een piramide van deze tijd
(13 februari 1998)
Vertalen voor luie beesten
(6 februari 1998)
De wereld in een schoenendoos
(30 januari 1998)
Opera Fatal
(23 januari 1998)
A Bridge Too Far
(16 januari 1998)
Scharrelen tussen de darmen
(9 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)