U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

In 1914 telde Nederland vier plaatsen om te golfen. In 1956 achttien en nu zijn er meer dan 160, waarvan tweederde meer dan 9 holes telt.

Golf voor de armen

TIJN KRAMER
Te elitair, alweer te plat of gewoon te duur. Wie weigert om slechts één handschoentje aan te trekken en tóch wil golfen, kan zich ook in de achterkamer Tiger Woods wanen. Niet dat computer-golf in de buurt komt van de echte sport. De cdrom Golf Pro 2000 - Down Under van Wereldgames zeker niet.

De frustratie bij Golf Pro 2000, niet te verwarren met Empire's The Golf Pro, begint in het instructieboekje. Een vijftiental pagina's is verdwenen, vijftien anderen zijn dubbel afgedrukt. Bij een beetje vluchtsimulator kan dit virtueel dodelijk zijn. Bij Golf Pro 2000 heeft het minder consequenties. Ook zonder duidelijke instructie is het niet moeilijk de bal zo snel mogelijk van A naar B te slaan.

De makers hebben immers leentjebuur gespeeld bij de concurrent. De opbouw van het spel is gelijk aan vele andere spellen: een gedigitaliseerde speler verschijnt 'drie-dimensionaal' in het midden van het beeld met de golfbaan voor zich. Net als in het echt.

Ook zeer déj-vu is de driekwart cirkel die de afslag aangeeft. Het principe is simpel. Muisknop inhouden en de golfclub verdwijnt achter de rug. Op het juiste moment muisknop loslaten en de driver gaat richting bal. Tot slot nog een laatste klik om de bal een ferme mep te geven.

Met dit 'vast, los en klik'-principe is gelijk aangegeven waarom deze simulaties weinig met golf te maken hebben. Een fatsoenlijke prestatie op de baan vereist veelvuldig gebruik van meerdere spieren. Op de computer kan de speler met de meest getrainde wijsvinger kampioen worden.

Wie goed beseft nog steeds niet te kunnen golfen als hij het spel onder de knie heeft, kan toch nog plezier aan het spel ontlenen. De genoegdoening van een fraaie slag op de fairway blijft. Hetzelfde geldt voor de irritatie als de bal weer eens in de bomen blijft hangen.

Er zijn echter golfspellen te koop waar de bal veel mooier in de boom blijft hangen. Golf Pro 2000 kost dan nog geen vijftig gulden, voor een paar tientjes extra is er veel meer mogelijk. PGA Tour Pro van Electronic Arts en Links LS van Access zijn al jaren klassiekers in het genre en veel beter dan Golf Pro 2000. Oudere versies van deze spellen zijn ook in de budgetbakken nog wel te vinden en nog altijd de moeite waard. In die andere spellen kan veel meer - een golfbalperspectief of spelen over het Internet bijvoorbeeld. De makers van Golf Pro 2000 zijn daarbij een aantal essentiële zaken vergeten die een golfspel tot een succes maken. Allereerst minimaal één extra golfcourse. Er is er maar één en dat is te mager, ook voor vijftig gulden. Na een paar rondjes langs de achttien holes begint de baan al aardig bekend te raken en gaat dus vervelen. Irritanter is dat er geen duidelijk overzichtsplaatje per hole is. Een vogelperspectief is wel op te roepen maar het blijft af en toe gokken waar de green is.

Een aantal opties die het spel aantrekkelijker had moeten maken, is gelukkig af te sluiten. De kangoeroes op het veld - die de kwalificatie 'Down Under' waar moeten maken - zijn maar even leuk en bovendien niet te raken. Een ander beoogd lokkertje dat bijzonder snel gaat irriteren: het 'live' commentaar van Eurosport commentator Jan Ebbinge.

ComputerJan moet namelijk putten uit een beperkte vocabulaire. Hij valt daarom al bij de zesde hole in herhalingen (,,Prima, een slag uit het boekje''). En soms roept Jan maar wat: ,,Golf is meedogenloos! Net nu het lekker gaat, komt de bal in de bunker.'' Voor de duidelijkheid: het ging helemaal niet lekker (vier boven par) en de bal lag al in de bunker. Golf Pro 2000 is een surrogaat van een surrogaat, een poor man's golfgame. Je kunt dan eigenlijk nog beter gaan voetballen.

Golf Pro 2000, Down Under, Wereldgames, f 49,95. Systeemeisen: aangeraden: Pentium 90 (16mb), minimum: 386 (8mb).

NRC Webpagina's
19 JUNI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

De politiek-correcte pc
(5 juni 1998)
Saaie baan, chirurg
(29 mei 1998)
Met kribbige Maria door Spanje
(15 mei 1998)
Dromen van digitaal
(8 mei 1998)
Moord of doodslag
(1 mei 1998)
Informatiebom
(17 april 1998)
Speel uw eigen WK
(10 april 1998)
Bruna moest zich schamen
(3 april 1998)
Schijfje vol gemiste kansen
(27 maart 1998)
Een simpele blik op Word
(20 maart 1998)
Detective voor 48 uur
(13 maart 1998)
Internetbeleggen: vlug en voordelig
(6 maart 1998)
Het meest verslavende spel ter wereld
(27 februari 1998)
De bijbelmachine
(20 februari 1998)
Een piramide van deze tijd
(13 februari 1998)
Vertalen voor luie beesten
(6 februari 1998)
De wereld in een schoenendoos
(30 januari 1998)
Opera Fatal
(23 januari 1998)
A Bridge Too Far
(16 januari 1998)
Scharrelen tussen de darmen
(9 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)